Portugieser du Monde először
Győrffy Zoltán nyilatkozott
2013-03-21 | Tóth AdriennBorfogyasztóként örömünkre szolgál, hogy egyre több az olyan rendezvény, amely lehetőséget biztosít boros tudásunk elmélyítésére azáltal, hogy széles körű összehasonlítást nyújt egy szőlőfajta boraiból. Tavaly Pécsett már sor került egy villányi portugiesereket felvonultató bemutatóra, az idei Portugieser du Monde azonban túllép ezen, és nemcsak összmagyar, hanem nemzetközi portugieserkóstolót tart, melyet egy fajta-borverseny előz meg. Az eseménnyel kapcsolatban Győrffy Zoltánt kérdeztük.
Összefoglalnád a portugieserrel mint szőlőfajtával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint hogy milyen bor készül belőle, és jellemzően hol foglalkoznak vele?
A portugieser Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe. Ez a fajta gyakorlatilag a volt Osztrák–Magyar Monarchia utódállamaiban terjedt el leginkább, nagyon sok van és még több volt belőle Németországban, de találunk még Franciaországban is belőle egy keveset.
A mi egykori kékoportónk, amit ma portugiesernek kell hívnunk (lévén a portóira emlékeztetett az oportó név), az egyik legelterjedtebb kékszőlőfajta, szinte minden borvidékünkön jelen van, hiszen jó fagytűrő, viszonylag korán érik, ezért az északibb régióban is szívesen telepítik.
Ami miatt mi elkezdtük felkarolni és népszerűsíteni, az az, hogy sokan lenézik, egyszerűnek tartják, alapbornak, ami csak frissen jó. Ugyanakkor éppen a könnyedsége, gyümölcsössége adhat új lendületet a portugiesernek, hiszen divatba jönnek a jobban iható, üdébb vörösborok.
Ráadásul nem csak pár hónapos bor, hiszen a Márton-napi verziók mellett készülnek belőle tartalmasabb, hosszabb élettartamot is értékállóan kibíró borok. A portugieser a mi egyik fontos hagyományunk is, a betelepülő svábok ezt a fajtát hozták magukkal, ezáltal terjedt el a vörösbor, ez volt és szerintünk lehet is a mindennapok könnyű és gyümölcsös vörösbora. Mi hiszünk benne, talán a termelők is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rá, és akkor még több borfogyasztó keresi majd a polcokon is.
Miért van szükség egy külön borversenyre e szőlőfajta kapcsán?
Tavaly szerveztük meg először a portugieser-hétvégét, akkor csak villányi borokat lehetett megkóstolni, 19 termelő jött el a pécsi bemutatóra, és mi is meglepődtünk, hogy közel kettőszáz vendég érkezett oportókat kóstolgatni. Arra gondoltunk, akkor lépünk még egyet, egy nagyobbat, és meghívjuk a közép-európai termelőket, jöjjenek el egy közös kóstolóra. És ha már itt vannak, akkor méressük meg a borokat, kóstoljuk őket végig, értékelje őket egy nemzetközi zsűri, és próbáljuk megfogalmazni, milyen is a portugieser lehetséges fejlődési iránya.
Hogyan fogalmazható meg, mitől jó egy portugieser, mitől szerepel jól egy borversenyen?
Nem szeretnénk a portugiesert összemérni más borokkal. Talán egy önálló verseny azért is jó, hogy nem kerül más fajták boraival egy kontextusba, hanem önmagában rá tudunk fókuszálni. Három kategóriát hoztunk létre, egyet a friss, aktuális évjáratú boroknak, egyet az évjáratos, korábbi évekből származó oportóknak, és egyet a házasításoknak, ahol legalább 25%-ot tesz ki a portugieser aránya. Így színesebb lesz a kép, és talán összemérhetőbbek a borok. Az pedig, hogy milyen a jó oportó, majd talán április 13-a után könnyebb lesz megmondani.
Mekkora az eddigi érdeklődés az itthoni és a külföldi borászatok részéről?
Természetesen elsősorban itthonról van nagyobb érdeklődés, innen érkezik a több nevezés, de van már például szerb és horvát nevezőnk is; bízunk benne, hogy lesznek máshonnan is. Ez az első próbálkozás, szerencsére sok partner áll mellénk, Pécs városvezetése például, a Zsolnay Negyed menedzsmentje, borászok és éttermesek, hogy legyen meg az első alkalom, aztán néhány év alatt együtt építsünk fel egy új brandet, a Portugieser Du Monde brandjét, ami talán rangot ad majd a portugiesernek, és nem mellesleg ismertebbé teheti a magyar borokat és Pécs városát.
Meddig és hogyan lehet még jelentkezni a borversenyre?
A verseny április 12-én lesz Villányban, a közönség számára nyitott kóstoló pedig április 13-án Pécsett, a Zsolnay Negyed E78 épületében. Erre már lehet kedvezményes, elővételes belépőjegyeket vásárolni a jegymester.hu oldalon. A borászokat arra kérjük, hogy március 31-ig jelentkezzenek a versenyre és a borbemutatóra is, hogy minél színesebb, minél izgalmasabb képet tudjunk adni a portugieserről. Tudom, hogy nagyon sok verseny van, ráadásul válság is, pénz sincs, nehéz új versenyt bevinni a versenynaptárba, de ez az egyik érv is, hiszen az emberek keresik a jól iható és megfizethető borokat – a portugieser egy remek alternatíva.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!