Tűzforró italok a jéghideg napokra
Öt kedvenc receptünk
2018-02-05 | VinoportÖsszeállításunkban nem szerepel a tejszínhabos kakaó. Felnőttként azt az előnyt élvezhetjük, hogy alkoholt is cseppenthetünk kedvenc forró italunkba: íme öt ellenállhatatlan recept zimankóra.
Mivel a február lehűléssel indul, úgy döntöttünk, nem hagyjuk magunkat, hanem felvesszük a harcot a rosszkedv és legyengült immunrendszer mumusai ellen. Szerencsére minden recept könnyen elkészíthető, és nem csak a melankólia elűzésében segítenek, de egy testet-lelket melengető ital a megfázást is segíthet leküzdeni. Az alábbi receptek mindegyikében található alkohol, mert pontosan tudjuk, hogy mekkora szükség van ilyenkor arra a bizonyos kis extrára.
Forró, fűszeres almabor (4-5 adag)
Ezt a verziót elsősorban azoknak ajánljuk, akik a téli sétából hazaérve szeretnék fagyos tagjaikat mielőbb felmelegíteni. Az almabort egyébként már az ókori görögök és rómaiak is készítették, mivel az almák íze enyhén kesernyés volt, ezért levét inkább kipréselték, majd érlelni kezdték. A kész almaborból pedig szupergyorsan lehet hideg és meleg italokat is készíteni. A mi kedvenc receptünkhöz az alábbi hozzávalók kellenek:
- 1 liter almabor
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 fahéjrúd (plusz dekorációnak sem árt pár rúd)
- 1 teáskanál szegfűbors
- egy darabka friss gyömbér, hámozva
- őrölt szegfűszeg
- frissen reszelt szerecsendió
- csipet só
- 120 ml brandy
Forraljuk fel az almabort, majd keverjünk hozzá minden más hozzávalót is. Két perc, és már kész is!
Ír kávé (2 adag)
Az ír kávé Joe Sheridan séf nevéhez köthető, aki az írországi Foynes Airbase területén szolgálta fel először a különlegességet, amikor 1942 telén az amerikai csatlakozásra várakozóknak órákat kellett eltöltenie a terminálban a szörnyű időjárási körülmények miatt. A kreatív ötletből azóta etalon lett, mi pedig azokra a borongós délutánokra ajánljuk, amikor semmi kedvünk sincs bármit is csinálni. Így viszont az esténk csodás lesz!
- 125 ml tejszín
- 2 evőkanál barna cukor
- 300 ml forró feketekávé
- 50 ml ír whiskey
Keverjük el a cukrot a kávéban, majd öntsük vastag falú üvegpoharakba. Erre jöhet az egyenlően kettéosztott whiskey, a tetejére pedig a frissen felvert tejszínhab.
Klasszikus hot toddy (1 adag)
Ez az az ital, ami még gyógyszerként is remekül megállhatja a helyét, hiszen a tea, citrom és méz mindent kikúrál, az alkohol pedig ugye fertőtlenít. Az eredeti recept skót, de kipróbálhatjuk bourbon whiskey-vel, felturbózhatjuk gyömbérrel vagy extra mennyiségű citrommal, hogy még hatásosabb legyen az orvosság.
Öntsünk forró vizet a teafilterre, hagyjuk ázni kb. 2-3 percet. Ezután vegyük ki a filtert, tegyük bele a mézet, a whisky-t és a gerezd citromot is facsarjuk bele.
- 250 ml forró víz
- 1 teafilter; legjobb, ha gyógynövényes
- 30 ml whisky
- 1 teáskanál méz
- 1 gerezd citrom
Áfonyás forralt bor (4-5 adag)
Szerencsére a forralt bor készítésének is pont annyi receptje van, ahány ember a Földön. Mi ezúttal a klasszikus, citrusos verziót áfonyásra cseréljük, mert most sokkal inkább erre vágyunk. Az első forralt borokat a 2. században készítették a rómaiak, akik a felforrósított borral védekeztek a hideg telek ellen. A fűszerek hozzáadása a középkorban vált divatossá, amit esetenként virágok is kiegészítettek amolyan természetes édesítőszerként. Íme az áfonyás változat receptje:
- 375 ml áfonyalé
- 125 g cukor
- 125 g áfonya (a fagyasztott verzióját olvasszuk ki időben)
- 2 fahéjrúd
- 2 csillagánizs
- 750 ml jó minőségű vörösbor (jól passzol ehhez a legtöbb merlot)
Öntsük egy nagyobb lábasba az áfonyalevet, cukrot, fahéjat és csillagánizst. Úgy 15 perc lassú párolás után mehet bele a bor és az áfonya is, ezután pedig csak 1-2 rottyanás és kész vagyunk.
Eggnog - a forró tojáslikőr (kb 6. adag)
Ez az a típusú ital, aminek akkor érdemes nekiállni, ha több vendég érkezésére is számítunk. A brit recept ma már elengedhetetlen kelléke az amerikai és kanadai karácsonyi szezonnak, nekünk viszont pont most, ebben a sötét és komor időszakban esne a legjobban - a barátaink társaságában.
- 500 ml tejszín
- 125 mg cukor
- ¼ tk szerecsendió
- ízlés szerint egy vaníliarúd kikapart magja és egy rúd fahéj
- 4 nagyobb tojás sárgája
- kb. 200 ml brandy vagy barna rum
Öntsük egy edénybe a tejszínt, cukrot és szerecsendiót, majd lassú tűzön, kevergetve kezdjük el melegíteni. A tojássárgákat egy külön edényben verjük fel, amíg kifehéredik; ezután jöhet hozzá a meleg tejszínes keverék, amit kézi vagy elektromos habverővel, esetleg turmixgépben keverjünk addig, amíg nem kezd el habosodni. Végül öntsük bele a brandyt, és turmixoljuk további fél percig. Cheers!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!