A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kihirdették az Év Bortermelője jelölteket

Kunság, Dél-Balaton, Eger, Neszmély és Szekszárd a döntőben

2009-11-16 | Tóth Adrienn


A Magyar Borakadémia november 11-én hozta nyilvánosságra, 2009-ben ki lett az \"Év Bortermelője\" cím öt jelöltje. A tavaly megválasztott Konyári János helyett egy új versenyző került a mezőnybe, Gálné Dignisz Éva, aki a Kunsági borvidéket képviseli. Tekintettel arra, hogy a versenyben megszokott, a cím elnyeréséig jó pár évet kell eltölteni a döntősök között, a mezőny régebbi tagjainak győzelmére idén nagyobb esélyt látunk.


Az „Év bortermelője” díj annak odaítélői szerint a szakember több éves, kiemelkedő, itthon és külföldön aratott sikereit, az általa készített borok folyamatosan kiváló minőségét ismeri el. A címet a Magyar Bor Akadémia adományozza azon öt borász valamelyikének, akiket a szervezet által kiküldött szavazólapok összesítése után az legtöbben tartanak méltónak elnyerésére.

Az első jelölt névsor szerint haladva Gálné Dignisz Éva, a Kunsági borvidéken a Gál Szőlőbirtokot és Pincészetet vezeti. A 95 hektáros birtok területei a Csepel-sziget, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu határában helyezkednek el. A portfólió hazai és nemzetközi fajtákra épül, megtalálhatóak benne fehérborok, rosé-k és vörös tételek is. A pincészet idén jó évet zárt, hiszen mind a VinAgora borversenyen, mind az Országos Borversenyen az élmezőnyben végeztek boraik.

\"\"

A Gál Szőlőbirtok és Pincészet két borának bemutatása is megtalálható Borbár rovatunkban: Szigetújfalui Szürkebarát 2008 és Kékfrankos Rosé 2008.

Légli Ottó már évek óta bent van a döntősök között. Bár ez nem számít hivatalos szempontnak, meglepő lenne, ha a dél-balatoni borász kerülne ki idén győztesen azután, hogy mind tavaly, mind két évvel azelőtt ez a borvidék adta a győztest. A 33 hektáros családi pincészet központja Balatonbogláron van, a kínálat nagy részét fehérborok alkotják. Bár többféle különböző bort készít, valószínűleg a nagytestű, fahordós érlelésű, gazdag borait azonosítjuk vele a legtöbben.

\"\"

Dr. Lőrincz György az egri St. Andrea Pincészet borásza, hosszú évek óta azon munkálkodik, hogy felfedezze az egri táj egyes dűlőinek egyedi adottságait, a chardonnay, a pinot noir és a kadarka szőlőfajtákon keresztül faggatja a vidéket, de mára dűlőszelektált tételei mellett az Örökké, a Napbor és az Áldás is része a hazai borköztudatnak. A 2005-ben megválasztott Vincze Béla jelenlegi visszás helyzete miatt különösen jót tenne most az egri borvidéknek egy ilyen címmel járó megerősítés.

\"\"

A St. Andrea Pincészettől régebbi évjáratok borairól találhatóak részletek Borbár rovatunkban: Pinot Noir 2005, Áldás 2005, Rosé Cuvée 2006 és Napbor 2006.

Szöllősy Mihály Neszmélyen készíti elsősorban reduktív technológiával borait. A borászatról tudni érdemes, hogy 2009-ben az Év Pincészetének választották, kitartó volt, hiszen korábban nyolcszor pályázta meg a díjat. Bár a borász több éve rendre második helyen végez az Év Bortermelője választáson, mégsem mondhatni, hogy borai általánosan ismertek lennének. Sokak számára évről-évre ő a döntősök között a kakukktojás. Külön érdekesség vele kapcsolatban, hogy az „Év Bortermelője” díjat kiosztó szervezet, a Magyar Bor Akadémia közgyűlése 2009. október 13-án tartott közgyűlésén az ellenőrző bizottság tagjának választotta.

\"\"

Vida Péter, szekszárdi borász a borvidék elhelyezkedéséből adódóan leginkább vörösborokat készít. Az olyan hazai fajták, mint a kékfrankos vagy a kadarka mellett nemzetközi szőlőfajtákkal is foglalkozik. A cabernet franc, merlot és pinot noir terméséből fajtaborokat és házasítást is készít. Véleményünk szerint a testes, komoly vörösborok alkotójának ugyancsak komoly esélye van idén a győzelemre.

\"\"

Vida Pétertől két aktuális borról olvashatnak Borbár rovatunkban: Galerius Cuvée 2006 és Cabernet Franc 2007.

Aki közelebbről is megismerné a díj odaítélésének útját, ajánljuk figyelmébe a 2009. november 20-án, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett „Borest a Bor Akadémián” elnevezésű rendezvényt, amelyen korlátozott számban a nagyközönség is részt vehet.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!