A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vida Pétert ünnepelték

Gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére

2012-02-08 | Tóth Adrienn


Füstölt lesőharcsa, vadnyúlerőleves, algalapban tálalt székelykáposzta, szarvaslábszár és persze rengeteg Vida-bor - ez és ennél sokkal több is az asztalra került vasárnap a Corinthia Hotelben. Február 5-én Budapesten immár hagyományosan az Év Bortermelőjét ünnepelte a Magyar Bor Akadémia és a hozzá csatlakozó vendégsereg. 2012-ben a rendezvényt az ünnepélyes oklevélátadás nyitotta, amelyet a 2011-es Év Bortermelője, a szekszárdi Vida Péter vehetett át.


A gálaebéd üdvözlőfalatkái mellé ez alkalommal is az aktuális év döntőseinek borait kóstolhatták a vendégek, így a győztes Vida Péter mellett Áts Károly, Dúzsi Tamás, Gálné Dignisz Éva éa Heimann Zoltán boraival lehetett közelebbi ismeretséget kötni.

A gasztronómiai tudatosság azonban kétségkívül a menü ültetett fogásai esetében csúcsosodott ki. Az öt, neves séfek által megálmodott fogást a győztes borász borai kísérték.

Az U26 Étteremből érkező Bernát Dániel András, aki immár másodszorra főzött a gálaebéden, a 2008-as évjáratú Öreg Tőkék Kadarkájához vadpontyot és füstölt lesőharcsát tálalt haltejjel, szűz- és paprikáshalkocsonya-kockákkal, sült paprikával, valamint érlelt balzsamecetes salátával. Az étellel kapcsolatban annak kreátora elmondta: mind svéd, mind japán ihletésű elemek szerepelnek benne, és ugyancsak megcsillan a Mediterráneum az olívaolaj és a balzsamecet formájában.

Vida Pétert ünnepelték

A levest Ványi László, a Thermal Hotel Visegrád séfje alkotta meg, aki a 2007-es Vida Pinot Noir mellé „Vadnyúl hazafelé” szlogennel vadnyúlból készített erőlevest, amelyet pástétommal és lilaburgonyával gazdagított. A szakács a fogást kommentálva megjegyezte, hogy bár az ember szükségszerűen általában a pillanatnak főz, ez alkalommal olyan levest igyekezett készíteni, amelyre még évekig emlékezni fognak.

Takács Lajos, a budapesti Olimpia Étterem főszakácsa az első alkalommal megjelenő, dűlőszelektált, 2007-es évjáratú Hidaspetre Kékfrankoshoz főzött, méghozzá kacsát székelykáposztával. A székelykáposzta a menüben idézőjelben szerepelt, és ennek meg is volt az oka, Takács Lajos ugyanis a klasszikus magyar fogást nemzetközi ötletekkel tette egyedivé, a mellehúsát currys kacsacombbal töltötte meg, a mazsolás, ananászos savanyú káposztát pedig pirított algalapba csavarta, végül pattogtatott gerslivel tálalta.

A séf a koncepciót aképpen ismertette, hogy ahogy manapság a borászok a munkájukba integrálják a külföldön megszerzett tudást, a hazai konyha is ugyanúgy gazdagítható idegen kultúrák technikáival, ízeivel.

Bolyki Péter, a Corinthia Hotel sous chefje által elkészített rozé sorbet után – amelyet a 2011-es Rosé Cuvée kísért –  a La Vida Merlot következett. A bor mellé Buday Péter, a Larus Étterem séfje készített szarvaslábszárat vargányás pitével, húsos szalonnában sütött mandulás datolyával, ringlószilvalekvárral, paszternákpürével és merlot-mártással. A borhoz igazán szívesen főzött a szakács, mert mint elmondta, a merlot az egyik kedvenc szőlőfajtája, fogyasztása azt az érzést kelti benne, mintha bársonyt inna.

A napot és a menüt a korábbi Év Bortermelőinek borai, valamint sajtok, sonkák és desszertek végeláthatatlan sora zárta.

A fényképeket Szigetváry Zsolt készítette.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!