A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ősszel még szebb Tokaj

Rövid borhírek

2009-09-11 | Vizi Csenge


Ősszel még szebb Tokaj

Bár Tokajban a szüret általában később zajlik le, mint az ország többi részén, az ősz elején országszerte tapasztalható szüreti láz, és a bor iránti megnövekedett érdeklődés alól a helyiek sem vonhatják ki magukat. Szeptember második felében hatodszorra rendezik meg a Tokaji Ősz két napos, dűlőtúrákat és borvacsorákat felvonultató rendezvénysorozatát, emellett arról is hírt adunk, hogy a borvidék legnagyobb pincészete, a Tokaj Kereskedőház új borokkal szélesíti kínálatát.


Tokajban az ősz is más

A Tokaji Ősz hagyományaihoz híven idén is várja e vidék szerelmeseit. A táj azonban kevés lenne ahhoz, hogy egy eseményt hatodik alkalommal is megrendezzenek. Így a világörökség részének számító Tokaj-Hegyalja a túrázókon kívül szeptember 19. és 20. között azokat várja, akiknek Tokajról a nemes nedű, vagyis a bor jut eszébe.

2009-ben a fesztivál házigazdája Mád lesz, ahol nem csak a helyi borászok különböző tételeit ismerhetik meg a borkedvelők, hanem a települést övező vulkanikus terroir-t is. Az exkluzív borkóstolókon túl, ahol a borászok maguk mutatják be hordó- és palackmintáit, borvacsorákon is részt vehetnek az érdeklődők. Nem szimpla vacsorák lesznek ezek, hiszen a rendezők elképzelése szerint megvalósul a két nap során az, hogy a kiemelkedő borokhoz kiemelkedő séfek alkotnak különböző fogásokat. Ennek keretén belül Litauszki Zsolt, Pascal Leeman, Macsinka János, az Arany Kaviár, az Onyx Étterem, a Babel Delicate vagy az Enoteca Corso fogja bemutatni alkotásait.

További információk ITT olvashatók a Tokaji Őszről.

Új termékcsalád

A Tokaj Kereskedőház szeptember elején Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban mutatta be két magas kategóriás sorozatát, a Premium Selection-t és a Grand Selection-t. Az első, vagyis a Premium Selection termékcsalád tagjait a pincészet portfóliójának legmagasabb minőségű borai alkotják, amelyek közé az 1993-as Tokaji Aszúeszenciát, vagy épp az 1999-es 6 puttonyos Tokaji Aszút sorakoztatja fel a pincészet. A Premium kategória nem csak a az állandó kóstolásának és a befektetett munkának köszönheti minőségét, hanem elegáns, tradíciókra épülő külcsínének is – hangzott el Puklus Péter főborásztól.

\"\"

A másik termékcsalád, vagyis a Grand Selection a legújabb gyermeke a Tokaj Kereskedőháznak. Két tételének, a Tokaji Furmint Barrique 2008-nak és a Tokaji Késői Arany 2008-nak termése saját szőlőből való, a tarcali, illetve a második esetén mádi dombok dűlőinek késői szüretét rejtik a palackok. Mindkét bor esetében az volt a cél, hogy azok hordozzák a fajtajelleget, a furmint esetén kiérezhető újfahordós érlelés pedig újat mutasson a pincészet borait rendszeresen fogyasztók számára, míg a mézes, körtés-birsalmás Kései Arany házasítást ünnepi vacsorákra szánják készítőik. Ezt fiatalos, modern külső megjelenése is alátámasztja.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!