A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Több lesz a pénz, még több lesz a turista Champagne-ban

Újabb világörökségi címeket osztott az UNESCO

2015-07-07 | Bánlaki D. Stella


Több lesz a pénz, még több lesz a turista Champagne-ban

Burgundia borvidékét és a pezsgőről híres Champagne pincészeteit is világörökséggé nyilvánította az UNESCO bizottsága Bonnban. Az első hírek az örömről szólnak, de az anyagi támogatással drágulás és turistaroham is jár majd. Néhány tokaji településnek például ma is hátrányt jelent a cím.


 

Összesen huszonnégy helyszínt, köztük a franciaországi Burgundia borvidékét és a pezsgőről híres Champagne pincészeteit is világörökséggé nyilvánította az UNESCO bizottsága Bonnban – írta az MTI. Az indoklás szerint a területek, a pincészetek és a kereskedőházak kulturálisan is értékesek, ezért különleges védelmet érdemelnek.

 

"A champagne-i egykor nagyon értékes kézműves tevékenység volt, amely aztán agrár ipari vállalattá nőtte ki magát" – közölte az UNESCO, vagyis az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes bizottsága.

 

A világörökségi listára Champagne-on belül most három terület került fel: a Champagne-tól Épernay-ig vezető út, ahol a nagy presztízsű pezsgőmárkák pincészetei találhatók, és ahol több millió üveg pezsgő érlelődik, a Saint-Nicaise és Reims közötti dombvidék, amelynek ókori és középkori földalatti barlangjait erjesztéshez és tárolásra használják, valamint az Epernay körüli történelmi borvidék. Ezek együtt biztosítják a pezsgőtermelés folyamatát.

 

"Örölünk a híreknek, ez egyben elismerése elkötelezettségünknek, és bátorítást, hogy továbbra is tiszteljük és életben tartsuk a vidéket" – mondta Frédéric Dufour, a Ruinart, vagyis a környék legrégebbi pezsgőházának elnöke. "Nagyon büszkék vagyunk erre a minősítésre, ez elismerés azoknak a nőknek és férfiaknak is, akik szenvedélyesen, bátran, a tökéletességet keresve dolgoztak a régióban."

 

Szintén világörökséggé nyilvánították a burgundi, a Dijon és Beaune városok közötti Côte de Nuits és Côte de Beaune területeket. Ezek történelmi szőlőbirtokaikkal és különleges klímájukkal egyedülállóak a világon. A párizsi székhelyű világszervezet szerint itt minden egyes birtok különleges borokat ad, a talaj, a napsütés és a szélnek való kitettség és az emberi munka függvényében. Ahogy írták, az itt termelt borok a legjelentősebbek és a legdrágábbak közé tartoznak Franciaországban és a világon, többek között a Romanée-Conti, a Vosne-Romanée vagy a Montrachet.

 

 

Mindkét területet 2006-ban javasolta Franciaország a természeti örökségeket védő listájára. A sikeres pályázáshoz a nevezőknek el kellett fogadniuk az UNESCO előírásait és egy hosszú távú menedzsment tervet is készíteniük kellettt.

 

A BBC cikkében megjegyzi, hogy a cím nem csak extra anyagi támogatást, hanem akár húsz százalékkal megnövekedett turistaforgalmat is hozhat a vidékeknek. Ráadásul a cím általában a korábbiaknál magasabb elvárásokkal rendelkező, magasabb átlagkeresetű turistákat hoz, habár a francia vidéken ez a hatás talán kevésbé lesz érezhető. Mindez természetesen a helyi földek és ingatlanok felértékelődésével is jár.

Pierre Chavel, az Association Paysages du Champagne elnöke, aki ez elmúlt nyolc évben a vidék UNESCO ügyeit is koordinálta, a hír kapcsán kiemelte, hogy továbbra is kötelesség a táj, a tradicionális módszerek, a hagyományok megőrzése, hogy azokat az utókor is élvezni tudja.

 

Máshol, itthon

 

"A világörökség részévé kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értéket képviselő,
kulturális és természeti örökségi helyszínek válhatnak kulturális, természeti vagy vegyes
kategóriában, amelyek az egész emberiség számára egyedi jelentőséggel bírnak."

 

Az UNESCO világörökségi listáján már 1033 helyszín van több mint 160 országból. Közülük Olaszország a csúcstartó, itt 51 helyszín szerepel a listán. A két francia borvidéken kívül most további 22 hely kapott világörökségi rangot. 

 

Több lesz a pénz, még több lesz a turista Champagne-ban

 

A listán a borvidékek közül szerepel még a francia Saint Emilion, az orsztrák Wachau, Németországban a Rajna völgyének egy része, az olaszországi Piedmont, és a svájci Lavaux. Tokajt mint kultúrtájat 2002-ben vette fel az UNESCO Világörökség Bizottsága a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven. A kultúrtáj itt azt jelenti, hogy az ember és a természet együtt alakította ki.

 

Míg Champagne és Burgundia esetében sokkal inkább az értékmegőrzés lehet a tagság célja, illetve maga az elismerés megszerzése, mint presztízs is cél volt, addig Tokaj-Hegyaljának az UNESCO-státusszal járó előnyöket márkaépítésre, minőségi fejlesztésekre, a versenyképesség növelésére kell, kellene aktívan felhasználnia. A szigorú szabályozás miatt azonban e területek sokszor inkább hátrányként élték meg a kitüntetést, hiszen világörökségi területeken tilos gyárakat, erőműveket, olyan létesítményeket építeni, melyek megváltoztatják vagy károsítják a világörökség területét és környezetét. Az ipari területek nagysága korlátozott, miközben néhány környékbeli, erősen hátrányos helyzetű település lakóit nem tartja el a mezőgazdaság, a borászat vagy az idegenforgalom. A szigorúbb szabályok elriaszthatnak néhány befektetőt, és magasabb elvárásokat támasztanak az önkormányzatokkal szemben is, miközben azok ugyanolyan feltételekkel indulnak a támogatásokat célzó pályázatokon.Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!