A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Libaételhez csakis újbort!

Élesszük fel idén is Szent Márton-nap hagyományát!

2017-11-03 | Vinoport


Libaételhez csakis újbort!

A novemberi hangulatra, a Szent Márton-nap varázsára, a libaételek és az újbor párosításra, valamint az ünnephez kapcsolódó színes programokra végre idén már nem kell többet várakozni. De miről is szól a legenda, és miért szokás ilyenkor libasültet enni akár egy villányi portugieser mellé?


Úgy 1700 évvel ezelőtt, a legenda szerint, amikor hívei meg akarták választani Szent Mártont Tours püspökének, ő ezt szerénységből elutasította, és hogy ne találják meg, a ludak óljába bújt. Ám azok a gágogásukkal elárulták.

 

Márton életét végig csodák és hihetetlen gyógyulások kísérték. Szent István király később Magyarország védőszentjévé is választotta, majd az ő tiszteletére épült meg a világörökség egyik kárpát-medencei kincse, a mai Pannonhalmi Bencés Főapátság. De a története itt nem ér véget.

 

Hogy jön ehhez a liba?

 

A legenda szerint, aki Szent Márton napján libát nem eszik libát, egész évben éhezik. Továbbá, a sült lúd csontjából még az időjárást is meg tudták jósolni: ha a mellcsont fehér, akkor hosszú, fehér tél lesz, ha piros, akkor pedig latyakos időszak várható. Számos háziasszonyt és az ország megannyi pontjának éttermeit ihleti meg ilyenkor a misztikus alapanyag, amihez ráadásul már az újbor is társul, a borászok és borkedvelők legnagyobb örömére.

 

 

Mire eljött Szent Márton napja, addigra általában már kiforrt az újbor, amit mindenképpen meg is kellett ezen a napon kóstolni. Akármilyen évjárat is volt az adott évben, Szent Márton napjára feltétlenül el kellett készüljön az újbor, amikor az egész évi fáradozás gyümölcse, a borrá érett must végre megmutatkozott.

 

Persze Franciaországban sem kevésbé fontos ez az időszak: az újbor nemzetközileg leginkább ismert típusa a francia Beaujolais Nouveau, amelyet Burgundia déli részén, Beaujolais vidékén készítenek, gamay szőlőből. Nagyon vidám, élénk, magas savtartalmú, extrán gyümölcsös (epres-málnás-meggyes-banános), és kicsit virágos (orgonás-ibolyás) bor, könnyed tannintartalommal. A Franciaország más részein forgalomba kerülő újborokat vin de primeur néven hozzák ki, a Beaujolais  Nouveau-hoz hasonlóan az adott év novemberének harmadik csütörtökén.

 

Libaételhez csakis újbort!

 

Az újbor fogalma nem egyértelműen definiált: tág értelemben a kierjedt bor a következő szüretig mindenképpen újbornak számít. Ezekben a borokban még nem dominálnak az érlelési illatok és ízek, a "tökéletes" újbor az erjesztés után "nulla érleléssel" egyből a palackba kerül.

 

Itthon hagyományosan az újborokat november 11-én mutatják be a nagyközönségnek, de egyes bortermelők már jóval korábban kijönnek primőr boraikkal. Érdemes ilyenkor az ország borvidékeire látogatni, hiszen Soprontól a Mátráig kínálnak izgalmas programokat a borászatok és a borvidékek éttermei.

 

Az újbor esetén, ami lehet fehér- (például balatoni olaszrizling), rozé- vagy vörösbor (például villányi portugieser) is, természetesen leginkább a korai szüretelésű szőlőfajták felhasználása jöhet szóba. Ebben a stádiumban áll a bor a legközelebb a szőlőhöz, ezért az elsődleges szőlőillatok és -ízek ilyenkor még dominánsak, ami friss, üde és gyümölcsös jelleget biztosít a bornak.

 

Libaételhez csakis újbort!

 

Ez a jelleg pedig roppant közel áll a legtöbb borkedvelőhöz, az újbor ételhez jól párosítható tulajdonsága miatt is – amik közül továbbra is a libaételek a legnépszerűbbek. A hagyomány szerint ilyenkor egy fiatal libát készítenek elő, megsózzák, majd meghintik majoránnával kívül és belül egyaránt, öntöttvas tepsibe helyezik, majd bekerül az alaposan előfűtött kemencébe, ahol ropogós pirosra sül. 

 

Persze a liba más részei is felhasználhatók, az aprólék és a nyak leveshez kiváló, a comb és a mell roston sütve mennyei, a mája pedig még több változatban készíthető el, és igazi különlegességnek számít. Ilyenkor érdemes még sütőtököt és sült gesztenyét falatozni a borok mellé.

 

Egyéb, hagyományos ételtippek

 

 

Ha van lehetőségünk idén ősszel borvidékre utazni (vagy éppen otthon készítünk ünnepi menüt), a pecsenyékhez bátran válasszunk vörösbort, a ludaskásához vagy libaaprólék leveshez pedig inkább fehéret. A hízott libamáj esetében viszont kizárólag a késői szüretelésű tételek jöhetnek szóba, elsősorban Tokajból.

 

Fedezzük fel újra hagyományainkat és gyönyörű tájainkat, a vibráló színeket, fűszeres illatokat, meghitt hangulatot – hiszen Magyarország minden egyes tájegysége tartogat élményeket, ilyenkor is!

 

Indulj el, fedezd fel, légy ott és éld át!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!