A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Légli Ottó tiszteletére rendeztek gálaebédet

A Gesztenyés Rajnaihoz malacsült Kistücsök módra

2011-02-18 | Tóth Adrienn


2010. decemberében a Magyar Bor Akadémia Légli Ottót választotta az Év Bortermelőjének. A bejelentésnek mindig nagy a súlya, idén azonban az volt az érzésünk, a belső szakmai körök, maguk a borászok, mintha az eddigieknél is jobban örültek volna a választásnak, úgy tűnt, sokan régóta várják már, hogy a dél-balatoni Légli Ottó legyen az Év Bortermelője. A decemberi eredményhirdetés után, 2011. február 6-án egy gálaebéd keretében adták át az oklevelet az utóbbi öt évben immár harmadszorra egy dél-balatoni borásznak.


A gálaebéden idén is az immár szokásosnak mondható mederben zajlottak az események, Budapesten, a Corinthia Hotelben. Elsőként a nyertes „Légli 333” 2010-es évjárata köszöntötte a vendégeket, majd üdvözlőfalatokat kínáltak az idei jelöltek boraihoz. Légli Ottó 2010-es Roséja és 2009-es Chardonnay-ja mellé burgonyás palacsintán tálalt confitált libacomb és vegetáriánus tavaszi tekercs érkezett.

Gálné Dignisz Éva 2010-es Szigetszentmártoni Cserszegi Fűszereséhez és 2010-es Szigetújfalui Zweigelt Roséjához mini halat tálaltak tandori raita mártással. A szekszárdi Dúzsi Tamás 2010-es Kékfrankos Roséja és 2007-es Görögszó házasítása mellé füstölt lazac espuma került. A szintén szekszárdi Vida Péter 2007-es La Vida Cabernet Francját és ugyancsak 2007-es Kékfrankosát kóstoltatta, meleg borjú velő- és pofaterrine-nel. Végül a tokaji Áts Károly 2008-as Szent Tamás Furmintja és 2003-as Nyúlászó Tokaji Aszúja mellé olívabogyóval és rozmaringgal ízesített brióst kínált a rendezvénynek otthont adó Corinthia Hotel csapata.A kötetlen bevezetés után a Valetta teremben került sor az ebéd ültetett részére. Az első fogás, amelyet Bernát Dániel András, az U26 séfje készített el, szárított tokhal sonka volt, ezt aromás zöldségekkel és fűszeres birs raguval tálalták és Légli Ottó 2009-es Jánoshegyi Sauvignon Blanc-jából töltöttek hozzá.

A 2009-es Landord Chardonnay mellé Takács Lajos révén almateável ízesített tanyasi tyúkhús erőleves került, almazselés tyúkgombóccal. Az Olimpia konyháját vezető séf elmondta, véleménye szerint ez az egyik legkiforrottabb tétele Légli Ottónak, ezért nem is ahhoz, inkább az alá főzött. Elmondta, bár a leveshez általában nem kínálnak bort, ők ebben az esetben bőven raktak bele alapanyagot, hogy megállja majd a helyét.

Fehér borsorról lévén szó a korábbi menüknél nagyobb arányban került hal a tányérra, így a 2008-as Banyászó Olaszrizlinghez Kerekes Sándor a Chez Hunor főszakácsa tésztaköpenyben sütött harcsát, és azt citromhabbal és marokkói sós citrommal tette a tányérokra.

A főfogást megelőzően került sor az ünnepélyes pohárköszöntőre. Dr. Freund Tamás, neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Légli Ottóval kapcsolatban elmondta, kettejük barátságát már csak az is segíti, hogy egy évjáratban születtek, 1959-ben, a kínai vaddisznó évében, amely ínyenc hajlamra utal.A tudós beszédében a borászatot a tudományos kutatómunkához hasonlította, hiszen mindkét területen szükség van a kreativitásra. Véleménye szerint az igazán új ötletek, a jó koncepciók az emberek belső gazdagságából születnek életre. Ezt követően persze az is hasonlóság, hogy mindkét foglalkozás képviselői a modern technika eszközeit alkalmazzák elképzeléseik megvalósítása érdekében. Végezetül Freund Tamás azzal fejezte be, hogy legyen szó tudósokról, művészekről a legfontosabb, hogy az alkotás után képesek legyenek gyönyörködni munkájukban, és ez az, amire szerinte Légli Ottó más borászokhoz hasonlóan képes.Miután a Magyar Bor Akadémia elnöksége átadta a balatoni borásznak az elismerést, a pincészet csúcsbora, a 2008-as Gesztenyés Rajnai Rizling került a poharakba, Jahni László, a Kistücsök Étterem séfjének jóvoltából töltött káposztával és szalonnás gesztenyével tálalt göngyölt malacsült társaságában. Az étkezés sajtokkal, desszertekkel és a korábbi Év Bortermelői által kínált borokkal ért véget. A következő Év Bortermelője cím megválasztása ősszel a több körben zajló jelölési fázissal indul majd.

A fényképeket Szigetváry Zsolt készítette.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!