A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Megjelent a Tarcal Kutató idei első növényvédelmi előrejelzése

Oda kell figyelni május 8. és 14. között

2019-05-08 | Vinoport


Megjelent a Tarcal Kutató idei első növényvédelmi előrejelzése

A hét második felében, az idő melegedésével számítani lehet egyes kártevők megjelenésére.


Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a Tarcal Kutató május 8-14-re vonatkozó növényvédelmi előrejelzését.

 

Az elmúlt napokban jelentősebb mennyiségű csapadék hullott a borvidéken. Egy hosszabb csapadékos időszak áll mögöttünk. Április 22. és május 6. közötti időszakban Tarcalon, a Kutatóintézet területén 68 mm csapadék hullott. A permetezések elvégzését a csapadékos és szeles időjárás, valamint a felázott talajok nehezítik. A hét második felében további esők várhatóak, és a melegedő időnek köszönhetően fülledt, párás körülményekre számíthatunk.

 

 

Fenológia

Az elmúlt napok hűvös, csapadékos időjárása lelassította a szőlő fejlődését. 4-9 leveles állapotban vannak a hajtások. Dűlőnként, fajtánként és művelésmódként eltérések figyelhetők meg. A BBCH 65, vagyis a teljes virágzást, mikor a sapkák 50%-a levált, május 22. környékére várjuk a furmint esetében.

 

Lisztharmat

Az elmúlt napok hűvösebb időjárása meghosszabbította az inkubációs időt. A hét második felében azonban melegszik az idő és számíthatunk az első tünetek megjelenésére. A lisztharmat primer tüneteit a karhoz legközelebbi levelek fonákán kell keresnünk. A tokaji fajták gyapjas levélfonáka miatt a tünet azonosítása nehéz. Rózsabokrokon már találtunk lisztharmat tünetet. A megelőző védekezést kén készítményekkel folytassuk. Ahol a korábbi évben gondot okozott a lisztharmat, ott a kén mellé társíthatunk felszívódó készítmény (tetrakonazol, penkonazol). A lisztharmat elleni védekezés sikerességének alapja a lombozat megfelelő védelme a vegetáció első felében.

 

Peronoszpóra

A februári és márciusi meleg, csapadékszegény és szeles időjárás nem kedvezett a peronoszpóra áttelelő képleteinek. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása azonban megfelelő volt a kórokozónak. A meteorológiai állomások kalkulációi is jelezték a fertőzés bekövetkezését. Az inkubációs időszak itt is meghosszabbodott a lehűlés következtében. A védekezést kontakt készítményekkel végezzük (mankoceb, metiram, ditianon).

 

Tarka szőlőmoly

A fogott egyedek száma visszaesett az elmúlt napokban. A hűvös, csapadékos időjárás a rajzás végét és a hernyók kelését elhúzhatja. A védekezés a hét második felétől lehet indokolt. A védekezésre használható hatóanyagok: metoxifenozid, eszfenvalerát, alfametrin, tau-fluvalinát. Ökológiai gazdálkodásban a Bacillus thuringiensis készítmények alkalmazhatóak.

 

Atkák

A szőlőlevélatka és a szőlő-gubacsatka kártétele csupán elvétve látható az ültetvényekben. A védekezés a legtöbb ültetvényben nem indokolt. Kisebb mértékű fertőzés esetén magasabb dózisú kénnel védekezünk, nagyobb károsítás esetén pedig atkaölő készítmény használata lehet indokolt (abamektin, etoxazol, fenpiroximát)

 

Szivarsodró eszelény

Az összesodort szivarok láthatóak egyes ültetvényekben, azonban a károkozás mértéke csekély, védekezést nem indokolt. Kisebb területeken a szivarok összegyűjtése és megsemmisítése

 

Gyomszabályozás

Fordítsunk kellő figyelmet az ültetvények gyomszabályozására is. Kerüljük az ültetvények túlzott elgyomosodását. A gyomok jelentősebb felszaporodása párásabbá teszi az ültetvényt, ami a kórokozóknak kedvezőbb feltételeket teremt. A soraljak gyomirtására a soraljművelő gépeket vagy végső esetben glifozát hatóanyagot használhatunk. Azonban el kell kerülni, hogy a permetlé a szőlő zöld részeire kerüljön! Ezért fontos szerepe van az időben és jól elvégzett törzstisztításnak, ami történhet kézi vagy kémiai úton. Magról kelő gyomnövények ellen, azok néhány leveles állapotában kell védekezni. Évelő gyomok ellen a magasabb dózist javasolt alkalmazni a növények intenzív növekedési fázisában. Apró szulák esetében virágzáskor kell kijutatni a gyomirtó szert, mezei aszat ellen pedig tőlevélrózsás állapotban. A glifozát felhasználása esetén úgy válasszuk meg a permetezés időpontját, hogy a kezelést követő 6 órán belül ne hulljon csapadék, hogy a hatóanyag maradéktalanul fel tudjon szívódni. A sorközök gyomszabályozására legjobb módszer a kaszálás.

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. Abban az esetben, ha a permetezés közben elered az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!