A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Most érdemes ökológiai gazdálkodásra váltani

Száz százalékos támogatásra is lehet pályázni

2015-10-12 | Vinoport


Most érdemes ökológiai gazdálkodásra váltani

Az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés és az ökológiai gazdálkodás fenntartása - ezek a most kiírt agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG) leghangsúlyosabb pontjai. A Vidékfejlesztési Program 2014-2020 között kiemelten támogatja a biológiai sokféleség megőrzését, valamint a környezettudatos gazdálkodást és fenntartható tájhasználat kialakítását is.


 

 

A kedvezményezett aktív mezőgazdasági termelőknek öt évre kell  kötelezettséget vállalniuk a pályázatban. A most rendelkezésre álló keret mintegy 158,6 milliárd forint. Az AKG újdonsága, hogy a program forrásait degresszív módon fizetik ki. Ezzel

a kormány egyértelműen a kis- és közepes gazdaságokat szeretné elsősorban támogatni.

 

A szántóföldi földhasználati kategóriában a támogatás mértéke 300 hektár nagyságú földterületig 100 százalék, 300 és 1200 hektár között 85 százalék, 1200 hektárt meghaladó terület esetében 50 százalék. Ezekkel szemben a gyep, a nád és   az ültetvény kategóriában a támogatás intenzitása minden esetben 100 százalék.

 

Az ökológiai gazdálkodásra történő áttérést támogatására most mintegy 51,5 milliárd forint a keret. A támogatott területnek el kell érnie  a 0,3 hektárt. A minimális művelési méretnek pedig legalább 1 hektár nagyságúnak kell lennie. A támogatás feltétele az ökológiai gazdálkodás 5 éves fenntartása.

 

Az érintettek a pályázatukat ez év november 7. és december 7. között, kizárólag elektronikus úton nyújthatják be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) felületén. Akik később szeretnének csatlakozni a programhoz, azok ezt 2017-ben is megtehetik. A kötelezettségeket 2016. január 1. és 2020. december 31. között kell teljesíteni - tartalmazza a közlemény.

 

Forrás: MTIMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!