A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sopronból jöttem...

Rövid borhírek Sopronból

2010-01-29 | Tóth Adrienn


Sopronból jöttem...

Következő borhír összefoglalónkkal a nyugati országhatár közelébe, a Soproni borvidékre utazunk. Első hírünk arról szól, hogy forgalomba került a Weninger pincészet már hivatalosan is biodinamikusnak számító, nagy vörösborainak első évjárata, ezután felhívjuk a figyelmet a budapesti Ráspi Étterem megnyitójára, majd beszámolunk arról, hogy egy helyi sommelier, Lukács Szabolcs képviseli hazánkat idén a Sommelier Világbajnokságon.


Az első biodinamikus évjárat nagy vörösei

Most kerülnek piacra a balfi Weninger Pincészet 2006-os Spern Steiner, Merlot, Cabernet Franc és Syrah borai, az első olyan nagy vörösborok, amelyekről már hivatalosan is elmondható, hogy biodinamikus technológiával készültek. A biodinamika módszerét a biogazdálkodásnál is szigorúbbként könyvelik el. A fogyasztóknak a környezetvédelem iránt tanúsított fokozott figyelme miatt pedig egyre terjed ennek az alternatív módszernek az alkalmazása a világ vezető pincészeteinek körében.

A biodinamikus gazdálkodásra történő átállás hivatalosan három évet vesz igénybe, ebben az időszakban az ifjú borász, Franz Weninger is átgondolta, mit vár újdonsült boraitól: „Sokat merengtem azon, milyen bort is szeretnék készíteni, mert logikusnak tűnt, hogy ez is változni fog. Korábban azt vártam, hogy nagyok, gyümölcsösek és erőteljesek legyenek a boraim. Ma már inkább arra figyelek, hogy egy kiegyensúlyozott környezetből származó, jó minőségű gyümölcsöt termeljünk. Abban az esetben, ha ez rendelkezésre áll, valójában nincs másra szükségünk.”

Február 1-én nyílik a budapesti Ráspi Étterem

Hétfőn nyílik meg a budapesti Ráspi Étterem. Horváth József alias Ráspi 1994-ben nyitotta meg éttermét a Sopronhoz közeli Fertőrákoson, ahová azóta sok ínyenc zarándokol el évről évre. Horváth József gasztronómiai filozófiája szerint a szezonalitás és a helyi alapanyagok használata áll az ételsor összeállításának középpontjában. A tulajdonosok saját kutyájukkal keresnek szarvasgombát, és többféle virág- és gyümölcsszörpöt főznek tavasztól őszig, hogy a kész üdítők helyett ezzel kínálják a vendégeket.

\"\"

Hétfőn ünnepi menüsorral nyit az étterem, amely mellé a házigazda saját pincészetének legszebb tételei közül válogat. Így, a többek között libamájat, harcsát, bárányt magába foglaló ételek mellé kóstolni lehet majd a 2004-es, 2005-ös és 2006-os évjáratú Máté Cuvée-t stb., valamint az esemény alkalmából Losonci Bálint és Szentes József borait is a Mátrából illetve a Velencei tó partjáról.

Először indul soproni a Sommelier Világbajnokságon

2010. áprilisában Lukács Szabolcs, a soproni Szélmalom Étterem sommelier-je indul a Chilében megrendezésre kerülő Sommelier Világbajnokságon. Ezzel elsőként fordul elő, hogy nem egy budapesti étterem pohárnoka, hanem egy olyan sommelier képviseli hazánkat, aki mindennapjait is egy borvidéken éli. Szabolcs egyébként 2007-ben, eddig utolsóként volt hivatalosan Országos Magyar Sommelier Bajnok. Azóta nem rendeztek újabb versenyt.

\"\"

Lukács Szabolcs a Vinoportnak elmondta, amellett, hogy mind lexikális tudását, mind kóstolási tapasztalatait igyekszik tovább gyarapítani a következő hónapokban, a siker érdekében mindenképpen konzultálni fog olyan szakértőkkel, akik már részt vettek hasonló megmérettetésen, például Kovács Antallal, aki sokat segített neki, amikor elindult ezen a pályán.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!