A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Puhul a furmint Tokajban

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji borvidékre, augusztus 2-8.

2016-08-01 | Tarcal Kutató


Puhul a furmint Tokajban

A szőlő a meleg és csapadékos időjárásnak köszönhetően intenzíven fejlődik. Néhol esedékes a második csonkázás elvégzése. A furmint esetében több ültetvényben tapasztalható a bogyók puhulásnak kezdete. A vesszők beérése folyamatos. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése.


Lisztharmat

A kórokozó fertőzési nyomása továbbra is magas. Az időjárási körülmények kedveznek a betegségnek. A fertőzött bogyók felrepedhetnek, mivel a kórokozó károsítása miatt a bogyó bőrszövete nem tud tovább megfelelően fejlődni. Az így létrejött sérves bogyókon megjelenhet a szürkerothadás.

 

Ahol a termést sikerült megvédeni, ott az utolsó kezelésekre elegendő a kontakt hatóanyag (kén, meptildinokap) alkalmazása. Fontos a lombozat védelme, hogy biztosítsuk a megfelelő asszimilációs felületet, a termés optimális fejlődése érdekében. Aki még felszívódó hatóanyagot (piriofenon, tebukonazol) is kijuttatnak, ne feledkezzenek el a szer rotációról.

 

Ökológiai gazdálkodásban kén és narancsolaj tartalmú készítményekkel védekezhetünk a lisztharmat ellen, ezt a kombinációt kiegészíthetjük kálium-bikarbonát hatóanyagú készítménnyel, mely szürkerothadás ellen is hatásos. Magas hőmérsékleten kerüljük a kén kijuttatását, a perzselés elkerülése érdekében. Fontos a megfelelően elvégzett hajtásválogatás és levéleltávolítás, kialakítva ezzel a kellően szellősebb lombozatot, valamint biztosítva a növényvédő szerek jobb fedését és hatáskifejtését. Levélzet eltávolítása esetén a napos oldalon kerüljük a túlzott leválogatást, megelőzve ezzel, azt hogy a bogyókat kitegyük az erős UV sugárzásnak. A napégés tünete azonban már több helyen is látható.

Peronoszpóra

A múlt heti esők újabb fertőzést indíthattak el, de a bogyók már kinőttek fogékony állapotukból. A termés megfelelő fejlődése érdekében már a lombozat védelmére kell koncentrálni. Az idősebb levelek fogékonysága kisebb, tüneteket elsősorban a fiatalabb leveleken találunk. Védekezésre réz készítményeket használjunk. Ezek segítik a vesszők beérését, valamint ökológiai gazdálkodásban is használhatóak.

 

Szürkerothadás

A bogyók fejlődésükkel egyre fogékonyabbak a kórokozóra. Az esőzéseket követően a fertőzési nyomás magas szintre emelkedett. A tünetek több helyen megfigyelhetőek. A csapadékos időjárás kedvez a betegség megjelenésének. Ilyen körülmények esetén indokolt a védekezés. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil. 

Fakó rothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmas a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmazandóak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

Feketerothadás

A kórokozó levéltüneteivel és beszáradt bogyókkal is találkoztunk az ültetvényekben. A viaszréteg kialakulásával, vastagodásával a bogyók fogékonysága csökken. Elsősorban csapadékos, meleg körülmények között okoz jelentős gondot. A kórokozó ellen a peronoszpóra elleni készítmények jó része (a réz hatóanyag nem), valamint a lisztharmat ellen alkalmazott hatóanyagok (miklobutanil, tebukonazol) is használhatóak.

 

Puhul a furmint Tokajban

Szőlő fomopsziszsos betegsége

Sok ültetvényben találkozhatunk a Phomopsis viticola levél- illetve szártünetével. A levéltünetek első ránézésre atka vagy tripsz kártételnek tűnnek (lásd a képen), ezért mikroszkóp alatt kell megvizsgálni, és akkor látható, hogy nincs kártevő a levélen, ugyanakkor a sárgás foltok közepén sok esetben fekete pont (piknídium) látható. A száron fekete pontokat, foltokat képez. A hűvös nedves idő kedvezhetett a fertőzésnek, így akár hamarosan bogyótünetek is megjelenhetnek. Mankoceb hatóanyagú szerekkel védekezhetünk ellene, vagy a felszívódó kresoxim-metil hatóanyag lehet hatásos.

Fás betegségek

A fás betegségek tünetei több ültetvényben egyre erőteljesebben látszanak. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A tüneteket mutató tőkét meg kell jelölni. Ezen tőkéket majd, a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét már most azonnal vágjuk ki és égessük el.

Tarka szőlőmoly

A tarka szőlőmoly egyedeket a kihelyezett csapdák nem fogtak. Védekezésre ott van szükség, ahol a rajzás intenzitása erős volt, illetve, ahol láthatóak a kárképek. A moly lárvák által károsított bogyókon megjelenhet a szürkerothadás.

Atka

Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel ott indokolt lehet atkaölő készítmény használata.

 

Puhul a furmint Tokajban

Amerikai szőlőkabóca

Az idén jelentősen kevesebb kabócával találkoztunk, mint tavaly. A kihelyezett sárga ragacslapokon megjelentek az amerikai szőlőkabóca imágói. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Alkalmazhatóak piretroidok, tiametoxam, vagy klórpirifosz. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

K-hiány

Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet  a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

 

A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

 

A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

 

Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezheti optimális tőketerhelés esetén.

Káliumhiány tünete

Gyomszabályozás

A csapadékos és meleg időjárás következtében erőteljes a gyomok fejlődése. Fordítsunk erre is figyelmet. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

 

Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai (2015.07.25-31.):

2015.07.25-31.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

35,7

24,1

Hercegkút Gombos

10,4

22,57

Hercegkút Hosszúhegy

1

23,73

Bodrogolaszi Pajzos

7,9

23,24

Tolcsva Kincsem

13

24,19

Tolcsva Nyakvágó

18,4

23,57

Erdőbénye Lőcse

37,2

22,8

Vámosújfalu Rány

24,8

23,46

Olaszliszka Haraszt

29,9

24,16

Szegi Poklos

23,5

23,57

Tarcal Vinnai

15,6

23,61

Tokaj Hétszőlő

12,2

24,01

Bodrogkeresztúr Lapis

20,3

23,46

Bodrogkeresztúr Dereszla

22,2

23,23

Mád Betsek

56,8

22,13

Mád Juharos

22,9

23,11

Mád Úrágya

19,1

24,59

Tállya Nyergesek

26,4

23,11

Abaújszántó Kassaváros

22

23,51

 

Várható időjárás 08.02-08.

A hétfői csapadékot követően további esőzésekre a héten már nem kell számítanunk. A hétfői lehűlést követően folyamatosan melegedni fog az idő. Péntektől újra 30 feletti napi maximummal kell számolnunk. Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!