A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Rövid borhírek Nagy-Britanniából 2. rész

Vásárlás, Charles herceg, esős nyár

2009-04-11 | Tóth Adrienn


Rövid borhírek Nagy-Britanniából 2. rész

Két részes, az angol borpiacot és bortermelést bemutató összefoglalónkban tágabb vizekre evezünk, ahogy áttekintjük többek között a vásárlói preferenciák változását, a skótok alkoholfogyasztást csökkentő törvényjavaslatait és a királyi család üzemanyag átállási kísérleteit.


Az első részhez kattintson IDE.

Nem mondanak le a borról

A jelenlegi gazdasági helyzet következtében sok vásárló jobban átgondolja, hogy mi is kerüljön a kosarába. Egy, még a válság kitörése előtt végzett felmérés szerint az angol fogyasztók a bort olcsóbbnak találják a friss halnál, a kávénál és a sajtnál, azonban drágábbnak a friss zöldségeknél, az édességeknél, a sörnél, a rizsnél és a tésztánál.

A felmérés kitért arra, hogy egy rendszeres borfogyasztó – ha szükség lenne rá - előbb mondana le az édességről, a csokoládéról, az üdítőitalokról és a sörről, mint a boráról. Emellett az is kiderült a felmérésből, hogy a férfiak és a 35 év alattiak hajlamosak többet szánni egy palack borra, mint a nők vagy az 55 felettiek.

Charles herceg és Brigit Jones

Többen valószínűleg fellélegeznek majd, ha azt mondjuk, a két hírességet csak az köti össze, hogy az utóbbi időkben mindkettejük neve felmerült a borfogyasztással kapcsolatban. Elsőként a filmkaraktert hibáztatta azért az angol borszakíró, Oz Clarke, hogy jelentős szerepet tölt be a chardonnay borok népszerűségének csökkenésében.

A kicsit szerencsétlen és nem éppen a női ideált megtestesítő Brigit Jones ugyanis a filmben chardonnay-ba fojtja bánatát. Oz Clarke szerint ezzel a lépéssel a korábban szexinek számító ital elvesztette vonzerejét.

Támadásával a legtöbben nem értenek egyet. Bár még senki sem felejtette el a Sideways okozta merlot-visszaesést és pinot-mániát Amerikában, mégis úgy gondolják, hogy a fajtát inkább az egyre nagyobb kedveltségnek örvendő sauvignon blanc és pinot grigio szorongatta meg, mint a fiktív karakter.

Charles herceg neve azzal a hírrel kapcsolatban merült fel, amikor 21. születésnapjára kapott Aston Martin kocsiját környezetvédelmi megfontolásból átalakíttatta, hogy az ezután ne benzinnel, hanem bioetanollal működjön.

Az esemény talán nem is keltett volna nagyobb feltűnést, ha a herceg titkára nem jelenti ki, hogy a herceg kocsijának működtetéséhez szükséges üzemanyagot angol borfeleslegből készítették. A helyi termelőket nem az átalakítás döbbentette meg, hiszen az EU által borfeleslegnek nyilvánított készlet ilyesforma felhasználása elfogadott, hanem az a tény, hogy angol borból nyerték azt, tudtuk szerint ugyanis olyan, hogy angol borfelesleg nem létezik.

A titkár ezt követően a következőképpen korrigálta nyilatkozatát: „a felhasznált bor nem piaci körülmények miatt vált fölöslegessé, hanem azért, mert indokolatlanul hosszú tárolása miatt már nem volt alkalmas emberi fogyasztásra.”

Az apróságnak tűnő epizódnak akkor látjuk igazi jelentőségét, ha visszagondolunk egy 2008. év elején megjelenő hírre, amely szerint az angol bortermelők arra az indokra hivatkozva, hogy a boraik iránti kereslet messze meghaladja a kínálatot, felmentést kértek az EU ültetési tilalma alól. Ennek tudatában, már egész másképp tűnik fel, ha épp a királyi család vonja kétségbe állításaik valóságtartalmát.

Túl melegek a borszaküzletek

Még a tavaly nyári forróság idején készített felmérést az angol Decanter arról, hogy vajon mennyiben felel meg az értékes borokat kínáló üzletek hőmérséklete az elvártaknak. A magazin munkatársai az ideálisnak tartott 18°C helyett sok esetben találtak 20-22°C-on állni több tízezer forint értékű palackokat.

A kérdés kapcsán megszólított borszaküzletek többsége a gyors készletmozgásra hivatkozott, csak néhányan ismertek el a mulasztást, és jelezték, cserélni kívánják légkondicionáló technológiájukat.

Kifogy az angol bor?

Egy korábbi hírben már említettük az angol bortermelést, lezárásképpen azonban újra visszatérünk rá. A lehetséges borfelesleg vagy hiány kérdését ugyanis teljesen más szemszögbe helyezi az, ha az utóbbi két évjárat szempontjából vizsgáljuk meg.

Az általános felmelegedésről és az angol borok sikereiről szóló hírek az utóbbi néhány évben ahhoz vezettek, hogy ugrásszerűen megnőtt a szőlőt ültető, borászatot alapító britek száma. Amíg az évjáratok kedveztek, nem is volt probléma, hiszen az újonnan felbukkanó termék iránt elsöprő volt a helyi érdeklődés.

Amivel azonban sokan nem számoltak, az a tény volt, hogy miért is nem létezett sokáig szőlőtermelés Angliában. Nem azért, mert ez fizikailag képtelenség - hiszen láttunk rá jó példákat, szerencsések még kóstolhatták is őket -, hanem mert az egy évtizedre eső megfelelő évjáratok száma messze elmaradhat a máshol megszokottól.

Így az utóbbi két csapadékos nyár következtében megfigyelhető mennyiségi visszaesés sok esetben végzetesnek bizonyulhat, főleg olyan pincészetek esetében, amelyek előre eladták termésüket.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!