A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Jövő szombaton Tokaj Nyitány

A Tokaj Reneszánsz tavaszi kóstolója

2012-04-05 | Tóth Adrienn


Április 14-én egy kora délutáni szakmai kóstolót követően a nagyközönség számára is megnyílnak a budapesti Intercontinental Hotel termei, ahol a Tokaj Reneszánsz tartja meg szokásos tavaszi borbemutatóját. A szervezet idén a Borjour csapatával lépett szövetségre annak érdekében, hogy a tokaji borokat minél szélesebb borfogyasztói körhöz eljuttassa, bebizonyítva, hogy a palettán megtalálhatóak olyan tételek, amelyek a mindennapokban is megállják a helyüket.


Sokéves hagyomány, hogy a Tokaj Reneszánsz Egyesülete áprilisban egy kóstoló keretében mutatja be legújabb aszúit, a legfrissebb évjáratú száraz borait, valamint egyéb piaci tételeit. A kora délután zajló szűk körű szakmai kóstolóra sommelier-k, borkereskedők, oktatók és borszakírók kapnak meghívást, délután négy órától egészen este kilencig azonban a nagyközönségnek is lehetősége lesz részt venni az eseményen.

Béres Melinda, a Tokaj Reneszánsz elnöke a sétáló kóstoló mellett megrendezésre kerülő két előadásról beszélt a Vinoportnak: „Az Édes, nem aszúk elnevezést viselő ültetett kóstolón kilenc félédes és édes bort kóstolhatnak meg a résztvevők. Mivel úgy gondoltuk, hogy a téma alapvetően nőies, hölgymeghívottakat kértünk fel az előadás megtartására. Bárdos Saroltával, a Tokaj Nobilis borászával, Káli Ildikóval, a Magyar Sommelier Szövetség elnökével és Bai Edittel, a Chateau Dereszla borászával együtt nemcsak a borokról beszélünk majd, hanem a borvilág és a borkészítés felfogásáról is női szemmel.”

Ezt követően a kora esti órákban kerül sor 2011 nem dűlőszelektált furmintjainak bemutatkozására Horkay András, a Central European Wine Institute borszakértőjének vezetésével. A 2011-es évjárat száraz borainak minőségéről újabb kilenc bor alapján dönthetnek a borbarátok. A Borkút-dűlőt a Degenfeld, a Lajosokat a Disznókő, a Barakonyit a Nobilis, a Lapist a Dereszla, a Lőcsét a Béres, a Királyt a Barta, a Várhegyet a Patricius, a Betseket a Dobogó, a Birsalmást pedig a Sauska 2011-es tételén keresztül ismerhetik meg alaposabban a mesterkurzus hallgatói.

A háromszáz fősre tervezett nyitott kóstolón tizennégy pincészet kínál majd általában három-négy bort. Kedvcsinálásként Melindától a Béres kínálata iránt érdeklődtünk: „Két száraz és két édes tétellel készülünk. A 2011-es reduktív Furmintunk mellett 2009-ből bemutatjuk majd az Omlás dűlőszelektált furmintját. Ugyanebből az évjáratból várható tőlünk egy Édes Szamorodni, majd a sor zárásaként a 2007-es 5 puttonyos Aszúnk.”

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!