Törkölyt vagy birset iszik idén?
Birsből készül az Év pálinkája
2016-02-10 | VinoportAz ország kereskedelmi főzdéi idén is elkészítették közös pálinkaházasításukat, amelybe az Év pálinkája 2016 versenyen kiválasztott tíz legjobb birspálinka kerül. Az idei év tehát a birs jegyében zajlik, de állítólag a törköly is nagyot fog futni.
Lezárult a pálinkafőző szakma szimbolikus összefogását jelképező Év pálinkája 2016 verseny. A zsűri döntése alapján ezúttal a Márton és Lányai, a Zimek, a Nobilis, a Cruxx, a Békés, a Gyulai, a Csalló, a Schiszler, a Tokaj Spirit, és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételei kerülnek az Év Pálinkájába.
A versenyen a tételek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő húszpontos rendszerben történt. A szakértők vakkóstolás során választották ki a házasítás gerincét adó párlatot, majd a többi tétel hozzáadásával díszítették. A késztermék több hónapos pihenés után sorszámozott díszüvegben kerül kereskedelmi forgalomba.
Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az Év pálinkáját, igazodva a Budapesti Pálinkafesztivál gyümölcs tematikájához. A cél az adott év gyümölcsének, és a belőle készülő pálinkák sokszínűségének bemutatása. Magyarországon négy birsfajta közismert, a legelterjedtebbek a Bereczki és a Konstantinápolyi.
Arról, hogy merre tart most a legnépszerűbb magyar gasztrohungarikum, a pálinka, és mi várható pálinkafronton idén, múlt héten írtunk: a Villányi Pálinka és az 1 Csepp Pálinka szerint 2016 a törköly befutásának éve lesz.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!