A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Üvegművek a Patricius teraszon

A borosüveg-installációk még megtekinthetőek

2012-10-24 | Tóth Adrienn


Üvegművek a Patricius teraszon

Tervezz borosüveggel! néven nyáron pályázatot írt ki a Patricius Borház, amelynek keretében arra kérték a fantáziadús művészeket, hogy boros palackokból alkossanak műremekeket. A verseny zsűrizése a tervek alapján megtörtént, és az október közepén lezajlott Mindszent Havi Mulatságra el is készült a két győztes darab. A pályázatról Kocsis Zsóka marketingmenedzsert kérdeztük.


Miért kezdtetek ebbe a projektbe?

Fontosnak éreztük, hogy legyen egy saját ügyünk, amivel pezsdíthetünk a Tokaji borvidék kulturális életén, és egyben ráirányíthatjuk a figyelmet a vidék természeti környezetének szépségeire. Véleményünk szerint az ország ezen régiója méltatlanul alulértékelt turisztikai szempontból, pedig csodálatosan tiszta a levegő, varázslatos a táj és kitűnő a bor, jókat lehet biciklizni, ráadásul rengeteg kulturális emlékhely is található a környéken.

Mindezek mellett a látogatóknak szerettünk volna attrakciót kínálni a helyi fesztiválok időszakán túl, illetve azok között is – ezeknek a szervezésében egyébként szintén aktívan részt veszünk – úgy, hogy egyúttal a középpontba helyezzük a tájat, amelyben élünk, és amelyben a bornak való szőlő terem.

Ezért is hirdettük meg nyáron a Tervezz borosüveggel! pályázatot oly módon, hogy az újrahasznosított borospalackokból,  kültéri alkotásokat várunk a pályázóktól, melyekből a zsűri által legjobbnak ítélt műveket a borház csodás panorámával rendelkező teraszán valósítjuk majd meg.

E szerint a művészetre mint vonzerőre építettetek?

Valami meghökkentő, látványos dologra gondoltunk. Azért a művészetet találtuk a megfelelő közvetítő eszköznek, mert a borháznál minőségi szemléletet vallunk, amelyben kiemelt jelentősége van az értékteremtésnek. A képzőművészek a borászokhoz hasonlóan értéket teremtenek, sok az analógia az alkotói folyamatokban is.

Üvegművek a Patricius teraszon

Évente átlagosan két alkalommal, tavasszal és ősszel eddig is rendeztünk képzőművészeti kiállításokat a borházban, ahol általában a borvidékhez, a tájhoz kötődő művészek számára biztosítottunk bemutatkozási lehetőséget. Az a tapasztalatunk, hogy a kiállított műveket egy pohár borral a kezükben szívesen végignézik azok a vendégek is, akik egyébként nem járnak múzeumba, galériába.

A bor érzékelési kapukat tud kinyitni, a két terület tehát mindenképpen szerencsésen kapcsolódik egymáshoz. Hosszú távon legalábbis biztosan, mert azzal tisztában vagyunk, hogy eltart majd egy ideig, amíg az információ átmegy a köztudatba. Erre fel vagyunk készülve, és az a tervünk, hogy évről évre újabb és újabb alkotásokat helyezünk majd el a teraszon.

Kinek az ötlete volt?

Az, hogy borospalackokból készült, kültéri alkotásokra írjunk ki pályázatot, az én ötletem volt, amit a tulajdonos Kékessy család, dr. Molnár Péter igazgató és a borházban dolgozó kollégák egyaránt támogattak, mivel mindenki elkötelezett természetbarát.

A szakmai koncepció, illetve a művészeti installáció és az alkalmazott művészeti irány kettősségének megjelenítése és hangsúlyozása a pályázatban, amelyen belül különböző kategóriákat, így az interaktivitást is megjelöltük, Bircsák Eszter ötlete volt, aki független kurátorként a pályázat szakmai koordinációját végezte.

Tekinthető előzménynek az interaktív boros játék, ami a Borfesztiválon tűnt fel a standotok mellett?

Az már inkább része a történetnek, nem előzménye. Amikor kiírtuk a pályázatot, egyúttal szerettük volna népszerűsíteni is, ezért Eszter javaslatára felkértük a Szövetség39 projektcsoportot, hogy készítsenek számunkra egy rendhagyó promóciós eszközt újrahasznosított borospalackokból, s ha lehet, akkor legyen interaktív, és legyen közösségteremtő funkciója.

