A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kollár Mariann: „Nagyon sok kiváló magyar bor van, ami a nemzetközi piacon is megállná a helyét, de...”

Novembertől a nemzetközi borakadémikus hölgy viszi a Vinoport Borbár rovatot

2018-11-13 | Vinoport


Kollár Mariann: „Nagyon sok kiváló magyar bor van, ami a nemzetközi piacon is megállná a helyét, de...”

Londonban dolgozott több évet, ott szerezte WSET nemzetközi borakadémikusi diplomáját is. A Vinoport Borbár új arcaként nemzetközi szemüvegen keresztül figyeli a magyar borágazatot. Elöljáróban elmesélte, milyen a bor fővárosában a hazai borok megítélése és mik lesznek a trendi italok az elkövetkezendő időszakban.


November közepétől veszed át a Vinoport Borbárt, te fogod kóstolni és értékelni a borokat. Eddig nem volt ennyire egy személyhez köthető ez a rovat. Tervezel-e bármilyen változtatást, jó-e egyáltalán, ha a leírásokba beszűrődik a bíráló személye?

 

Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget, ez egy igen testhez álló feladat számomra. Londonban töltött sommelier éveimet juttatja eszembe, amikor a híres angol designer, Sir Terence Conran borbárjáért feleltem, ahol rengeteg bort kellett kóstolnom és kiválasztanom a hetente megújuló borlapra. Az olvasók észre fogják venni majd a változást, személyesebb hangvételű lesz, különböző tippekkel és étel-bor párosításokkal igyekszem majd gazdagítani a borleírásokat. Szerintem nem baj, ha átjön a bíráló személye és kevésbé „tankönyvszagú”, viszont a bírálatnál objektív leszek.

 

 

Említetted, Londonban töltöttél több évet, illetve továbbra is tanácsadója vagy a Theatre of Wine borkereskedelmi cégnek. Milyen a borvilág fővárosában borral foglalkozni?

 

Úgy gondolom, hogy aki Londonban a borszakmában dolgozik, az igazán szerencsés helyzetben van. Szó szerint minden fellelhető! Rengeteg ingyenes rendezvény, borkóstoló és továbbképzés segíti a szakmai fejlődést. Sommelier pályafutásom alatt szinte természetes volt a különböző champagne-ok, top burgundi és bordói borok kóstolgatása. Olyan is előfordult, hogy a vendég megosztott velem egy pohár 1982-es Petrust, de a legemlékezetesebb borélményem egy 1917-es Clos de Vougeot volt.

 

Sikerült eltávolodnod ez idő alatt annyira a magyar boroktól, hogy nemzetközi kontextusba helyezve tudd értékelni őket?

 

Azt látom, hogy az elmúlt években rengeteget fejlődtünk a borok és a gasztronómia területén, a borfogyasztók is egyre nagyobb tudással rendelkeznek. Magyarország földrajzi adottságait tekintve igen kiváltságos helyzetben van. Mindenünk megvan ahhoz, hogy minőségi borokat készítsünk, az éghajlattól kezdve, a helyi szőlőfajták sokaságán és a különböző talajtípusokon át a mikroklímáig. Nagyon sok kiváló magyar bor és pincészet van, aki a nemzetközi piacon is megállná a helyét, de hiányzik az igazi összefogás. Ez sajnos igaz a különböző borszövetségekre, egyesületekre is. Együtt, egymást támogatva kellene fejlődni és előre menni, sokkal több külföldi bort kóstolni és nyitottnak lenni. Az osztrák és horvát borok semmivel sem különbek a magyar boroknál, külföldön mégis nagyobb népszerűségnek örvendenek.

 

Ha ez Londonban is így van, ahol a bordivatot diktálják, akkor nem túl jók a kilátások.

 

A fogyasztóközönség ott igen tudatos, sokszor keresnek specifikus évjáratot egy adott borrégióból, szőlőfajtát, stílust és konkrét elképzeléseik vannak. A tokaji bor a legtöbb fogyasztónak ismerősen cseng és az aktuális trendnek köszönhetően egyre jobban előtérbe kerülnek a feltörekvő országok és borrégiók különleges helyi szőlőfajtái is. Mindig elégedettséggel tölt el, mikor magyar borokat prezentálhatok, a Theatre of Wine törzsvásárlói között már nem meglepetés a kadarka, „kekfrankosz” és a „förmint” szőlőfajták – ahogy ők ejtik.  

 

Januárban a Londontól nem messze borkereskedést üzemeltetető Zelenák Ferenccel beszélgettünk az idei év italtrendjeiről. Te milyen divatokat látsz most kint?

 

Még mindig nagyon népszerűek a bio, organikus illetve vegán borok, a zero dosage pezsgők, de az alkoholmentes bor keresésére is volt már példa. Említésre méltó még a spanyol sherry reneszánsza, ami igazi hipszter varázsitallá nőtte ki magát.

 

Kollár Mariann: „Nagyon sok kiváló magyar bor van, ami a nemzetközi piacon is megállná a helyét, de...”

 

A WSET nemzetközi borakadémikusaként tértél haza, majd beiratkoztál a budafoki Soós István Szakgimnázium és Szakközépiskola borászképzésére. Első élményeidet már meg is osztottad a Vinoporton. Miért tartod fontosnak elvégezni ezt a képzést is?

 

Hiányát éreztem annak a gyakorlati tudásnak, melyet kizárólag egy pincészetnél, tangazdaságnál tapasztal az ember. A diploma során igen részletesen foglalkoztunk a borkészítés folyamatával, de csak elméleti szinten. A Soósban már az első órán kiküldtek minket szüretelni és a laborgyakorlat után egyből tudtam, hogy jó döntés volt elkezdeni a képzést. Mindezek mellett nagy izgalommal tölt el, hogy saját bort készíthetek.

 

Van kedvenc borvidéked, szőlőfajtád, borstílusod?

 

Champagne minden mennyiségben! Nagy rajongója vagyok továbbá a syrah szőlőfajtának, ha az elegáns és kifinomult, például ahogyan a francia Côte-Rôtie borrégióban készítik, de kóstoltam már nagyon finomakat Villányból is. Fehérborok tekintetében a Balaton-felvidéki borokban látok nagy potenciált.
 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!