Tokajban már nincs mitől tartani
Vége lehet a nagy fagyoknak
2017-02-07 | VinoportA 2016-17-es téli fagykár hatásairól számolt be a Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft-je. Helyzetjelentés következik Tokaj-Hegyaljáról.
Írta: Bihari Zoltán, Balling Péter, Éles Sándorné és Pableczki Bence.
Az idei tél bár még nem ért véget, de nagyon optimisták vagyunk, hogy szélsőséges hideget már nem fog hozni. Januárban nagyon hideg volt, országosan 4-5°C fokkal is hidegebb volt a hónap, mint a 100 éves átlag. Az utóbbi 100 év 11. leghidegebb januárján vagyunk túl. A Tokaji Borvidéken -18-20°C fokot is mértek a hőmérők. A többször is -15oC fok alá eső éjszakák után indokolt volt a rügyek vizsgálata. Az 1986-87-es fagykárt a -20-29°C okozta, amit azért szerencsére nem értünk el. Akkor 90-100%-os volt a károsodott rügyek mennyisége, az elpusztult főrügyek mellett is csak 20-30%-ban találtak ép mellékrügyeket.
A vizsgálataink során tíz dűlőből 5-5 tőkéről származó 5-5 rügyet vizsgáltuk meg. Minden vesszőnél az 5. rügyemeletig vizsgáltuk a rügyek állapotát. A dűlőket az alapján választottuk ki, hogy hol mértük az 5 leghidegebb és 5 legkevésbé hideg éjszakát. Összesen tehát 250 rügy állapotát néztük meg (1.táblázat). A rügyek állapotát azok átvágásával mértük fel.
Vizsgáltuk összevontan, hogy a fagykár mennyire sújtotta a fő és mellékrügyeket, és a kár mértéke rügyemeletenként hogyan változik (2.ábra).
A rügyvizsgálatok eredményeit összegezve elmondható, hogy Tokaj-Hegyalja vizsgált dűlőiben átlagosan a főrügyek 20-28%-a károsodott. A veszők többségénél azonban 1-2 mellékrügy ép maradt. Amennyiben az általánosan alkalmazott 1-2 rügyre metszést végezzük, akkor mindenképpen csökkent mennyiségű termésre kell számítani. A mellékrügyek kihajtása esetén is, azonban azok nem hoznak, vagy csökkent számban hoznak fürtöket. Jó hír viszont, hogy a több éves fás részekben nem volt fagyáskár, így az idei fagykár a jövő évi termésre nem lesz hatással.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!