A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinceszemle: Árvay János Családi Pincészete 2013

Árvay Angelika válaszolt

2013-03-20 | Tóth Adrienn


Sorozatunk következő részében Árvay Angelikával beszélgetünk, akinek családi pincészete a Tokaji borvidéken belül, egész pontosan Rátkán található. Itt édesapjával, édesanyjával és testvérével, Szabolccsal készítenek száraz és édes fehérborokat helyi és nemzetközi szőlőfajtákból. Angelikát a pincészettel kapcsolatos hírekről faggattuk.


Tavaly, amikor a 2011-es Édesemmel megnyerted a JuniWine címet, említetted, hogy egy kiállításon való megjelenés lesz a nyereményed. Erre sor került már?

Még nem zajlott le, de már nagyon készülök rá, hiszen a hongkongi borkiállításra esett a választásom, amit novemberben tartanak meg. Szerencsére egyre több országban találtunk már kereskedőt, de a Távol-Keleten még nem kaphatóak a boraink, így ezt egy jó lehetőségnek tartom arra, hogy bemutassuk a portfóliót, és kapcsolatot is teremtsünk. Számunkra nagyon fontos, hogy személyesen is ismerjük azt, aki kereskedik a borokkal, ő pedig tisztában legyen a szőlőművelési és a borkészítési koncepciónkkal.

A sárga muskotályról sok ember még mindig az édes borokra asszociál. Az Árvay-portfólióban azonban épp egy száraz sárga muskotály viseli a nevedet. Miért áll hozzád közel ez a műfaj?

Mindig is szerettem a sárga muskotályt, amit különösen kedvelek az illatos fajták közül is. Édesapa is sokszor készített belőle édes bort, de a száraz verziót ő sokáig nem akarta kipróbálni. Én úgy éreztem, hogy létezik egy fogyasztói réteg, aki ezt izgalmasnak találja, főleg úgy, hogy a vulkáni talaj és a nagyon alacsony hozam miatt az ásványosság szépen kiegészíti a muskotályra jellemző rózsás, gyümölcsös, borsos karaktert.

Az első saját muskotályomat 2008-ban készítettem, és bár 2009-ben már debütált az Édesem is, azért most már nagyon várom, hogy a 2012-es édes és száraz verzió muskotályai is a palackba kerüljenek. Bevallom, úgy érzem, az elmúlt évjáratban nagyon jó arcát mutatta ez a fajta, amelyből az édes tételt ráadásként egy picit még megbolondítottam egy icipici zétával.

Pinceszemle: Árvay János Családi Pincészete 2013

Hogy állnak a borok, milyen munkák zajlanak éppen a pincében?

Most elég sok bor palackozása előtt állunk: a 2012-es Sauvignon Blanc, Sárgamuskotály, illetve a 2011-es évjáratú Padihegy Hárslevelű és egy Édes Hárslevelű mellett az egyetlen egy hordónyi 2009-es 6 Puttonyos Aszúnkat is töltjük.

Emellett zajlanak a fejtések, és már fejben összeállítottuk a 2011-es birtokfurmintot, de még néhány végső simításra szükség van. Nemrég kóstoltuk végig az összes borunkat, mindig változik, hogy éppen mi a kedvenc. Mostanában a 2011-es Pecsár (volt Istenhegy) 5 hektoliteres hordói előtt időztünk el hosszan.

Hol találkozhatnak veletek legközelebb az érdeklődők?

Furcsa módon a májusunk nagyon gyorsan telt be programokkal, így jobban tudom, hogy két hónap múlva hol leszünk, mint áprilisban. Májusban ugyanis szinte minden hétvégénk foglalt. Újra megrendezésre kerül kis falunkban, Rátkán a Töltött Káposzta Fesztivál, ahol a színpad mellett ki is állítunk, és természetesen a pincénél is várjuk majd a kóstolókat. Emellett Óbudán jelenünk meg május elején, a végén pedig a Mádi Szent Orbán Napi Mulatságon a DemeterVin Pincénél kóstolhatnak az érdeklődők Árvay-borokat.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!