Magyarországot ősszel is érdemes felfedezni
Boron innen – boron túl
2017-10-25 | VinoportMiről szól az ősz? Vibráló meleg színekről, az évszak szezonális ízeiről, fűszeres és meleg illatokról, a hangulatról. Ezekből Magyarország rengeteget tartogat minden tájegységén. Az élmények ősszel is folytatódnak!
Ősszel is érdemes felfedezni hazánk különleges borvidékeit, a kiváló magyar borok sajátos ízvilágát és helyben megkóstolni Magyarország ízeit, szezonális gasztronómiai kínálatát. Borvidékeink számos pincészete várja a borkedvelőket ebben az évszakban is, ahol egyedi borokat kínálnak és egy pohárral a kézben a szüret sikeréről is elbeszélgethetnek az érdeklődők.
Tokaj, Sopron, Villány, Badacsony és a többi borvidék nem szűkölködik a magyar kulináriára jellemző egyedi zamatokban és persze leglényegesebben, a vendégszeretetben sem. A finom borok mellé érdemes kipróbálni az egy-egy tájegységre jellemző szezonális gasztronómiai kínálatot.
Hiszen Magyarország az őszi ízekben is legalább olyan változatos és jellegzetes, mint az évszakot betöltő hangulatában. A konyhaművészet ilyenkor az úgynevezett „őszi kosár” alapanyagaiból válogat, mint például:
- zöldségek: cékla, csicsóka, gombák
- húsok: szarvas, liba, pisztráng, mangalica
- italok: helyi, regionális borok
A mangalica, a pisztráng, a szarvas és a liba mellé felszolgált cékla, csicsóka, vagy a gombák különleges ízjátékot tudnak nyújtani. A laza szerkezetű pisztráng húsához a könnyed fehérbor, míg a mangalica markánsabb jellegéhez a testesebb fehér-, illetve a vörösbor is jól passzol. A magyar erdők bővelkednek vadállományban, így az ősz elengedhetetlen alapanyaga a vadhús, ami mellé már érdemes a testesebb vörösekből kortyolgatni.
De programokból sincsen hiány ilyenkor.
Sem a kulturális események, sem a fesztiválok nem érnek véget a melegebb hónapokkal. Számtalan kulináris rendezvény, műemlék, fürdő és természeti szépség várja, hogy felfedezzük.
Boron innen – boron túl
Éppen ennek a sokszínűségnek, az őszi élményeknek az átélése érdekében indított kampányt a Magyar Turisztikai Ügynökség. A szervezet szeretné felhívni a figyelmet a hazai ősz csodáira és ötleteket adni a belföldi utazáshoz. A kezdeményezéshez számos szakmai szervezet, étterem, vendéglátóhely is csatlakozott. Az „Őszi menük hetében” résztvevő szállodák és éttermek kóstolójeggyel kedveskednek vendégeiknek, amelyet október 17. és november 15. között válthatnak be a kapcsolódott pincészetekben egy pohár borra.
További ötlet az őszi utazásokhoz, illetve bővebb információ a kampányról a hellomagyarorszag.hu oldalon található.
Aki pedig már ebben a percben átélné a hangulatot, annak ajánljuk az alábbi kisfilmet.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!