A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Portugieser du Monde 2015

Várják a nevezéseket

2015-03-11 | Tóth Adrienn


Portugieser du Monde 2015

Idén tavasszal is sor kerül Pécsett a portugieserek éves seregszemléjére. A Portugieser du Monde nemzetközi versenye mellett április 11-én a nagyközönség számára fajtakóstolót is szervez a Pécsi Borozó csapata. A borászok a megmérettetésre március 31-éig jelentkezhetnek fiatal, 2014-es portugieserekkel, évjáratos portugieserekkel, valamint minimum 25%-ban portugiesert is tartalmazó házasításokkal. A versenyről és annak eddigi tapasztalatairól a Pécsi Borozó főszerkesztőjét, Győrffy Zoltánt kérdeztük.


Idén lesz a harmadik éve, hogy megrendezitek ezt a portugieserversenyt. Ez alatt az idő alatt sok portugiesert kóstoltatok és értékeltetek. Hogyan foglalható össze, milyen elvárások alapján bíráltok ilyenkor? Milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy aranyérmes portugiesernek?

 

Ha nem számoljuk a felvezető első évet, amikor csak villányi portugieserekkel szerveztünk egy nagy kóstolót, akkor az elmúlt két évben a verseny előkészületei során, alatta és a nyilvános kóstolók során oportóban talán a legszélesebb merítést sikerült megszereznünk szervezőként.

 

Azt már ilyen rövid idő alatt is látjuk, hogy a fajta sokkal többre képes, mint amire a legtöbben és a legtöbb helyen használják. Nem csak friss, könnyű vörösbor lehet belőle, bár annak mutatja magát leggyakrabban, de a fehér változattól az amarone típusú borig sok mindenre láttunk, kóstoltunk, ráadásul jó példákat.

 

A háttérbeszélgetések alatt sokszor próbáljuk megfogalmazni, milyen is lehet az ideális portugieserirányzat, persze nehéz közös nevezőre jutni. Alapjaiban egy tiszta, gyümölcsös, jóivású, nem túl alkoholos, kerek bor a cél, ezt a fajta jó szőlészeti és borászati munka mellett szinte mindig tudja. Rendkívüli években és termőhelyeken ennél többre is képes, érdemes vele kísérletezni és tesztelni, de mindeközben ne veszítsük el a lényegét.

 

Az aranyérmes borok (legyenek friss borok, évjáratos oportók vagy házasítások) akkor lesznek kiemelve, ha valóban portugieserek, és ha valóban jó borok. A zsűribe ezért is hívunk meg korábban díjazott termelőket, helyi szakértőket és nemzetközi bírákat, hiszen a cél az, hogy minél szélesebb körben legyen népszerű, de legalább ismert ez a fajta. Két év alatt már kilenc országból járt nálunk 22 szakértő, idén tovább bővítjük a sort.

 

 

2014-et valószínűleg hazánk egyik borvidékén sem fogjuk a legkedvezőbb évjáratok közé sorolni. Várható, hogy emiatt megnő a két második kategória, azaz az évjáratos portugieserek és a portugieserre épülő házasítások aránya a korábbi évjáratokhoz képest, vagy ezt a szőlőfajtát a fontosabb déli borvidékeinken kevésbé érintette az őszi időjárás?

 

A tavalyi évjárat nem a legemlékezetesebb a portugieserek tekintetében sem, a korai érésű kék szőlők jobban megsínylették a viszontagságos, esős őszi időjárást. Ennek ellenére kóstoltam már tisztességes borokat, jönnek külföldi tételek is, bízom benne, hogy nem csak az évjáratos, érleltebb borok és a házasítások között lesznek aranyérmesek.

 

Másrészt ez éppen arra lehetőség, hogy elővegyünk egy-két régebbi palackozást, nagy kockázat nincs benne. Jó volna azt látni, hogy a fajtával foglalkozó borászok is egyre aktívabban vesznek részt a rendezvényen, a versenyen, a kóstolón, de akár kezdeményezhetnének új elemeket, hiszen mi szervezőként abszolút nyitottak vagyunk, a nemzetközi érdeklődés már jól mérhető, a közönség kedveli, csak együtt tudunk sikeresebbek lenni.

 

Portugieser du Monde 2015

 

Ezért is tervezzük azt, hogy a következő egy évben összeállítunk egy olyan könyvet, amely a fajtát és termőhelyeit mutatja be. Nem kis vállalkozás, de bízunk benne, hogy sikerül támogatókat is találni hozzá és a negyedik versenyre elkészülhet egy olyan kiadvány, amit termelő és fogyasztó egyaránt szívesen vesz majd kézbe.

 

E verseny egyik célja, hogy a mindennapokra szánt vörösborok mezőnyében adjon eligazodást a fogyasztóknak. Ha pedig a portugieser fogyasztását hozzuk szóba, kikerülhetetlen az ételkíséret kérdése. Te mit eszel szívesen egy friss évjáratú portugieser mellé?

 

A portugieser és az étel kapcsolódása megkerülhetetlen, hiszen alapvetően ezt a bort nem csak kóstolásra szánják, hanem ivásra is, egynél több pohár is lecsúszhat belőle egy jó vacsora mellé.

 

A klasszikus villányi vendéglátás is erre épül, hiszen a svábos-magyaros hidegtálakat kiválóan kísérte ez a bor – csak a hagymával bánjanak nagyon óvatosan, azt a portugieser sem szereti. Ugyanakkor a kemencés szárnyasokat, kacsát, de a libasültet is kedveli. Fontos volna, ha ebben a tekintetben is haladni tudnánk, bővíteni a tudásunkat, és az eddigieknél sokkal tudatosabban megfelelő helyi partnereket találni, húsban, sajtban, de akár zöldségekben is a portugiesernek.

 

A nevezéssel kapcsolatos további információkért kattints IDE!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!