A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Pinceszemle: Takler Pince 2014

Takler András nyilatkozott

2014-08-01 | Tóth Adrienn


Pinceszemle: Takler Pince 2014

Az idei Decanter World Wine Awards a korábbi éveknél is jobb eredményeket hozott a hazai pincészetek számára, hiszen a 7 arany-, 36 ezüst- és 39 bronzérem, valamint 20 ajánlás mellett két regionális trófeát is begyűjtöttek a magyar borok. Ilyen volt a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2008-as Tokaji 6 Puttonyos Aszúja mellett a Takler Pince 2007-es Minden 50 évben Kékfrankosa is. Az eredmény kapcsán Takler Andrást kérdeztük.


 

Mitől különleges a regionális trófeát elnyert Minden 50 évben?

 

Egy ilyen bor nagy valószínűséggel csak egyszer adatik meg egy borász életében. Ezért is kapta a Minden 50 évben nevet a híres író, Bródy Sándor unokájától, Alexander Brodytól aki a reklámszakma világszerte elismert nagyágyúja.

 

Összesen 1700 darab, egyedi sorszámmal ellátott palack készült belőle. Egy késői szüretelésű, száraz kékfrankosról van szó ebben az esetben a csodálatos 2007-es évjáratból, amely a töppedt szemek magas cukortartalmának köszönhetően közel egy évig erjedt a hordókban. Megdöbbentő paraméterekkel rendelkezik: 41,0 g/l cukormentes extrakt, 6,5 g/l titrálható sav, 15,9% alkohol.

 

Mindenből van benne bőven, ezáltal egy rendkívül komoly és összetett illat- és ízvilágot mutató bor, amely az élénk savtartalmának köszönheti páratlan harmóniáját és fiatalos lendületét.

 

Pinceszemle: Takler Pince 2014

 

E tétel egyedisége mit jelent a kékfrankos általános pozicionálása szempontjából? Kivételes esetektől eltekintve csak alapborokat tud adni a fajta, vagy itt inkább arról van szó, hogy ez egy prémium kékfrankosok fölötti tétel?

 

Azt gondolom, hogy rengeteget, hiszen a kékfrankos számunkra szent ügy! Ez a siker is bizonyítja, hogy a kékfrankos mire is képes. Nincs még egy ilyen fajta, amely a könnyed rozétól a kései szüretelésű vörösborig ennyi hangszeren tudna játszani. Ez egy nagyon különleges bor, amely, nyugodtan mondhatom, hogy a prémium kékfrankosainkat is figyelembe véve egy más kategória. Számos kóstolón tettük az évjáratos Primariusok és Regnumok után záró tételként, és bízvást állíthatom, hogy feltette a koronát a borsorra.

 

 

A kékfrankos már csak elterjedtsége folytán is rengeteg különböző kategóriában van jelen a piacon. A Takler Pincészetnél mi különbözteti meg az alapbor és a reserve tételtől?

 

Négy lépcsőben dolgozunk a kékfrankossal. Az első a mindig megbízható és lendületes rozé. Aztán az alap Kékfrankos amelyet csavarzárral hozunk forgalomba, ezáltal is jelezvén hogy egy vagány, nagyon gyümölcsös és jól fogyasztható bort kínálunk.

 

A Reserve címkével ellátott tételünk 20-40 éves szőlőtőkék terméséből készül több dűlőből, korlátozott termésmennyiség mellett, 500 literes új fahordókban érlelve. Ez egy kiváló ár-érték arányú, főként gasztronómiába szánt tételünk.

 

Ha kiemelkedő az évjárat, mint például a 2009-es vagy a 2011-es, akkor a két legjobb dűlőnkből, a Görögszóból és a bátaszéki Szenta-völgyből kis tételben megjelenő, dűlőszelektált borokat is forgalomba hozunk. Ezen borok a fajta különleges arcát tudják megmutatni a vájt fülű kékfrankos-rajongóknak.

 

Ugyancsak komoly megerősítés számunkra a Borászportál Nagy Kékfrankos tesztje, ahol a 2011-es Görögszói Kékfrankosunkat találta a zsűri a legjobbnak, de ez a tételünk az idei Szekszárdi borverseny „Legjobb Kékfrankos" különdíját is elnyerte!

 

Hogy állnak az építkezések?

 

Nagyon jól haladunk, jelenleg a konyha és a hotelrész belső burkolási munkái zajlanak. A csapatot is építjük, és jövő év március elején meg is szeretnénk nyitni a Takler Kúria Hotel és Éttermet.

 

Pinceszemle: Takler Pince 2014

 

Már nagyon várjuk, hiszen egy á la carte étterem működtetése igen izgalmas kihívást jelent számunkra. A panorámás teraszos szobák, a szőlőhegy közelsége, a folyamatos madárdal páratlan környezetet biztosít borrajongó vendégeink számára. Nagyobb konferenciák és rendezvények megtartására is kiváló lehetőségeket kínálunk, sőt a wellness részleg is nagyon tágas és hangulatos lesz.

 

Milyen borok kerültek mostanában piacra tőletek?

 

Nemrég került forgalomba a 2012-es Cabernet franc borunk, amely talán a legkedveltebb a standard sorunkból. Szépen viszi tovább az eddigi évjáratok megbízhatóságát, de a kiemelkedő évjáratnak és a mi stílusfinomítási törekvéseinknek is köszönhetően egy élénkebb és elegánsabb bort mutat.

 

A Reserve boraink közül a 2009-es Bikavért említeném, amely gyönyörű harmóniát és beltartalmat tár a kóstoló elé. A prémium családból a Bartina Cuvée 2009-es évjárata került nem olyan régen forgalomba; ez a tétel szintén mutatja elszánt törekvéseinket az elegánsabb és egyedibb ízvilágú borok készítése iránt.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!