A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mindszent Havi Mulatság – avagy a bormarketing decentralizációja

Bodrogkeresztúri Mesterkurzus a Tokaj Grandon

2015-05-01 | Cseh Gábor


Mindszent Havi Mulatság – avagy a bormarketing decentralizációja

Amíg a borászok, települési, borvidéki vagy borrégiós – de mondhatjuk. országos szintű – bormarketingeseink balgábbik fele enyhén üveges tekintettel áll, tátott szájjal várva az isteni marketingmannát valamilyen félt-szeretett, felsőbb hatalom kegyéből, addig egyre izgalmasabb, alulról szerveződő, spontán vagy félig spontán, településszintű kezdeményezések sarjadnak ki boros közéletünk itt-ott áporodott hétköznapjaiból.


Áldott a föld Bodrogkeresztúr alatt – érezte és élvezte ezt a bronzkor ősembere is. Érzi ezt a szőlő. Érzi ezt a ma itt élő ember is. Néhányszor ugyan elnéptelenedett a történelem során, de vonzereje mindig újabb felfedezőket csalt erre csodás tájra. Hátát a Tokaji-hegy széles palástja védi széltől, jégveréstől, délről az Alföld mediterrán lehelete melegíti, lábánál kényelmesen hömpölyög a régmúltban halban sokkal gazdagabb Bodrog, s a folyó ívét hűen követi a hegyet megkerülő, a kereskedelmi, üzleti pezsgést hozó műút a település apró házai között.

 

Soha nem volt olyan gazdag, mint Mád, olyan fennkölt és bölcs, mint Patak vagy olyan világhíres, mint Tokaj maga. De – hála szőlészei és borászai szakértelmének, szakmaszeretetének – bora gazdag volt, testes, erős, izgalmas. Ma már azonban több kell, mint jó bor – erre éreztek rá a helyiek. Csalogató programok, ínyes, helyi gasztronómia, kézművesség, zene, tánc és bölcs beszélgetések.

 

A demokratikus centralizmus álszent elveitől messze távol, 2010-ben néhány borász és kézműves úgy döntött, hogy saját maguk építenek marketinget, kincseikhez közelebb hozzák a honi és a külföldi látogatókat – meséli a tőle megszokott természetes bájjal Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis borásza, a Mesterkurzus vezetője.

 

Öt év alatt számtalan helyszínnel gazdagodott a rendezvény. A csapatban ott találjuk a borászatok közül a Bott Pincét, az Anna Vendégházat, a Tokaj Nobilist, a Patricius Borházat, a Füleky Pincészetet, a Puklus Pincét és a Dereszla Pincészetet is. A település mára újabb eredménnyel dicsekedhet: itt készül a borvidék legtöbb pezsgője! 

 

 

Nemes boraik mellé a pincék saját maguk szervezik meg a programjaikat, lesz dzsessz, pop, rock, blues, funky, akusztikus gitár, hagyományos népzene, és persze táncház is. A kísérő programok között minden korosztály megtalálja a sajátját, lesz elemlámpás pincetúra, fotókiállítás, filc-játszóház, képzőművészeti kiállítások, bordaltanulás, tökfestés, hordópingálás, töklámpáskészítés.

 

S hogy éhen ne maradjon a vendég, kóstolhat kézműves sajtokat, mangalicazsíros kenyeret, házi lecsót, izgalmas eceteket a Tokaji Borecet Manufaktúra jóvoltából, és a környékbeli jó vendéglők ízes falatjait, borkorcsolyáit is.

 

Mindszent Havi Mulatság – avagy a bormarketing decentralizációja

 

Vasárnapi reggelinket a tölgyfa alatt a Bott Pince vendéglátásával költhetjük el. A bátrabbak a település specialitását, a bodrogkeresztúri fekete levest is kipróbálhatják, ami egy gazdag ragu, a fekete színét és jellegzetes aromáját pedig a sötét trombitagomba (Craterellus cornucopioides) szárított pora adja meg. A sportosabbak felballaghatnak a Várhegyre, ami a rendkívül ritka, endemikus magyar nőszirom (Iris aphylla subsp. hungarica) három honi élőhelyének egyike. A virág a 20 Ft-os érme hátoldalát díszíti.

 

A Mesterkurzus kóstoló részében Sarolta bűbájosan repítette végig hallgatóságát Bodrogkeresztúr néhány izgalmas tételén:

 

- Dereszla Pincészet – Tokaj Dry 2013
- Bodrog Borműhely – Lapis Hárslevelű 2012
- Tokaj Nobilis – Furmint 2013
- Bott Pince – Hárslevelű Kulcsár Dűlő 2013
- Patricius Borház – Katinka, Késői Szüret, 2012
- Füleky Pincészet – Pallas 2012

 

A borok következetesen, egységesen magas színvonala alapja lehet egész évben utazásunknak, de október 10-11-én még ennél is többet kaphatunk: igazi, őszi, kultúr-mulatságot. Hallgassunk hát a település hívó szavára: legyünk otthon Keresztúrban!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!