A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megindulnak a zöldmunkák a szőlőben

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji Borvidékre

2016-06-09 | Vinoport


Megindulnak a zöldmunkák a szőlőben

Indul a zöldmunka a szőlőben, melynek első lépése a kézzel történő hajtásválogatás és törzstisztítás. A virágzás már minden ültetvényben megkezdődött, egyes helyeken pedig be is fejeződött. Pableczki Bence növényorvos előrejelzése a június 9-15. közötti időszakra.


A hajtásválogatás és törzstisztítás műveletei következnek a szőlőben. A virágzás már van, ahol be is fejeződött, a fő cél pedig továbbra is a fertőzések elkerülése. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése következik.

 

Lisztharmat

 

A borvidéki mérőállomásai jelenleg magas, de csökkenő fertőzési nyomást mutatnak. Most a lisztharmat jelentheti a legnagyobb veszélyt, tehát továbbra is folyamatos megelőző védekezéssel meg kell akadályozni a lehetséges felszaporodást. A védekezést kontakt (kén, meptildinokap) és szisztemikus hatóanyag (piriofenon, tebukonazol, quinoxifen, cyflufenamid) párosával kell folytatni. Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen.

 

Peronoszpóra


Az elmúlt egy hétben többször hullott jelentősebb csapadék a borvidéken, ami elindíthatta a fertőzést. Ezt támasztják alá a borvidéki mérőműszerek kalkulációi is. Az utóbbi napokban jellemző lengedező szél viszont a peronoszpóra ellen dolgozik. A virágzás miatt a kontakt rézpótló hatóanyagok (metiram, mankoceb, folpet) kiegészíthetőek felszívódó készítményekkel (cimoxanil, dimetomorf). Virágzást követően ökológiai gazdálkodásban réz készítményt használhatunk peronoszpóra ellen.Tüneteket egyelőre nem találtunk.

 

Megindulnak a zöldmunkák a szőlőben

 

Feketerothadás


A levéltünetek több ültetvényben megtalálhatóak. A fürtök virágzástól kezdődően több hétig érzékenyek. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős károkat. Azokban az ültetvényekben, ahol a korábbi években gondot okozott a betegség, célszerű úgy megválasztani a felhasználandó hatóanyagokat, hogy a fekete rothadás ellen is hatásos legyen. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része, valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok is használhatóak.

 

Amerikai szőlőkabóca


Az amerikai szőlőkabóca idősebb, L2-es stádiumú lárvái is megtalálhatóak már azokban az ültetvényekben, ahol korán jelent meg a kártevő. A fiatal lárvákat az alsóbb levelek fonáki részén figyelhetjük meg. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére, ez a virágzás időszakában különösen fontos!

 


Gyomszabályozás


A csapadékos és meleg időjárás kedvez a gyomok fejlődésének. Fordítsunk erre is figyelmet. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet. Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtószer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. 

 

Zöldmunkák első lépései


A szőlőmunkák esetében a hajtásválogatás és a törzstisztás elvégzése időszerű. Fontos a szellős lombozat kialakítása, melyet a légmozgás jobban átjár, gyorsabban szárad eső után a lombozat, valamint annak belsejébe könnyebben bejuttathatóak a növényvédő szerek. Célja a fölösleges hajtások eltávolítása, és ezáltal tápanyag-megtakarítás, a szőlőtőke alakítása, hogy szellősebbé és jobban megvilágíthatóbbá váljon. 


Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz

 

2015.06.01-07.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

16,6

19,31

Hercegkút Gombos

12,7

18,29

Hercegkút Hosszúhegy

12,9

-

Bodrogolaszi Pajzos

9,5

19,12

Tolcsva Kincsem

-

19,06

Tolcsva Nyakvágó

10,6

19,04

Erdőbénye Lőcse

14,2

18,49

Vámosújfalu Rány

9

19,06

Olaszliszka Haraszt

11,7

19,84

Szegi Poklos

12,3

19,53

Tarcal Vinnai

4,2

19,26

Tokaj Hétszőlő

-

19,69

Bodrogkeresztúr Lapis

11,9

19,36

Bodrogkeresztúr Dereszla

19,5

19,26

Mád Betsek

11,6

17,86

Mád Juharos

-

18,54

Mád Úrágya

17,3

19,4

Tállya Nyergesek

37,6

18,67

Abaújszántó Kassaváros

16,9

18,19

 

Várható időjárás: 

Szombattól a jövő hét elejéig naponta kell számítani több mm csapadékra. Vasárnapra és hétfőre több fokos lehűlés várható, keddtől újra melegszik majd az idő. 

 

Főkép

                                  Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!