Két diákjuk, Tóth Bálint és Lajkó Nóra rá is állt az ügyre, és rövid idő alatt elkészült a mű. Amikor megnéztem, hiányoltam róla a logónkat, erre ők azt mondták, hogy ők reklámot nem készítenek nekünk, de ha akarjuk, majd krétával ráírjuk a nevünket. Ezek voltak a szabályok, amiket elfogadtunk, és így kaptunk egy műalkotást, amire igazán büszkék vagyunk, mert lett egy olyan interaktív játékunk, amellyel a fesztiválokon örömmel játszanak a látogatók: nappal színesre fújt befőttesüvegek tetejével amőbázhatnak, malmozhatnak, sötétedés után pedig világító ábrákat rakhatnak ki a borospalackok tekergetésével.

Üvegművek a Patricius teraszon

Hányan pályáztak?

Tizenöt pályaművet kaptunk, összességében nagyon különböző és ötletes megoldásokat küldtek a pályázók. A legtöbben kültéri bútorokat terveztek, ezen kívül érkezett pályamű szoborra és interaktív játékra. Néhány pályázat már terv formájában is egészen magával ragadó volt. Emlékszem, Eszterrel együtt lelkendeztünk, hogy milyen jó terveket kaptunk.

Milyen szempontok bizonyultak meghatározónak a győztes kiválasztásakor, és kik alkották a zsűrit?

Öten zsűriztünk: Kékessy Katinka, a Patricius Borház tulajdonosa, Bircsák Eszter, a MOME Line és a WAMP szakmai csapata, valamint jómagam. A MOME Line és a WAMP segítségét ezúton is szeretnénk megköszönni, mert saját felületeiken hirdették pályázatunkat, ennek is köszönhető, hogy értékelhető terveket kaptunk nyár végén.

A zsűri mérlegelte az alapanyag-szükségletet, a megvalósíthatóságot, a balesetmentes használatot és a tartósságot. Egyelőre azért is nem használati tárgyakra esett a választásunk, mert nem minden esetben voltunk meggyőződve a fenti kritériumok teljesüléséről.

Kik lettek a győztesek?

Végül két kültéri szobrot valósítottunk meg, az egyik a Prehuman Syndicat, azaz Mindák Gergely és N. Iván Kata Üveg-hullám nevű kinetikus szobra, amelyet a látogatók az egymás után elhelyezett és szalaggal összekapcsolt mérleghintákra erősített borospalackok megmozdításával hozhatnak mozgásba. A szerkezet kb. tizenöt méter hosszú, és napfényben különösen szép látványt nyújt, amikor hullámzik.

A másik mű, amit megvalósítottunk Emri Dóra és Tóth Tímea Borszentélye, ami több mint négyszáz földbe szúrt karóból áll, amelyek tetejére borospalackokat erősítettek. Lehet egy sétát tenni benne, és tény, hogy amikor beérünk a szentély közepébe, jó ott lenni. A fő közlekedési útvonalon elhelyezett palackok a sötétben világítanak is. Elképesztő egyébként, hogy milyen hévvel és odaadással dolgozott mindkét csapat az installációk megvalósításán! A Borszentélyes lányoknak a barátaik is jöttek segíteni, ők kalapálták a földbe a négyszáz oszlopot egy létra tetejéről.

Mi lesz a sorsa a kiválasztott műveknek?

Október 13-án volt a szabadtéri kiállításunk megnyitója a Mindszent Havi Mulatság fesztivál keretében. Gondolkodunk az installációk további kiállíthatóságán, de mivel ezek időszaki kiállításra készültek, még nem tudjuk, hogyan viselik majd az időjárás viszontagságait. 

Ha jól bírják magukat, akkor tavasszal újra kiállítjuk őket a teraszon, de ha esetleg helyrehozhatatlanul megrongálódnának, akkor az újrahasznosítási koncepciót folytatva valószínűleg egy rászoruló családnak adományozzuk majd őket, mert tűzifának még akkor is jó lehet. Ezt az elképzelést az alkotók is támogatják. A borosüvegből alkotott művek innentől terveink szerint november végéig látogathatóak majd a borház teraszán.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!