A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Olaszrizling szerintünk

Jásdi István nyilatkozott

2013-01-07 | Tóth Adrienn


Olaszrizling szerintünk

Január utolsó hétvégéjén nem egyszerűen egy borkóstolóra kerül sor Csopakon. Jásdi István meghívására szerte az országból huszonöt, az olaszrizlinget komolyan vevő borász érkezik a Balaton partjára, hogy egy közös elemző kóstoló keretében osszák meg egymással tapasztalataikat a szőlőfajta kapcsán. A csopaki borász elmondta: céljuk, hogy előrébb vigyék az olaszrizling ügyét. A január 26-án kezdődő rendezvény második napján egy nagyközönségnek szóló kóstolóra is sor kerül, ahol az érdeklődők a kiállítókkal beszélgetve értesülhetnek az előző nap legfontosabb gondolatairól.


Miért fontos a magyar borkultúra számára az olaszrizling?

Ez egy nagy hagyományokkal rendelkező fajta, amelyet érdemtelenül kezeltek az elmúlt évtizedekben. Mi tíz évvel ezelőtt kezdtünk olaszrizlingből dűlőválogatásokat készíteni, akkor még nem tudtuk, érdemes-e erre a fajta. Azóta többen végezzük ezt a munkát, termőhelyi alapon megkülönböztetett borokat készítve jobb és rosszabb évjáratok terméséből. Ennek eredményeként ma úgy látjuk, hogy az olaszrizling még a furmintnál is alkalmasabb terroirborok készítésére.

Miért van ez így?

Érdemes onnan kiindulni, hogy Magyarországon még két fehér terroir ajta van: a chardonnay és az olaszrizling. Az ok, amiért véleményem szerint a termőhelyi megközelítés szempontjából az olaszrizling túlmutat ezeken, hogy saját aromáival nem nyomja el például a talaj megjelenését a borban. Ezt nemcsak Csopakon tapasztaljuk, hanem Somlón és Egerszóláton is. Sőt Kovács Tibor, a Tokaj-Hétszőlő borásza is épp ennek megtapasztalása érdekében telepített olaszrizlinget Tokajban.

A termőhely kifejezésén túl a minőséget legtöbbször az érlelhetőséggel asszociáljuk. Mit gondol erről az olaszrizling vonatkozásában?

Úgy gondolom, az érlelhetőség szempontjából elsőként a termőhelyet kell figyelembe venni, majd ezen belül a fajtát. Vélhetően Európa egyik legjobban, ha nem a legjobban érlelhető borait Somló adja. A somlói olaszrizlingek pedig különösen sokáig szép formájukat mutatják palackban.

Más adottságokat tapasztalhatunk azonban például a Dél-Balaton esetében. Légli Ottóval beszélgetünk gyakran, összehasonlítva a tó északi és déli felén húzódó borvidékeket. Ő a különbséget úgy látja, hogy az északi borokban érezhető mineralitás az, ami ezeket a borokat jobban érlelhetővé teszi a dél-balatoni, lösztalajon termő társaiknál.

Mik a személyes tapasztalatai?

Saját boraink esetében úgy találom, hogy az olaszrizling jobban érlelhető, mint a furmint, de legalább úgy, mint a chardonnay. A legjobb eredményt azonban az olaszrizling-furmint házasítás jelenti.

Jelentősége van ebben a fajták eltérő savszerkezetének?

A sav kérdése Csopakon azért érdekes, mert a mi borainkra alapból egy alacsonyabb mennyiség jellemző, mint a mádi vagy a somlói borokra. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a borok rövidebb ideig tarthatóak palackban. A savérzetet és ezzel párhuzamban a borban rejlő potenciált ugyanis fokozza a termőhelyünkre jellemző mineralitás.

A savérzet kérdése ugyanakkor nem csak a fehérborok esetében fontos, régebbi évjáratú vörösborokat kóstolva úgy tapasztalom, hogy ezek esetében sem a tannin vagy a magas alkoholtartalom dönt az életképességről, sokkal inkább az élő borkősav.

Térjünk rá most a január 26-án kezdődő kétnapos rendezvényre! Mi lesz a program?

Az első nap kizárólag a szakmáé. A Csopakra érkező huszonöt borász közös kóstolójának és eszmecseréjének a célja, hogy összehasonlítsuk a szőlőben és a pincében zajló eltérő munkamódszerek alapján körvonalazható tapasztalatokat. Sajnos történelmünk alakulása miatt kiesett néhány évtized, amelynek a folyamatos tudásfelhalmozás szempontjából nagy jelentősége lett volna. Most az ezáltal létrejött űrt kívánjuk kitölteni.

Milyen kérdések kerülnek elő várhatóan?

A fajta kapcsán beszélünk majd a különböző erjesztési és érlelési módszerekről, a seprőn tartásról, a terméskorlátozásról. Kíváncsi vagyok ugyanakkor a többiek véleményére a botritisz kérdésében, mert úgy tapasztalom, hogy míg tíz évvel ezelőtt ez bocsánatos bűnnek számított, úgy ma egyre kevésbé élnézőek a borászok fölötte. Mi, a Jásdi Pincénél már tíz éve nem dolgozunk fel botritizálódott szőlőt, mert úgy gondoljuk, hogy elfedi a borok egyéniségét, uniformalizálva azt.

A szakmai programon túl miért érdemes Csopakra látogatniuk a borkedvelőknek?

Az „Olaszrizling szerintünk” második napján, szombaton nyilvános borkóstolót tartunk, ahova nemcsak azért érdemes eljönni, hogy az ország különböző részeiből érkező, egyedi termőhelyi adottságokkal bíró olaszrizlingeket végigkóstolják, hanem azért is, hogy koncentráltan elbeszélgethessenek a vendégek a borászokkal, meghallgatva gondolataikat, tapasztalataikat a fajta kapcsán.

Az esemény részletes programjáért kattints IDE! Ha pedig néhány videót néznél meg a téma kapcsán IDE!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!