Mesterszakácsok hazánkban
Lea Linster
2008-07-11 | Tóth AdriennTegnap egy hazánkba látogató világhíres séf bemutatásával foglalkoztunk, így adódik, hogy a témához kapcsolódóan ma egy régről felhalmozott adósságunknak tegyünk eleget. Még májusban történt ugyanis, hogy két nap erejéig Lea Linster hazánkba látogatott. A Luxemburgban dolgozó séf kvalitásait leginkább az mutatja, hogy a mai napig ő az egyetlen hölgy, aki elnyerte a Bocuse d’Or szakácsverseny trófeáját.
Lea Linster jogi tanulmányait szakította meg édesapja halála után, hogy átvegye szülei luxemburgi éttermét, amelyet hamarosan a legnevesebbek közé emelt. A „Lea Linster Cuisinière” Frisange-ban, Luxemburgtól délre, 1982. december 12-én nyílt meg. Az ex-ügyvédtanoncnak kevesebb, mint öt évre volt szüksége ahhoz, hogy megkapja első Michelin csillagját.
Később, 1991-ben „Kaschthaus” néven egy másik éttermet is nyitott, amely kevésbé a modern csúcsgasztronómiáról, inkább a hagyományos káposztás, belsőségekben bővelkedő luxemburgi konyháról szól. Egy látogatása alatt készült interjúban azt mondta, hogy egyik sem jobb a másiknál, mindkettő másról szól, az embernek pedig egyszer az egyikhez, máskor pedig inkább a másikhoz van kedve. A lényeg, hogy legyen választási lehetőség.
1989-ben nyerte meg a lyoni nemzetközi szakácsversenyt, a Bocuse d’Or-t. Ugyanebben az évben a Gault-Millau francia étteremkalauz a maximálisan adható húszból tizenhat pontot adott neki, ami elég jónak számít.
És hogy ne csak a konyháról beszéljünk, 1999-ben a Lea Linster Cuisinière a legjobb Champagne szelekcióval rendelkező borlistájáért kapott trófeát.
A hölgy amellett, hogy két éttermét üzemelteti, és 1990-ben született Louis nevű fiát neveli, több újságban is állandó rovatot vezet, saját német nyelvű televíziós műsora van, és szakácskönyveket is kiad.
Lea hazai vendéglátója Kreil Vilmos és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség volt. 2008. május 19-én érkezett Magyarországra. Két napos itt tartózkodása alatt Budapesten, a Vendéglátóipari Főiskolán és Lajosmizsén tartott bemutatót szakácsoknak. Ez idő alatt számtalan érdeklődővel találkozott, akiket szeretettel vár saját éttermében is gyakorlatra.
A sztárséf elmondta, hogy véleménye szerint egy ilyen tradíciókkal és történelmi múlttal rendelkező országban a gasztronómia felfedezése igazi élmény. A magyar szakácsoknak szánt tanácsként pedig arra kérte őket, hogy sajátítsák el a legújabb trendeket, főzési eljárásokat, és azokat építsék bele a magyar konyhaművészetbe, hogy végül is magyarul főzzenek.
Végezetül az egyik gyakran előhozott, sarkalatos kérdés merülhet fel, miből lehet csúcskonyhát csinálni itthon? A Lucullus Bt.-nek adott interjújában elmondta, hogy alapvetően jó lehetőségeket lát a magyar alapanyag vonalon, hiszen – annak ellenére, hogy most jár először hazánkban - évek óta tőlünk vásárol liba- és kacsamájat.
Bízunk abban, hogy a jövőben egyre több világszínvonalú külföldi séf látogat hazánkba, és tőlünk is sokan kerülnek közelebbi kapcsolatba a nagy konyhákkal, hogy végül Magyarország újra bekapcsolódjon a világ gasztronómiai vérkeringésébe.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!