A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Több évtizedes magyar borok a kalapács alatt

Kazinczi Zsuzsannával beszélgettünk 2. rész

2013-12-03 | Tóth Adrienn


Több évtizedes magyar borok a kalapács alatt

A most induló Kazinczy Boraukció kapcsán Kazinczi Zsuzsannával készített interjúnk első részében arra kerestük a válasz, hogy milyen céllal és várhatóan milyen eredményekkel jár majd az első árverés, amely december közepén kerül megrendezésre. Ma a kalapács alá kerülő borok kapcsán azok fogyasztásra való alkalmasságáról beszélünk, majd áttérünk az árverés borkínálatának összetételére.


 

Interjúnk első részéhez kattints IDE!

Sokszor hangzanak el kételyek a magyar borok érlelhetőségével kapcsolatban. Milyen tapasztalataitok vannak erről a kérdésről?

Az igazat megvallva nem csodálom a fenntartásokat, bennünk is éltek kételyek. Szerencsére az utóbbi években a piacon mozgó évjáratokon kívül sok idősebb bort is kóstoltunk. Az elmúlt fél évben pedig megszámolhatatlan tételt.

Ami az egészben a csoda, hogy nagyon kis részben fordult csak elő, hogy értékelhetetlen volt egy-egy bor, és ez is sokszor dugóhiba miatt alakult így. Pár tétel akadt, amelyek már elfáradtak, vagy a szüretelés időzítésének pontatlansága vagy a hordós érlelés stílusának kiforratlansága miatt fellépő hiányosságaik kerültek az előtérbe.

Nagy meglepetés volt azonban, hogy még a húsz-harminc éves borokat – a száraz fehéreket éppúgy beleértve – is tartották a savak. Természetesen akadt, olyan, amelynél már csak éppen hogy elég volt, a többségről azonban biztosak vagyunk, hogy még évekig tartani fogják magukat. Összességében az mondható el, hogy a borok 80-90 százaléka kifejezetten élvezhetőnek mondható jelenleg is. Sőt kóstoltunk olyat is, amelyiknek ténylegesen tovább fejlődött az élvezeti értéke a piacra kerülés óta. A sok közül az aukción szereplő pár tételnek pedig még jót fog tenni pár év pihentetés (mint például a Gere-, a Gere&Weninger- vagy a Tóth István-borok).

Az elmúlt egy hónapban szerveztük több kóstolót is, ahol összesen közel harminc szakember vizsgálta meg a különböző tételeket, és mindenki nagyon meglepődött, hogy milyen jó állapotban vannak. Pláne, ha a korukat is figyelembe vesszük.

Milyen szempont szerint állt össze a magyar kínálat?

Mivel a tulajdonos, akinek a gyűjteménye a kiindulópontot jelentette, nagy Polgár Zoltán-rajongó volt, ezért ettől a pincétől relatíve nagy készlettel rendelkezett. Érdekes, hogy pár évvel ezelőtt személyesen is jelen voltunk egy Polgár-kóstolón, ahol a villányi borász bemutatott egy 1978-as száraz fehérbort. Igaz, a savak már nem tartották igazán, de hihetetlen illat- és ízélményben volt részünk. E két szál együtteséből született az ötlet, hogy a Polgár-tételeknek szenteljünk egy külön részt.

Több évtizedes magyar borok a kalapács alatt

Emellett a saját tudásunkra támaszkodva alakítottuk ki a választékot, igyekezve figyelembe venni a fajta és az évjárat szerinti változatosságot. Törekedtünk arra is, hogy lehetőleg évjáratonként önállóan és vertikális sorozatban egyaránt szerepeljenek a tételek. Hosszú távon szintén szeretnénk, hogy kiemelt tematikái legyenek az Kazinczy Boraukciónak, hasonlóképpen, mint most is.

Milyen bortípusokra fókuszáltatok?

Értelemszerűen a nagy magyar vörösöket mindenképpen szerettük volna bemutatni, hiszen mindenki számára ez az egyik legkérdésesebb és egyben legérdekesebb rész is. Amikor elkezdtünk az aukció lehetőségével komolyabban foglalkozni, szerencsénkre már több magángyűjtő is jelezte, hogy szeretné a szolgáltatásainkat igénybe venni.

