A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Világverseny és közösségi bisztróbor

Portugieser du Monde 2018

2018-03-28 | Vinoport


Világverseny és közösségi bisztróbor

A Portugieser du Monde a kékoportóból készült borok egyetlen nemzetközi versenye, szakmai találkozója és tematikus kóstolófesztiválja. Idén április 6-án és 7-én Pécsre figyel, aki ezzel a fajtával szeretne közelebbről megismerkedni.


 

Évről évre tucatnyi rangos nemzetközi borbíráló érkezik Pécsre, hogy a szinte minden közép-európai bortermelő országból a Portugieser du Monde-ra benevezett  mintegy 100 bort végigkóstolja és elbírálja. Az első Portugieser du Monde 2013-ban került megrendezésre Pécsett és Villányban és immár hagyomány, hogy általában Pécsett zajlik maga a verseny és a kóstolófesztivál, a szakmai programok pedig Villányban. 

 

Idén már hatodszor szervezi meg a Pécsi Borozó meg a portigieser (kékoportó) fajta világversenyét, amelynek programján több újdonság is szerepel. Többek között premier előtt itt kóstolhatják meg először a borkedvelők a Villányi borvidék új közösségi bisztróbor kezdeményezését - a REDY kilenc villányi pincészet tolmácsolásában, kilenc verzióban érkezik a fesztiválra.

 

A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így ezek a borok szerepelhetnek a versenyen. A nemzetközi portugieser fajtaversenyt a kétnapos rendezvény első napján, április 6-án bonyolítják le, nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok. Másnap, április 7-én, 14 és 20 óra között a pécsi Zsolnay Negyed m21 galériájában adják át a champion díjakat, az aranyérmes és ezüstérmes boroknak járó elismeréseket, és itt kóstolhatja meg a nagyközönség is a nevezett borok nagy részét, valamint a Pécsre érkező borászatok portugiesereken túli kínálatát is.

 

 

A szervezők felhívására évről-évre több bor érkezik a versenyre és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is: az első versenyen 4 ország 62 bora mérközött meg, míg 2017-ben már 9 ország vett részt, 101 tétellel. 

 

A borászok a megmérettetésre az alábbi borokkal jelentkezhetnek:

 

Világverseny és közösségi bisztróbor

 

A versenyre március végéig lehet beküldeni a borokat, eddig hat magyar borvidékről érkeztek hazai borok, de szerb, horvát, szlovén, szlovák, osztrák  német portugieserek is szerepelnek a jelenleg 70 tételt számláló mezőnyben.

 

A zsűri idén 18 bírálóból áll, hat magyar és 12 külföldi taggal; a zsűrielnök dr. Kosárka József borakadémikus lesz. 

 

Közösségi bisztróbort mutat be Villány

 

A Portugieser du Monde kóstolófesztiválján, április 7-én  a pécsi Zsolnay negyedben lehet majd először megkóstolni – a hivatalos premier előtt –  a Villányi borvidék újdonságát.

 

A REDY a Villányi borvidék legújabb, „Y” generációs közösségi bisztróbora: könnyed, gyümölcsös, vidám, fiatal, bulis, kedves, pimasz, vagány, izgalmas - épp olyan, mint a készítői, a fiatal és örökifjú villányi borászok.

 

A RedY Villány vidám arca.

Portugieser alapú házasítás, mely a fajta igazán szerethető tulajdonságait egyesíti a többi fajta (többnyire blauburger, zweigelt, kékfrankos, kadarka és más Villányban honos fajták) izgalmas fűszereivel. Színe a fiatal vörösborokra jellemző közepes árnyalatú rubin. Illatában fiatal, legfeljebb fejlődő aromajegyeket mutat, az elsődleges piros és feketebogyós gyümölcsök a meghatározók, melyet kis virágosság, fűszeresség és az enyhe hordó használatra utaló visszafogott fás jegyek egészíthetnek ki. Ízvilágában lendületes, a bor fiatalos jellegéből adódó, primer, gyümölcsös jegyek dominálnak, melyet nem túlzó virágos, enyhén fűszeres jegyek egészíthetnek ki, háttérben az esetleges rövid ászokhordós érlelésre utaló édesfűszeres zamatokkal.

 

A bort azonos márkanévvel, játékos közös címkével kerül forgalomba. Azonos villányi stílus, különböző értelmezésben, a Bock, a Csányi,  a Gere Tamás és Zsolt, a Maczkó, a Mokos, az 
Ősi, a Polgár, a Szemes, a Tiffán Ede és Zsolt, valamint a Vylyan pincészetektől. A bort kizárólag a gasztronómiában, borbárokban, fesztiválokon kívánják értékesíteni, ezzel népszerűsítve a Villányi borvidéket. Ezzel a borral a fiatal generáció megszólítása a cél, hiszen egy igazán kedves, könnyed, és nem utolsó sorban barátságos árú házasításról van szó, ami remek belépő a villányi vörösborok világába.

 

Fotók: Pécsi BorozóMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!