A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Párizs duplán a világ borfővárosa

Hol isszák a legtöbb bort?

2016-07-11 | Ferenczi Csilla


Párizs duplán a világ borfővárosa

Az talán nem meglepő, hogy napjainkban Párizsban fogy a legtöbb bor. Az OIV (International Organisation of Vine and Wine) és a francia INSEEC üzleti főiskola közös felmérése inkább más ponton okozott kisebb meglepetéseket.


Párizsban több bort isznak az emberek, mint bárhol máshol a világon – írja a Decanter. A városban 697 millió palack fogy el minden évben, ami azt jelenti, hogy a kétmilliós lakosság 15 év feletti tagjai évente fejenként 69 palack bort isznak meg. Persze valójában a turisták jócskán besegítenek a helyieknek: Párizs jelenleg a borturizmus központja is, rengeteg külföldi érkezik ide kifejezetten borozási szándékkal. Ez egyébként egyedül azért lehet meglepő, mert ha csak az üzletekben kapható borok átlagárait nézzük, a francia főváros akkor is a világ legdrágább városai között vanNem csoda, hogy a francia főváros kiérdemelte a bor fővárosa címet. 

 

Párizs duplán a világ borfővárosa

 

Talán kevésbé meglepő, hogy London és New York is szerepel a top 10-es fogyasztási listán, tekintve hogy a világ két talán legnyüzsgőbb városáról van szó. (Hozzátesszük, hogy ez a két város a borárakat összevető listán éppen Párizs mögött végeztek.) Ami viszont meglepő, hogy Buenos Aires és a Ruhr megelőzik az előbb említett két várost, pláne hogy a Ruhr például kifejezetten ipari központnak számít. 

 

 

A top 10-be három olasz város, illetve a spanyol főváros is felkerült. Ha csak a helyiek fogyasztását vennénk figyelembe, Milánó, Nápoly és Róma egyből Párizs utána következhetne, a többi város erős turizmusa viszont nagymértékben előrelendíti a boreladásokat. 

 

Az alábbi táblázatban a pontos számokat is megtalálhatjuk arra vonatkozóan, hogy évente hol hány millió hektoliternyi bort fogyasztanak a 15 év felettiek.

Párizs duplán a világ borfővárosaMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!