Ennek köszönhetően nagy számban álltak rendelkezésünkre borok, amikből a feltételezett borfogyasztói szempontokat, továbbá a szakmai tudásunkat figyelembe véve alakítottuk ki a szortimentet.

Milyen szempont szerint állt össze a francia kínálat?

A francia tételeknél nem volt ilyen egyszerű a helyzet, és aránylag kevés eladó tételt találtunk, de tojáshéjjal a fenekünkön azt is magunk állítottuk össze, próbálva megmutatni főként Burgundia és Bordeaux pár érdekességét az 1950-es évektől napjainkig, ahogy a készletek engedték. A jövőben azonban champagne-t és más országok fő borvidékeit is szeretnénk majd prezentálni a Kazinczy Boraukciókon.

Mit lehet tudni a palackok korábbi tárolási körülményéről?

A borok, ahogy korábban említettem, főleg magángyűjtőktől származnak. Hála az égnek minden bort pincében, megfelelő körülmények között tároltak, esetenként csak az idő vasfoga kezdte ki a címkéket.

Milyen javaslataid vannak azoknak, akik tíz-tizenöt évesnél idősebb bort vásárolnak tőletek? Mit kezdjenek vele?

Először is szeretnénk leszögezni, hogy a muzeális tételek nem feltétlenül rendelkeznek élvezeti értékkel. Ezeket főként gyűjtőknek ajánljuk, vagy például azoknak, akik szeretnék megmutatni a számukra meghatározó borokat az azóta már felnőtt gyermekeiknek. Természetesen a félédes, édes borokat bárki iszogathatja, esetükben kevésbé számít, hogy több évtizedes borról van szó.

Fontos azonban tisztázni: mindenkit szeretnék arra biztatni, hogy kóstoljanak régebbi tételeket. Természetesen úgy, hogy figyelembe veszik az akkori körülményeket, az akkori tudást, azt, hogy még gyerekcipőben járt a borkészítés. Mindenki számára nagyon élvezetes és tanulságos dolog visszatekinteni az időben.

Mik a legfontosabb tudnivalók az első aukció kapcsán?

A terveink szerint évente háromszor rendezzük majd meg a Kazinczy Boraukciót. Az elsőt december 15-én, vasárnap tartjuk a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében, a Budai Várban (1014 Budapest, Országház utca 28.) 17 órai kezdéssel. Az eseményen kizárólag előzetes regisztráció útján lehet részt venni.

Több évtizedes magyar borok a kalapács alatt

Az est programja a következőképpen alakul: a regisztrációt egy üdvözlő pohár prosecco kíséri, majd ezt követően kerülnek kalapács alá a Polgár Pince borai (1970-1990). Az aukció az 1990-2000 között készített magyar csúcsvörösekkel folytatódik, majd ezt követik a francia tételek, hogy a sort egy jótékonysági borárverés zárja.

Érdekességképpen néhány tételt ki is emelnék a kikiáltási árukkal együtt: Polgár Zoltán muzeális tételei – 4.000 Ft/palack, Gere Kopár 1997-2006 – 7.000 Ft/palack, Malatinszky Kúria Cabernet Sauvignon Private Reserve  1997 – 10.000 Ft/palack, Tiffán’s Grande Selection 1997 – 10.000 Ft/palack, Chateau Cheval Blanc Saint-Émilion Cuvée 1972-1997 – 70.000 Ft/palack, Chateau Lafite Rotschild Pauillac 1998 – 90.000 Ft/palack.

Az árverés háziasszonya Németh Ágnes, a VinCE főszerkesztője lesz, az aukciót jómagam vezetem majd, de szakértő vendégeket is hívtunk, akik egy-egy palack kapcsán tájékoztatják a közönséget; örülünk annak, hogy elfogadta meghívásunkat Márkus György, Mészáros Gabriella, a Polgár család és további borászok is.

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!