A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Koncentrált borokat ad 2012

Eszterbauer Jánossal beszélgettünk

2012-10-02 | Tóth Adrienn


Koncentrált borokat ad 2012

Szerte az országban teljes erőbevetéssel zajlik a szüret. Míg a múlt hét végén Villányban érdeklődtünk arról, hogy haladnak a munkák, addig most Szekszárdra látogatunk. Eszterbauer Jánossal nemcsak a 2012-es szüretről beszélgetünk majd, de azt is megtudjuk, milyen új borokkal gazdagodott a pince a közelmúltban.


Kezdjük a legaktuálisabb kérdéssel! Hogy áll a szüret?

A termés körülbelül kétharmada már a pincében van. Egy kevés cabernet franc és kékfrankos, valamint az összes cabernet sauvignon van még kint a tőkéken. Elégedett vagyok, mert úgy látom, koncentrált alapanyaggal van dolgunk, a nagy hőösszegnek köszönhetően hamarabb érnek a szőlők, a magasabb cukorfok pedig jelentősebb alkoholtartalommal jár.

Pont ebből adódik az idei évjárat adta kihívás is: a borászoknak a vörösboroknál meg kell hozniuk a döntést, hogy egy korábbi szürettel elkerülik a magasabb alkoholtartalommal járó veszélyt, ugyanakkor kockáztatják azt, hogy esetleg vegetális, nyers ízek kerüljenek a borba, vagy megvárják a teljes érettséget, amely ugyan tüzesebb borokat eredményez, ugyanakkor szép, érett ízeket is.

Ön melyik lehetőséget választja?

Mindenképpen a teljes érés mellett teszem le a voksom. Úgy gondolom ugyanis, hogy az ilyen fokú érettséggel nemcsak a nagyobb alkoholfok jár együtt, de a koncentráció és az extrakttartalom növekedése is. Ez a két szerkezeti elem pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy elnyomják az alkoholérzetet.

2012 hasonló kihívásokat hozott, mint 2011, ezért idén sokan több körben szüretelték fehérboraik alapanyagát. Megvalósítható ez a vörösboroknál is?

A kék szőlőnél ez nehéz kérdés, hiszen a nem kellően érett vörösbor-alapanyag vegetális ízei még egy házasításból is kiérezhetőek. Az ötletet azonban részben mi is hasznosítjuk, mégpedig úgy, hogy bizonyos kékfrankosültetvényeinken 2-2,5 kg/tőke terhelést hagyunk, majd abból először rozéhoz, azután vörösborhoz szüretelünk.

Ez idén is így történt: augusztus végén leszedtünk a tőkékről 1-1,5 kg rozénak való szőlőt, azután szeptember végén a maradékot vörösbornak. Ezzel a technikával lehet játszani, de érdemes belegondolni, hogy ez csak jó évjáratokban működik. Ám a metszéskor, hajtásválogatáskor, amikor kialakítjuk az egy tőkére jutó terhelést, még nem tudjuk, milyen évnek nézünk elébe.

Szerencsére ez idén nem jelentett gondot. Véleményem szerint nagy borok fognak születni 2012-ből, csak a savtartalomra kell figyelnünk. A mennyiség ugyan kisebb az átlagosnál, az aszály miatt rossz a lékihozatal, de pont ebből adódik a magas koncentráció, a magas minőség.

A közelmúltban több új borral is bővül a szortiment, melyek ezek?

Van egy Gyöngyöző nevű borunk, amely egy kisebb, 1600 tőkéből álló muscat ottonel-ültetvényről származik. E szőlők termését korábban folyóborként értékesítettük, mert úgy gondoltuk, karaktere nem illik a többi borunk közé. Rá kellett azonban jönnünk, hogy a rozéőrület mentén egyre terjed hazánkban a frizzante divatja. Még csak az út elején járunk, de ígéretesnek látszik a jövő: szükségünk van nekünk is kellemes gyöngyöző és habzóborokra, hogy a nyári szortimentet a rozén túl kiegészítsük.

Koncentrált borokat ad 2012

A hazai bortörvény szerint a maximum 3 g/l mesterségesen hozzáadott szén-dioxiddal gazdagított tételek viselhetik a gyöngyöző bor nevet, és mi nem is akartunk messzebb menni ennél, ezért Gyöngyözőnek neveztük el az először a 2011-es évjáratból megjelenő bort. A visszaigazolás jó volt, úgyhogy egyértelmű, hogy 2012-ből is elkészítjük majd.

Az elmúlt évjáratból született még egy újdonság, amely nem csak az Eszterbauer Borászatot érintette.

Valóban, egy szekszárdi összefogás eredményeként született meg a Fuxli. A nyári borok piacán ennek a sillernek is ott van a helye. 2011-ben hat borásznak volt egységes megjelenésű Fuxlija, idén, azaz 2012-ben már tizenkettőnek lesz!

Közösen megalkotott sillerszabályzatunk egyik lényeges eleme, hogy kékfrankosból vagy kadarkából kell megszületnie a rókás címkével díszített bornak. Mi tavaly kadarkából csináltuk, idén készítünk egy kadarka és egy kékfrankos tételt is, és majd eldöntjük, melyik a szebb.

Koncentrált borokat ad 2012

Kadarka kapcsán azonban van még egy újdonságunk: mégpedig a Sógor Kadarka. Ez a Nagyapám Kadarka alá van pozícionálva. Míg a Nagyapám Kadarka egy magasabb minőséget képvisel, és itthoni kedveltsége mellett az Egyesült Államokba is szállítunk belőle, addig a Sógor Kadarkánál az alacsonyabb árfekvés volt a cél: egy, a mindennapoknak szóló kadarkát akartunk palackba zárni általa.

Végül tekintsünk a jövőbe! Milyen új tételeket várhatunk?

Október végére szeretném, ha a boltokba kerülne az Öröm Rosé 2012-es évjárata. Eddig pinot noir-alapú volt ez a bor, mostantól kizárólag kékfrankosból készül majd. Ezentúl kifutott a 2009-es Tanyamacska Kékfrankos is. 2010-ből nem készítettünk vörösbort, folyóborként eladtuk a teljes mennyiséget, így 2009 után rögtön 2011 következik. Várhatóan ez is a polcokra kerül majd október végére.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!