Mi történik ősszel egy biodinamikus szőlőben?
Dóber László, a Kristinus Borbirtok szőlésze és farm managere számol be róla.
2024-11-05 | Dóber LászlóA kéthelyi Kristinus Borbirtok közel 70 hektár szőlő, valamint 30 hektár legelő és gyümölcsös területen folytat biodinamikus gazdálkodást, és mára a teljes termőterületük Demeter minősítéssel rendelkezik. Sorozatunk egyes részeiben Dóber László, a Kristinus Borbirtok szőlésze és farm managere számol be röviden arról, hogy milyen feladatokkal is jár ez a gyakorlat az egyes évszakokban.
A Kristinus Borbirtokon is beköszöntött a nagybetűs ősz. A Balaton déli partján igazi indián nyárnak mondható időjárás volt az elmúlt hónapokban. Az utolsó nyár hangulatú napsugarak sárgára és pirosra festették a dűlőket a kéthelyi dombokon. A korai szüretet követően több időnk maradt a szőlőben az őszi biodinamikus preparátum kipermetezésére (P500 humusz preparátum), és a talaj humusz-szerkezet javításának elősegítésére.
Ezt a folyamatot az Agrofutura által alkalmazott aerob humusz komposztálás technológiával érlelt szarvasmarha trágyával végezzük el. A teljes szervestrágya kezelés 8 héten át zajlik, hőmérséklet, nedvesség, és szén-dioxid tartalom mérése mellett.
A virágföld állagú, és teljesen szagsemleges szervestrágyát apró morzsaként szórjuk trágyaszóróval a szőlőültetvény sorközeire, és minimálisan forgóboronával bedolgozzuk azt a talajba, a felső 1-2 cm-t megmozgatva.
Ennek a módszernek a legfőbb előnye, hogy nem szerves anyagot vagy tápanyagot juttatunk ki elsősorban, hanem a talaj mikrobiológiai aktivitását támogatjuk. A Murbodner szarvasmarháink szervestrágyája így kerül 100%-ban helyi felhasználásra.
Ebben az időszakban jut időnk még a Gyulai Iván által ismertetett mélymulcsos gazdálkodás alapjain nyugvó gazdálkodási gyakorlatra is. Ilyenkor az elmúlt három évben ültetett, több mint 300 gyümölcsfát mulcsozzuk be vastagon ág-aprítékkal és szalmával. Ez elősegíti a fák talajnedvesség-tartalmának kiegyensúlyozottságát akár a nyári szárazság ideje alatt is.
A szüretet követően elkezdtük begyűjteni az ültetvényekben kihelyezett madárodúkat, amelyeket a téli csapadékos napokon kipucolunk, és megszabadítjuk a darázsfészkektől, majd a kora tavaszi hónapokban újra visszahelyezzük azokat a szőlőoszlopokra. Így a tavasszal beköltözni kívánó madarakat tiszta otthon várja március elején.
A birtok területén 12 darab rovarhotel működik szállásként különböző rovar fajoknak. Ezekben a hűvös hónapokban szoktuk felnyitni, és átvizsgálni, kik költöztek be az év folyamán, mire van szükségük, és értékeljük milyen évet zárunk. Jelenthetem, hogy mind a 12 hotelben maximális a szobák kihasználtsága!
Hogy ez miért fontos?
Mert a környezetünk nem független tőlünk, a felelősségvállalás érte közös érdekünk. Az egészséges talajon kiváló minőségű és ellenálló szőlő terem, így készülnek az egészségünknek is kedvező, kivételes és egyedi terroir borok.
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!