A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ki lesz az Év Bortermelője?

Borest a Bor Akadémián

2008-11-26 | Tóth Adrienn


Ki lesz az Év Bortermelője?

2008. november 21-én a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartotta meg szokásos ünnepélyes borestjét a Magyar Bor Akadémia. Az est célja immár a hagyományoknak megfelelően az Év Bortermelője cím öt idei jelöltjének nyilvánosságra hozatala. Az ő boraik mellett azonban több Kárpát-medencei borász kínálta legszebb nedűit, illetve ebben az évben is érdekes előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők.


 

Az estét Dr. Sümegi József, a Magyar Bor Akadémia elnöke és Dr. Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója nyitotta meg. A köszöntő szavakat követően Dr. Csoma Zsigmond vezette végig a vendégeket a „Reneszánsz bor, reneszánsz étel, Tokaj reneszánsza” elnevezésű borászati- és fotókiállításon.

Az est következő részében a Barokk épületszárny konferencia termében hangzott el két előadás. Az elsőt Dr. Gál Lajos tartotta „Márton az újbor bírája” címmel, a rendelkezésére álló fél órában a 2008-as évjáratot értékelte, előrevetítve azt, hogy várhatóan milyen borokat kóstolhatunk majd az idei termésből.

Őt követte Dr. Zilai János és Vallai Péter, akik „Már a régi görögök is ismerték a bort” jelige alatt tartottak roppant mulatságos és fordulatos előadást, amelyben a bor kultúrtörténetéhez kapcsolódó irodalmi remekeket vonultattak fel. A harminc perc alatt szó esett többek között a végzet és a szerelem borhoz fűződő kapcsolatáról is.

Ezt követően Zilai Zoltán, a Bor Akadémia főtitkára mutatta be az öt jelöltet. Túlzás lenne itt azt mondani, hogy új jelöltek, hiszen a tavalyi összeállítástól csak egy eltérés tapasztalható: a 2007-ben Év Bortermelőjévé választott Frittmann János helyére a szekszárdi Vida Péter került.

A további négy immár rutinos versenyző: Konyári János (Balatonboglári borvidék), Légli Ottó (Balatonboglári borvidék), Dr. Lőrincz György (Egri borvidék), Szöllősi Mihály (Ászár-Neszmélyi borvidék).

Az est további részében egy álló fogadással párhuzamosan az öt Év Bortermelője jelölt, valamint a Kárpát-medencéből meghívott borászok: Balla Géza (Erdély), Cuk Lajos (Délvidék), Korpás András (Felvidék), Rozsmán István (Délvidék) és Szalai László (Felvidék) kóstoltatták boraikat.

Zárásképp következzen néhány fénykép, amit a helyszínen készítettünk.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!