A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaji borász a Financial Timesban

Wille-Baumkauf Márta – Pendits Birtok

2008-06-24 | Tóth Adrienn


Sokan sok helyütt számtalanszor elmondták már, hogy milyen sokat ér egy véleményformáló lapban megjelenő cikk, pláne ha ez egy nemzetközi gazdasági napilap. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy leendő fogyasztóink, vendégeink érdeklődését felkeltsük. Hiszen minél többet tudnak egy adott régióról, annál valószínűbb, hogy legközelebb, amikor egy borlap fölött merengenek, vagy utazási katalógust böngésznek, ránk esik a választásuk.


 

A Financial Times egy brit nemzetközi gazdasági napilap, amelyet Londonban adnak ki. Az újság egyike a legnevesebbeknek a témában, példányszámban egyedül a New York-i Wall Street Journal előzi meg. A Financial Times először 1888-ban jelent meg, azóta tudósítja olvasóit a világ üzleti és gazdasági híreiről, megtartva a politikailag semleges nézőpontot. A szerkesztőséghez 475 újságíró tartozik, közülük 110 külföldön élő tudósító.

A könnyen felismerhető halvány rózsaszín lapokon a közelmúltban, az arra az időszakra eső London Wine Fair alkalmából az átlagosnál több figyelmet szenteltek a bor témájának. Így jelent meg Kester Eddy tollából egy cikk két Közép-Európában élő borászról, akik bár életük egy részét nem hazájukban élték le, a rendszerváltást követően mégis visszatértek, hogy borászatot alapítsanak felélesztendő az ősi hagyományokat.

A szerző egyébként egy szabadúszó újságíró, aki a Financial Times mellett többek között az Economist Intelligence Unitnak és a CNN World Reportnak is dolgozik.

A cikk egy Észak-Kelet Szlovéniában dolgozó borász mellett Wille-Baumkauf Mártát mutatja be, az abaújszántói Pendits birtok tulajdonosát és működtetőjét. Többek között elmondja, hogy Márta Budapesten született és nevelkedett, ahol idegen nyelveket tanult a Külkereskedelmi Főiskolán. A ’70-es években külföldi klasszikus táncosok és zenészek közvetítésével foglalkozott.

A rendszerváltást követően aztán hazatért Nyugat-Németországból, hogy szülőföldje történelmi borászati hagyományainak felelevenítésében részt vállaljon. A Tokaji borvidéken fekvő első osztályú területre, a Pendits birtokra néhai férje bukkant rá.

Márta a cikkben elmondja, hogy abszolút kezdőként látott neki a borászkodásnak. Először - az akkor még a tokaji bor útját kereső - szőlész és borász társaktól kért tanácsokat, akik bár elsőre talán őrültnek tartották, később megbizonyosodtak elszántságáról és eltökéltségéről.

A Pendits volt az első a borvidéken, ahol bioszőlőművelést valósítottak meg, így az egyébként is különösen munkaigényes borokat még nagyobb kockázattal készíti évről-évre. Mára azonban Magyarországon túl Svájc és Németország borkereskedéseiben illetve éttermeiben is kaphatók aszú és száraz borai.

Az eredeti cikkhez kattintson IDE.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!