A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinceszemle: Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2013

Liptai Zsolttal beszélgettünk 2. rész

2013-03-06 | Tóth Adrienn


Pinceszemle: Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2013

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet borászával, Liptai Zsolttal készített interjúnk első részben az idén tizedik évét betöltő borászat eddigi működését tekintettük át. A telepítések és az így kialakuló szőlőfajta-portfólió mellett szót ejtettünk a borászati koncepcióról és annak alakulásáról is. Ma a piaci környezet változásával kapcsolatos kérdéssel folytatjuk a beszélgetést.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

Ahogy korábban szó volt róla, tíz év alatt nemcsak a pincészet belső világa változott, hanem az őt körülvevő fogyasztói környezet. Milyen mértékben tapasztaltátok ezt, és milyen módon alkalmazkodtatok hozzá?

A teltebb, nagyformátumú vörösborok mellett egyre több figyelem terelődik a fehérborokra és a könnyedebb vörösborokra. Sok szakmabeli ezt az anyagi okokra vezeti vissza, hiszen főleg ezek a típusú borok találhatóak meg az 1500-3000 forint közötti árkategóriában.

Véleményem szerint azonban ebben a trendben annak is szerepe van, hogy egyre több fiatal kapcsolódik be a borfogyasztásba: olyanok, akik még most barátkoznak ezzel az ízvilággal, így előnyben részesítik a rozékat és a könnyed fehérborokat. A Pannonhalmi Apátsági Pincészet vonatkozásában úgy gondolom, hogy ezen piaci igényekhez jól igazodó kínálattal rendelkezünk.

Méretét tekintetve hol tart most a pincészet?

A 2012-es évjárattal eljutottunk a 300 ezer palackos mennyiséghez. Az idáig vezető útra a folyamatos építkezés volt a jellemző, általában évi 30-40 ezer palackkal nőtt a kínálatunk. Az értékesítésünk elsősorban belföldre koncentrál, de jelentősnek mondható az export részaránya is. Úgy gondolom, hogy mind a két szegmens fontos, hiszen a Pannonhalmi egy kisméretű borvidék, ezért munkánknak abból a szempontból is jelentősége van, hogy újra megismertessük a nevét határainkon belül és kívül egyaránt.

Sajnos a borvidék szőlőültetvényeinek mérete ugyanúgy csökken, ahogy az országos átlag, ma bő 600 hektárnál tartunk. Pozitív jövőképet vetít azonban előre az a tény, hogy ennek több mint 50%-a tíz évnél fiatalabb telepítés: ebből látható, hogy megrázta magát a borvidék, és egyre több ígéretes borral kecsegtet a jövőben. Pont ennek okán érzem igazán találónak a „teremtett borvidék” jelzőt, hiszen ez az apátság szerepén túl arra is utal, amilyen erők jelenleg mozgásban vannak a helyi borkultúra fejlesztése érdekében.

Bár korábban említetted már a rajnai rizling jelentőségét a pincészet portfóliójában, hazai viszonylatban talán még mindig keveset emlegetett szőlőfajtaként fontos lenne, hogy többet beszéljünk róla!

Bevallom, kezdetben magam is szkeptikus voltam abban a kérdésben, hogy működik-e egyáltalán ez a fajta Pannonhalmán. Úgy gondolom azonban, hogy a mára iránta kialakult bizalmunkat mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ültetvényeink 20%-át ez a fajta adja.

Pinceszemle: Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2013

A rajnai rizling a kezdetektől része a portfóliónknak, ám az utóbbi években úgy döntöttünk, igyekszünk még mélyebben foglalkozni vele, ezért amellett, hogy házasításokban használjunk, valamint elkészítjük a pincészet alaprizlingjét, osztrák ihletésre egy magasabb kategóriájú tételt is készítünk belőle. A Priornál, merthogy ezt a nevet viseli, előfordulhat maradék cukor, és jellemzően az alapanyag is magasabb érettségű.

Az utóbbi években országszerte egyre több buborékokkal gazdagított bor készül. Tavaly ti is belevágtatok ebbe a műfajba. Milyennek értékeled az eredményt?

Úgy gondolom, a sikert jól bizonyítja, hogy a júniusban piacra kerülő bor augusztusra el is fogyott. Ez a reakció arra ösztökél minket, hogy még komolyabban foglalkozzunk a gyöngyöző borok készítésével. Az első, amolyan próbaévet követően tehát mennyiségileg is növekedtünk, hiszen 25 ezer palackot készítünk el ebből a borból, másrészt a tudatosabb alapanyag-választástól a minőség emelkedését várom. A Salve következő évjárata tramini, pinot blanc és rajnai rizling fajtákból áll majd össze.

Készültök valamilyen egyedi tétellel a tizedik születésnap alkalmából?

Örülünk annak, hogy immár egy évtizedes múltra tekint vissza a pincészet. Mivel tulajdonképpen a múltunkat ünnepeljük, hűek akartunk maradni eddigi borkínálatunkhoz. Azért egy kis csavart mégis belevittünk a 2012-es borsorba. Kiválasztottuk azt a két bort, amelynek a nevében ott szerepel az „io” hiszen ez a két betű egymás mellett hasonlít egy tízes számra. Szerencsés véletlen, hogy a Priorban és az Infusióban találtuk meg őket, hiszen pont ez az a két bor, amely a birtokot hivatott jelképezni. Úgy döntöttünk, hogy amolyan borászati tortaként ezek másfél literes, magnum palackos kiszerelésével lepjük meg a fogyasztóinkat a tízéves évfordulónk alkalmából.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!