A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nemzetközi építészeti díjat nyert a pince

Laposa Bencével beszélgettünk

2011-03-07 | Tóth Adrienn


A badacsonytomaji Laposa Pincészet borai mellett mostanában új borászati épületével hívja fel magára a figyelmet. Február 15-én hozták nyilvánosságra, hogy az archdaily.com internetes szavazásán a tizennégy kategória közül, az ipari épületek csoportjában az első díjat a magyar pincészet nyerte. A három éve alapított, és mára jelentős szakmai figyelmet élvező nemzetközi építészeti portál tizennégy kategóriában hirdette meg a díjat. A Building of the Year címért négy hétig versengtek az épületek, és ez alatt az idő alatt az olvasók 30 000 szavazatot adtak le. A díj kapcsán Laposa Bencét, a pincészet borászát kérdeztük.


 

Fontos visszaigazolásnak tartjuk, hogy ezen, az első alkalommal meghirdetett, nemzetközi építészeti megmérettetésen ilyen jól szerepeltük. A verseny alapja egy szakmai előválogatás volt, ahol öt épületet, egy spanyol és egy macedón borászatot, egy amerikai ásványvízüzemet és egy chilei generátorházat választottak ki. A portál olvasói ezután szavazhattak a nekik legjobban tetsző projektre.

A pincészettel kapcsolatban mindig elsősorban a borokról van szó – és ez így is van rendjén -, de egy ilyen sikert követően illik kihangsúlyozni azok nevét is, akik a háttérben dolgoztak a borászat kialakításán: Kis Péter, építész munkáját Molnár Bea, Bun Zoltán, Erdélyi Róbert, Varga Anikó és Bogner Zsuzsa segítette.

Mit kell tudnunk magáról az épületről?

A borászatot 2009 nyarának végén kezdtük el építeni, és tíz hónap munkát követően, 2010 nyarának elején fejeztük be. Az épület, amelynek formáját a kiömlő vulkáni lávafolyam ihlette, egyik különlegessége az anyaghasználat, a másik, hogy a homlokzati betonelemekbe egyedileg nyomott vadszőlő minták kerültek. A pince üvegfelületeit indát formázó fémhálókkal borítottuk, a tervező szándéka szerint ezek a környék présházainak szőlővel befuttatott falát idézik.Az épület létrehozása több mint egymilliárd forintos beruházást igényelt, amelyhez uniós pályázati forrásokat is felhasználtunk. Az impozáns épületet a legkorszerűbb felszereléssel láttuk el. A terepszinttől számítva 12 méter mélyre süllyesztettük be az épület alját, ez lehetővé tette három szint kialakítását, és ezzel a gravitációs szőlőfeldolgozás koncepciójának alkalmazását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szőlőnek a borászathoz való beérkezésétől egészen a mustülepítésig minden mozgása a saját súlya miatt történik. A technológia része emellett egy komoly hűtő-fűtő berendezés is, amely jól automatizált és sok olyan extra funkcióval rendelkezik, amely egyelőre nagyon ritka itthon.

A borászatban azonban nem az egyetlen új épület, kapcsolódnak hozzá mások is.

Ez valóban így van, a komplexum kiegészül még egy kóstoló helyiséggel, amely idén tavasszal nyit meg, valamint egy tíz szobás borhotellel, amely már üzemel.

Milyen érzés egy ilyen modern és összetett rendszerrel dolgozni a korábbi kis pincéhez képest?

Az új feltételek teljesen más lehetőségeket nyitnak meg. Ez óhatatlanul azt eredményezte, hogy koncepciónkkal alkalmazkodjunk az új borászathoz, és új célokat határozzunk meg. Persze szellemiség szempontjából magunkkal hoztuk a régi hozzáállást, de ezt egy új stratégiához kellett igazítanunk.

Miben nyilvánul meg a változás?

Az új szemlélet egyik legszembetűnőbb példája a Friss borcsalád megjelenése. E sorozatnak egyelőre még csak egy tétele van még piacon, a 2009-as Rizling Friss, amely olasz és rajnai rizling házasítása. A borral kapcsolatban eddig nagyon jók a visszajelzések, jól fogadta a közönség, úgyhogy ezt a vonalat szeretnénk tovább fejleszteni. Ebből a borból hamarosan megjelenik majd a 2010-es évjárat, amelyhez májusban még csatlakozik egy szürkebarát és egy illatos fajtákból álló házasítás is. Ez a borcsalád alapvetően reduktív iskolázású, nagyobb volumenű, így ezzel vagyunk jelen a hipermarketekben is.

Hogy épül majd fel a teljes portfólió?

A Friss borok az éves produktum körülbelül felét adják majd, ehhez jönnek még a tőlünk megszokott, hordós érlelésű fajtaborok és házasítások. Ezen a csoporton belül mennyiségileg kiemelt szerepet kap a Rizling 2, amely szintén olasz és rajnai rizling házasításából készül, és amelyet mi egy középső kategóriának szánunk.Azért fontos nekem ez a házasítás, mert egyrészről az olaszrizling abszolút és jogosan felülreprezentált a borvidéken, másrészt a rajnaiban is rengeteg lehetőséget látok. A kettő találkozása pedig jó példa arra, ahogy az alkotóelemek jó arányú ötvözéssel, együtt többet adnak, mint külön-külön, hiszen az olaszrizling krémes textúráját, széles, gazdag ízvilágát, szépen egészíti ki a rajnai, a maga jó savú, fűszeres, fineszes karakterével.

Mi jelenti ezek után a csúcsot?

Hosszútávon Somlón a juhfarkban, Badacsonyban a kéknyelűben látom azt a két bort, amely a tradíciókat és a termőhelyet méltón tükrözi, ezekkel a terveim szerint minden évjáratban megjelenünk majd. A juhfarkot és a kéknyelűt egészítheti ki az aktuális évjárat adottságait figyelembe véve egy-két válogatás és dűlőszelektált tétel, például olaszrizlingből. A jövőben mindenképpen szeretnék néhány dűlős borral megjelenni, amelyek kis mennyiségben és más koncepcióval készülnének, mint a pincészet nagyobb volumenű borai.

Tervekben gondolom nem szenvedtek hiányt. Mik a közeljövő következő feladatai?

Most azon dolgozunk, hogy beindítsuk és felfutassuk a vendéglátást. Emellett persze borászként nekem ott van az új, 2010-es évjárat is, amely bár nem volt könnyű, szerintem sok izgalmas tételt tartogat. Folytatnunk kell a munkát, hiszen ez teszi lehetővé a további szakmai fejlődést.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!