A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Több millió palack bor lehet érintett a legújabb hamisítási botrányban

Ezúttal a rozé volt az áldozat

2018-07-09 | Vinoport


Több millió palack bor lehet érintett a legújabb hamisítási botrányban

A francia hatóságok lelepleztek egy csalássorozatot, amelynek során spanyol rozé folyóborokat franciaként hoztak forgalomba. Többmillió üveg bor lehet érintett.


Az idei év, úgy tűnik, a felgöngyölített borhamisítási ügyeké. Még csak az év felén vagyunk túl, de már beszámoltunk új-zélandi és francia botrányról is, a Borászportálon cikk jelent meg egy olasz esetről, most pedig itt a legújabb.

 

Egy kétéves, átfogó, borhamisítással kapcsolatos nyomozás végére ér lassan a francia hatóság. Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, legalább mintegy 34 ezer hektoliter, vagyis 5 millió palacknyi importált spanyol bor került francia borként forgalomba az országban. Mint az a thedrinksbusiness.com cikkéből kiderül, a nyomozás következtében 17 ezer palackot máris kivontak a polcokról, az ügyészség pedig két év börtönbüntetés és 300 ezer euró bírság kiszabását kéri a csalókra.


„2016-ban 179, míg 2017-ben 564 vállalkozást vizsgálatunk át, elsősorban azokat, amelyek foglalkoznak külföldi borral” – áll a nemrég kiadott jelentésben. 22 illetve 15 százalékuknál találtak szabálytalanságra utaló jeleket, például hogy a származási helyet átírták Franciaországra, ami természetesen törvénybe ütközik.

 

 

Az első felderítések után a nyomozást az importőrökről kiterjesztették forgalmazókra, kiskereskedelmi és vendéglátó egységekre is. Az ellenőrök a termelőkre vonatkozó információk vizsgálata sokszor azt találták, hogy a származási hely vagy nincs, vagy félrevezető módon van feltüntetve. Egy bevett trükk volt, hogy a bag-in-boxos kiszereléseknél ezt az információt a doboz fogantyúja alá rejtették el. Más esetekben nagy betűkkel ráírták, hogy „Franciaországban palackozva”, míg a bor valódi származási helyét szintén alig észrevehető módon tüntették fel. A vendéglátóegységeknél előfordult, hogy az átvett folyóbort utóbb francia hangzású fantázianevekkel ellátva írták fel a borlapra.


A hatóságok úgy látják, ez a csalássorozat részben annak a következménye, hogy a helyi termelők nagy nyomás alá kerültek, mióta 2015-ben az országot elárasztották az olcsó alsókategóriás spanyol borok. A jelentés szerint éppen ezért „a vizsgálat célja nem csak a fogyasztók, hanem a termelők védelmét is szolgálja, ezek az ügyek ugyanis ártanak a francia borok megítélésének” .

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!