A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szüreti jelentés Szekszárdról

Pinceszemle Vida Családi Borbirtok 2014

2014-10-22 | Tóth Adrienn


Szüreti jelentés Szekszárdról

Lassan országszerte véget ér a 2014-es szüret, így ideje összegezni, hogy az egyes hónapok időjárása milyen hatást tett a termésre. Vida Péter szekszárdi borász kérésünkre végigpörgette velünk az elmúlt hónapokat, sorra véve az adott időszak eredményeit és kihívásait. Az interjúban érintjük a fertőzések, a csapadék és az érés fokának kérdését is.


Hogy indult az évjárat?

 

A tavalyi évhez képest idén a rügyfakadástól, a virágzásig lényegesen hosszabb idő telt el – 2013-ban 31 nap, idén 69 nap –, így ez az egyetlen tény is elegendő volt, hogy a kórokozók és kártevők elszaporodjanak, és támadásra készen álljanak.

 

Füzi István növényvédő fejlesztőmérnök kollégánk jelezte a borvidékünkön, hogy a lisztharmat aszkospórás fertőzésének feltételei 100%-ban teljesültek április 22-én, és május 2-án már az első tünetek meg is jelentek. Innentől kezdve nagy figyelmet követelt idén a növényvédelem.

 

Június 5-én már virágzott a szőlő, a nagy melegek hatására a vegetáció erőteljesen beindult, és hihetetlen gyorsasággal nőttek a hajtások. Június 19-20. körül már zöldborsónyi állapotban voltak a bogyók, és a nagy meleg tovább kedvezett a lisztharmat fejlődésének. Aki nem vette ezt komolyan, annak már ebben az időben végzetes következményei lettek. Július elején sok ültetvény fürtjén megjelent a lisztharmatos bogyó, amit már nem lehetett megmenteni.

 

Hogyan alakult a csapadékeloszlás idén?

 

A júliusi 100,4 (!) mm csapadék és 22,9 fokos átlaghőmérséklet pedig a peronoszpóra terjedésének adott lehetőséget, pláne azokon a területeken, ahol jégverés által okozott sebek nyitott kapuként álltak a kórokozók előtt. Július végén a botritisz már az előbb említett ültetvényeket támadta.

 

Sajnos augusztusban leesett további 71,6 mm csapadék, majd szeptemberben még 91,9 (!) mm, és a 17,5 fokos átlaghőmérséklet visszafogta a szőlő érését. Fejlődését és a kezdeti előnyt elvesztette, és mintegy 10-15 napos hátrányba került. 

 

 

Mikor indult a szüret?

 

A rozénak való pinot noir és kékfrankos szőlőt szeptember 14-én szüreteltük. Belőle nagyon finom illatú és ízű bor született, a derítést most végezzük, és várhatóan november végén kerül majd forgalomba.

 

Szüreti jelentés Szekszárdról

 

A vékony héjú kadarka ellenben nagy bajban volt, még a nagyon különleges, öreg ültetvényekről is korábban kellett leszedni a szőlőt, mert az egész egyszerűen megsemmisült volna. Az idén gyenge 17-es mustfokkal tudtuk megmenteni a tőkék termését. Meglátjuk, hogy ez mihez lesz elég.

 

A kékfrankos, merlot és cabernet fajták mind nagyon szépek lettek viszont! Örülünk, hogy az okszerű növényvédelem, a gondos, időben elvégzett munkánk az idén igazán megtérült. Az utolsó szőlőket október 15-17. között szedtük, egészségesen és gyönyörű állapotban! Most már a pincében folytatódik a munka. Egy biztos: aki a 2014-es évben egészséges és szép szőlőt szedett, az megérdemli a dicséretet!Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!