A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tűzforró italok a jéghideg napokra

Öt kedvenc receptünk

2018-02-05 | Vinoport


Tűzforró italok a jéghideg napokra

Összeállításunkban nem szerepel a tejszínhabos kakaó. Felnőttként azt az előnyt élvezhetjük, hogy alkoholt is cseppenthetünk kedvenc forró italunkba: íme öt ellenállhatatlan recept zimankóra.


Mivel a február lehűléssel indul, úgy döntöttünk, nem hagyjuk magunkat, hanem felvesszük a harcot a rosszkedv és legyengült immunrendszer mumusai ellen. Szerencsére minden recept könnyen elkészíthető, és nem csak a melankólia elűzésében segítenek, de egy testet-lelket melengető ital a megfázást is segíthet leküzdeni. Az alábbi receptek mindegyikében található alkohol, mert pontosan tudjuk, hogy mekkora szükség van ilyenkor arra a bizonyos kis extrára.

 

Forró, fűszeres almabor (4-5 adag)

 

Tűzforró italok a jéghideg napokra

Fotó forrása

 

Ezt a verziót elsősorban azoknak ajánljuk, akik a téli sétából hazaérve szeretnék fagyos tagjaikat mielőbb felmelegíteni. Az almabort egyébként már az ókori görögök és rómaiak is készítették, mivel az almák íze enyhén kesernyés volt, ezért levét inkább kipréselték, majd érlelni kezdték. A kész almaborból pedig szupergyorsan lehet hideg és meleg italokat is készíteni. A mi kedvenc receptünkhöz az alábbi hozzávalók kellenek: 

 

 

Forraljuk fel az almabort, majd keverjünk hozzá minden más hozzávalót is. Két perc, és már kész is!

 

Ír kávé (2 adag)

 

Tűzforró italok a jéghideg napokra

Fotó forrása

 

Az ír kávé Joe Sheridan séf nevéhez köthető, aki az írországi Foynes Airbase területén szolgálta fel először a különlegességet, amikor 1942 telén az amerikai csatlakozásra várakozóknak órákat kellett eltöltenie a terminálban a szörnyű időjárási körülmények miatt. A kreatív ötletből azóta etalon lett, mi pedig azokra a borongós délutánokra ajánljuk, amikor semmi kedvünk sincs bármit is csinálni. Így viszont az esténk csodás lesz!

 

Keverjük el a cukrot a kávéban, majd öntsük vastag falú üvegpoharakba. Erre jöhet az egyenlően kettéosztott whiskey, a tetejére pedig a frissen felvert tejszínhab.

 

Tipp: próbálja ki whisky alapú likőrökkel, pl. Baileys-szel vagy Kahlúával is!

 

 

Klasszikus hot toddy (1 adag)

 

Tűzforró italok a jéghideg napokra

Fotó forrása

 

Ez az az ital, ami még gyógyszerként is remekül megállhatja a helyét, hiszen a tea, citrom és méz mindent kikúrál, az alkohol pedig ugye fertőtlenít. Az eredeti recept skót, de kipróbálhatjuk bourbon whiskey-vel, felturbózhatjuk gyömbérrel vagy extra mennyiségű citrommal, hogy még hatásosabb legyen az orvosság.

 

Öntsünk forró vizet a teafilterre, hagyjuk ázni kb. 2-3 percet. Ezután vegyük ki a filtert, tegyük bele a mézet, a whisky-t és a gerezd citromot is facsarjuk bele. 

Tipp: ha whisky helyett barna rumot használunk, kész is az isteni rumos tea; ha pedig elhagyjuk a teát, és forró vízzel öntjük fel a barna rumot, megkapjuk a grogot, ami bő 300 évvel ezelőtt jamaikai rummal készült az Angliából odaérkező telepeseknek. 

 

Áfonyás forralt bor (4-5 adag)

 

Tűzforró italok a jéghideg napokra

Fotó forrása

 

Szerencsére a forralt bor készítésének is pont annyi receptje van, ahány ember a Földön. Mi ezúttal a klasszikus, citrusos verziót áfonyásra cseréljük, mert most sokkal inkább erre vágyunk. Az első forralt borokat a 2. században készítették a rómaiak, akik a felforrósított borral védekeztek a hideg telek ellen. A fűszerek hozzáadása a középkorban vált divatossá, amit esetenként virágok is kiegészítettek amolyan természetes édesítőszerként. Íme az áfonyás változat receptje: 

 

 

Öntsük egy nagyobb lábasba az áfonyalevet, cukrot, fahéjat és csillagánizst. Úgy 15 perc lassú párolás után mehet bele a bor és az áfonya is, ezután pedig csak 1-2 rottyanás és kész vagyunk.

 

Eggnog - a forró tojáslikőr (kb 6. adag)

 

Tűzforró italok a jéghideg napokra

Fotó forrása

 

Ez az a típusú ital, aminek akkor érdemes nekiállni, ha több vendég érkezésére is számítunk. A brit recept ma már elengedhetetlen kelléke az amerikai és kanadai karácsonyi szezonnak, nekünk viszont pont most, ebben a sötét és komor időszakban esne a legjobban - a barátaink társaságában. 

 

Öntsük egy edénybe a tejszínt, cukrot és szerecsendiót, majd lassú tűzön, kevergetve kezdjük el melegíteni. A tojássárgákat egy külön edényben verjük fel, amíg kifehéredik; ezután jöhet hozzá a meleg tejszínes keverék, amit kézi vagy elektromos habverővel, esetleg turmixgépben keverjünk addig, amíg nem kezd el habosodni. Végül öntsük bele a brandyt, és turmixoljuk további fél percig. Cheers!



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!