A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Több területen újít a borvidék

Rövid borhírek Bordeaux-ból

2009-10-15 | Tóth Adrienn


Ha a híres francia vörösboros vidék nem akar lemaradni európai és új-világi társai mögött, sok téren kell újat produkálnia. Persze ezzel kapcsolatban sokan nem egy újabb eredetvédelmi kategóriára gondolnánk, pedig ez jutott mostanában a helyiek eszébe. Nem kell azonban megijedni, mert más fronton is zajlanak a változások, olyan új intézményekről is szó lesz hírösszefoglalónkban, amelyek a helyi borturizmust és a borkészítés tudományos hátterét érintik.


Bordeaux Premier Cru – tovább bonyolódik a kép?

Bordeaux eddig sem a könnyű átláthatóságáról volt híres, hiszen a határain belül készített borokra több mint ötvenféle eredetvédelmi megjelölést alkalmaztak. A helyzetet most egy „Bordeaux Premier Cru” kategóriával akarják fokozni, ami tulajdonképpen egy új lépcsőfok lenne a „Bordeaux Superieur” fölött.

Bordeaux Superieurt, akár az egyszerű Bordeaux-t, az egész borvidéken készíthetnek. Ahhoz, hogy ezek a szavak megjelenhessenek a címkéken, a boroknak bizonyos kritériumoknak kell megfelelnie, például a terméskorlátozás és a minimum alkoholfok tekintetében. A Bordeaux Premier Cru boroknak a Superieur-nél szigorúbb feltételeket kellene teljesíteniük.

Hogy az elnevezés életbe lép-e, még nem biztos, ugyanis a döntésben illetékes szervezet valószínűleg nem mond a kérdésben végső ítéletet a jövő nyár előtt. A felvetés azonban megosztja a közvéleményt, hiszen sokak szerint semmi szükség újabb kategóriákra, a legtöbb fogyasztó már az eddigieket sem tudja követni. Sőt, elhangzanak olyan vélemények is, amelyek szerint egy ilyen „komolytalan” lépés egyenesen tovább ronthat a Bordeaux-i borok megítélésén.

A Latour átáll a biotechnológiára

Az első osztályba tartozó pincészet 2008-ban kezdte el alkalmazni a biotechnikát szőlőiben, 2009-ben pedig további 10%-kal növelte a kísérletbe bevont terület nagyságát, az összesen 78 hektáros Pauillac-i birtokon.

\"\"

A birtokigazgató, Frederic Engerer bevallotta, még mindig tart attól, hogy egyik pillanatról a másikra elveszíthetik az egész éves termést. Úgy gondolja viszont, hogy felelősségteljes polgárként meg kellett tennie ezt a lépést, amely óriási kihívást jelentett, és megkövetelte, hogy alapjaiban átszervezzék miatta a pincészet életét.

A borkultúra és a bortudomány új terei

Míg az elsőt csak tervezik, addig az utóbbit nyáron adták át. Miről is van szó? Két új Bordeaux-i boros intézményről. Bordeaux polgármestere a közelmúltban jelentette be, hogy a város egy bor-kulturális centrum felépítéséről döntött. A tervek szerint a mind állami, mind magántulajdonban lévő intézmény épületét 2012. áprilisában nyitják majd meg.

Az intézmény amellett, hogy bemutatja a helyi bor történelmi aspektusait, borturisztikai központként is funkcionál majd, amely a borvidékre utazó turistáknak nyújt információkat. Ezek mellett pedig éttermeket és bárokat is nyitnak, valamint irodákat alakítanak ki benne, amelyeket borokkal foglalkozó vállalkozások bérelhetnek ki.

\"\"

Kérdéses, hogy három év elég lesz-e a projekt magvalósításához, amikor közel tíz esztendőre volt szükség ahhoz, hogy felépüljön Bordeaux új egyetemi és tudományos központja. Az Institut des Sciences de la Vigne et du Vin egy tető alatt tömöríti ezután a város négy szőlészettel és borászattal foglalkozó egyetemét és kutatóintézetét.

A beruházás kivitelezéséhez szükséges pénzügyi forrást, több mint 6 és fél milliárd forintot helyi és európai uniós forrásokból teremtették elő. A központban helyet kapott többek között egy modern multimédiás könyvtár, néhány jól felszerelt laboratórium, valamint egy olyan, hetven fő befogadására képes kóstolóterem, ahol a kóstolók egymástól elválasztva foglalhatnak helyet.

Sikeres volt az első kínai boraukció

2009-ben rendeztek először boraukciót Kínában. Az eseményre Beijing városában került sor, a kikiáltott tételek többségét Bordeaux-i csúcs chateau-k borai alkották, amelyeket egy francia borszakértő, Claude Maratier választott ki.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó borok között volt két 1982-es Lafite, amelyeket majd’ kétmillió forintért vásároltak meg, valamint egy borcsomag, amelyben két-két palack 2000-es évjáratú Petrus, Latour, Margaux és Haut-Brion foglalt helyet. Ez utóbbi összeállításért több mint 5 millió forintnak megfelelő yuant fizettek, ami kikiáltási ár több mint tízszerese.

\"\"

Az aukciót követően az új tulajdonosok elmondták, hogy a borokat leginkább saját fogyasztásra, nem befektetés céljából vásárolták. Az árak egyébként helyi viszonylatban nem voltak magasak, általában a kínai piaci ár 70%-ának feleltek meg. Az országban a magas adóterhek miatt nem kedvező a borvásárlás, ezért sokan Hong-Kongban bonyolítják ilyen jellegű beszerzéseiket.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!