Tokaji - Made in Austria
A Tokaji Brut Réserve világpremierje
2008-10-07 | Cseh GáborVannak pillanatok, amikor érdemes elmerengeni a történelem célszerűségén vagy éppen értelmetlenségén, a haladás megfelelő irányán, a történelmet romboló vagy éppen teremtő személyiségek jellemén, szerepén. Ilyen pillanat volt szeptember 27-e Golsban, Burgenlandban, néhány tucat kilométerre Bécstől, a valamikori Osztrák-Magyar Monarchia fővárosától.
A helyszín is jelképes: Burgenland egyik jelentős borvárosa, Gols közel hasonló távolságra fekszik Bécstől, mint a magyar vagy a szlovák határtól… Egy olyan borvidék szívében, ahol valaha az itt termett ruszti aszúborokat a tokajihoz próbálták hasonlítgatni… Ahol a mai napig három nyelvet beszélnek: a német mellett a magyart és a horvátot is. Az időzítés is meglepő, hiszen a szüret csúcspontjában vagyunk. Ilmitztől Golson át Rusztig, Balftól Sopronig, minden hadrafogható a táblákon és a pincékben serénykedik, amelyekből édes must illata csap ki.
A Szigeti Pezsgőpincészet lelke és motorja, a nagyanyai ágon magyar vérű Szigeti Péter és felesége, Anita, pedig épp ide és épp ekkor várnak másfélszáz elegáns vendéget a hazai elitből, Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból. Egy egészen kicsi monarchia! Borkereskedők, vendéglátók, szakírók, politikusok (ne feledjük, másnap volt választás Ausztriában!) „melegítenek” be a közkedvelt velteliner és welschriesling tradicionális pezsgőkkel. A pincészet egyik raktárcsarnokának falait tűzvörös drapériával vonták be - stílus, tüzesség, játékos luciferi hangulat. Péter és Anita repked, sürgölődik, izgatottak és boldogak egyszerre. Nagy nap ez számukra, hiszen egy új jövevényt kívánnak a világnak bemutatni, az újszülöttet, a kis monarchia és a saját újszülöttüket: a Szigeti Tokaji Brut Réserve pezsgőt.
Péter már korábban is sok kiváló pezsgő alapborát szerezte be itthon, leánykát, muscat ottonelt, sauvignon blanc-t a Mátrából, de a következő nagy kalandhoz még komolyabb társat keresett. Tudta, hogy Tokaj neve a Monarchián belül mindenhol édesen cseng a borivók fülében, így találta meg a Gundel mádi pincészetének mélyén azokat a borokat, amelyek első tokaji pezsgőjének alapját képezik: furmintot, hárslevelűt és természetesen sárgamuskotályt. Eddig is tudtuk, hogy Péter nem játszik kicsiben, de most minden eddigi munkájára rátromfolt: kiváló alapborok, eredeti Champagne-i élesztők, francia szaktanácsadó, hagyományos, palackos erjesztés és érlelés, likőrözés Gundel 6 puttonyos aszúval. A recept sikerre van ítélve!
A színe egy árnyalattal mélyebb a manapság trendi ezüst-zöldnél, de aki aszúval likőrözik, az ne lepődjön meg! Az érlelt, élesztős autolízis-illatok, akár hisszük, akár nem, jól illeszkednek az aszú szénsav által feldobott botritiszes, kenyérhéjas, kókuszvajas, balzsamos jellegéhez. A szénsaveloszlás hibátlan, finoman bizserget, talán lehetne egy cseppet erőteljesebb. A nyelven felrobbanó hab szelíden hullámzik hátra és oldalra. Ízben is az a cseppnyi kis aszú viszi a vezérszólamot, a fajták a zenekarok örök másodhegedűseinek méltatlan szerepét játsszák. A címke „brut” feliratával ellentétben pezsgőnk kifejezetten sima és becézi a nyelvbimbóinkat. Mindenestül, tagadhatatlanul és összetéveszthetetlenül „Tokaji”. Made in Austria!
A pezsgőhöz kötelező osztrigabár mellé a Gundel menüjéből nem hiányozhattak a nagy klasszikusok sem: a libamájtorta, a padlizsánkrém kaviárral, a fogas- és lazacterrine, a garnéla sárgadinnyével, a sajtkrémmel töltött szarvas sonka, a füstölt kacsamell barack-chutney-val, jéghideg sültpaprikaleves, egy kis diólikőrrel flambírozott Gundel-palacsinta.
A Tokaji Brut Réserve feletti elismerő csettintéseket a három kedves cigányzenész próbálja „felülírni”, Liszt, Strauss, Brahms békebeli örökzöldjeinek könnyed átiratai szólnak, megspékelve egy kis „Jaj Cica eszem azt a csöpp…” hangulati csipkelődéssel is. A vendégek könnyed szalonspiccét feldobandó, még a századelő oly kedves szalon-néptáncainak motívumai is felvillantak a vörös háttér előtt.
Ízek, színek, hangok, hangulatok egy békésebb világból. A múlt már biztos. A jövő is? Szigetin nem fog múlni!
Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!