A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Soha ilyen korán nem volt még próbaszüret Tokajban

A világ számos pontján megdőlt a rekord

2015-08-11 | Vinoport


Soha ilyen korán nem volt még próbaszüret Tokajban

Soha ilyen korán nem végezték még próbaszüretet Tokajban. De rekordot döntöttek Olaszországban és Washingtonban is. Valószínűleg Bordeaux és Burgundia is a szokásosnál korábban fog rajtolni.


"Elvégeztük első tájékozódó jellegű próbaszüretünket, muskotályos szőlőben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen. Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, amit érzékelve, az előbbi évektől korábban szedtük meg az első mintáinkat" – írja hírlevelében a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet.

 

Soha ilyen korán nem volt még próbaszüret Tokajban
 
"A sárgamuskotály cukorfoka 11,0 és 13.5 magyar mustfok között változó. Mivel az előző évek ilyen korai időpontjáról még nincsenek adatok, amit hasonlíthatnánk a mostani mért értékekhez, nehezebb megítélni a szőlő idei fejlődését. Viszont, ha a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázoljuk, és egy trendvonalat húzunk, akkor az látható, hogy az idei cukortartalom tökéletesen beleillik a 2013-es év trendvonalába. Tehát az eddigi adatok alapján hasonló év várható muskotály esetében, mint 2013-ban, ha az időjárás a továbbiakban leköveti a 2013-as évet!" – ezt írják.

 

Soha ilyen korán nem volt még próbaszüret Tokajban

 

"Ebben a száraz melegben jogosan merül fel, hogy a savtartalom »elég«, olyan mértékben lecsökken, ami már az alapanyag minőségét ronthatja. Nos, a trendvonal azt jelzi, hogy az idén a savtartalom még 9 g/l-el magasabb, mint 2013-ban, illetve 6 g/l-al magasabb, mint 2014-ben. Ez biztató, még annak tudatában is, hogy feltehetően nem lineáris a trend, és részben a savösszetétel is más.

 

Így vizsgálnak

Tíz fürtöt választanak véletlenszerűen. Egy kiválasztott sorban az 1. oszloptól balra eső 1. fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt... a 10. fürtig. Ezeket lepréselik, majd a lebegő tartalom leülepedése után cukor- és savtartalmat, valamint PH-t mérnek.


Az azonban kétségtelen, hogy minden mintavételi helyen a vízhiány miatt a vártnál apróbb szőlőszemekkel találkoztunk. A további száraz meleg alapvetően befolyásolhatja a folyamatokat."

 

Az MTI tudósítása szerint a legnagyobb problémát az egri és a tokaj-hegyaljai borvidéken a vízhiány okozza. A levelek bepödrődnek, a fürtök könnyűek, a szemek vízhiányosak, a fejlődésben megálltak. 

 

Balatonboglár mellett, Ordacsehiben egyébként már szüretelik a Csabagyöngyét, amely Európában és az északi féltekén is az elsőként beérő szőlőfajta. 15 mustfokkal szedik. Ezt követi majd az irsai olivér.

 

Soha ilyen korán nem volt még próbaszüret TokajbanIdén is a Varga Pincészet kezdte a hazai szüretet

 

Villámkörkép

Olaszországban Franciacortában és Szicíliában indult meg a pezsgők és habzók alapanyagául szolgáló szőlők szürete, ott utoljára tíz évvel ezelőtt kezdtek ennyire korán. A borszőlők próbaszüretét tegnap végezték el. Habár a szőlőszemek itt is kisebbek a szokásosnál, a gazdák tökéletesen elégedettek a minőséggel.

 

A francia és a német gazdák küzdenek a szárazsággal és a forrósággal. A provence-i organikus gazda, Jean-Marc Espinasse például minden nap fél ötkor kel, hogy rohanjon a szőlőbe és próbálja minimalizálni a károkat. Nála utoljára június 10-én esett az eső, akkor is csak 5 percig. Az időjárás miatt az új telepítések legalább 5 százalékát elveszti majd, tavaly ez a veszteség egy százalék volt – írja a Winespectator. Maga a franciaországi szüret egyébként hétfőn indult el, elsőként Rivesaltes-ban, de itt ez normál időpontnak számít. Burgundiában, Bordeaux-ban és Champagne-ban viszont valószínűleg a szokásosnál korábban kezdenek majd szedni.

 

 

 

 

A br.de tudósítása szerint a Würzburg környéki gazdák is kénytelenek segíteni a szenvedő fiatal tőkéken, ezért fürtöket metszenek le róluk. Németországon belül Rheinhessenben kezdtek legkorábban szedni, ez is a valaha feljegyzett egyik legkorábbi időpontnak számít. Itt az ortega fajtával kezdték. A főszüret augusztus végén vagy szeptember elején indul majd.

 

Megint máshol, például Észak-Kaliforniában a szárazságok okozta erdőtüzek is kihívást jelentenek. Múlt hét pénteken megkezdődött minden idők legkorábbi washingtoni szürete is: Yakima Valley-ban 5 hektár 31 éves tőkéről szedtek le 18 tonnányi chardonnay-t, igaz, ebből is habzó bor lesz majd. Eddig egy 1987-es szüret számított itt a legkorábbinak, akkor augusztus 15-én kezdtek.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!