A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vinoport kedvencei 2014 tél

Az idén télen kóstolt legjobban szereplő borok

2014-03-11 | Tóth Adrienn


Az idei enyhének mondható tél nemcsak a vörösboroknak, hanem a testes fehéreknek is kedvezett. A Vinoport szerkesztőségében is folytatódtak a heti rendszerességű kóstolók, amelynek eredményeként újra összeállt a kedvenceinket tartalmazó lista. A sor az ünnepek tiszteletére egy rozé champagne tétellel indul, majd egy balatoni és egy tokaji fehér következik. Mivel még nem érkezett be kellő számú rozé, így ebben a kategóriában nem jelöltünk győztest, bőven akadt viszont vörösbor, amelyek közül válogathattunk, ez alkalommal két villányi bizonyult a legjobbnak. Az édes bor kategóriában pedig papírforma szerint Tokaj nyert.


Pezsgő, habzóbor

Vinoport kedvencei 2014 tél

Champagne Ruinart Rosé NV

Champagne Ruinart

Kitartóan érkeznek a szedres, epres, málnás jegyek a pohárból; mindezek telt érzetűvé teszik az illatvilágot. A korty kerekségét az illatot követően a szájban is teret nyerő, dús gyümölcsös ízek, az egész kompozíciót átható, de nem uraló savak, a könnyedség ellenére is jelenlévő koncentráció, a simuló buborékok, valamint a külön nem észlelhető, de a szerkezetet befolyásoló, gömbölyítő maradék cukor alkotja meg. Tovább  

Fehérbor mindennapokra

Vinoport kedvencei 2014 tél

Olaszrizling 2011

Söptei Pince

Mélységet és összetettséget sugárzik a bor illata, amelyben előbb birsre, zöld fűszerekre és egresre emlékeztető tónusok tűnnek fel, majd teret nyer az ásványosság. A kortyot oszlopszerűen stabil, vastag savérzet teszi egyenessé, amely mögött közepes súlycsoportba tartozó test és alkoholtartalom áll. A savak kiemelik az ásványos és a citrusos zamatokra kihegyezett ízvilágot, a lecsengés hosszú. Arányos, túlzásoktól mentes kompozíció, amely képes felhívni a figyelmet kvalitásaira. Tovább

Fehérbor presztízs

Vinoport kedvencei 2014 tél

Holdvölgy Expression Hárslevelű Becsek dűlő 2008

Holdvölgy

Intenzív, a gyümölcsöket a középpontba állító illat köszönt, amikor a pohárba szagolunk, benne almát, birset, virágokat és mézes asszociációkat fedezünk fel. A kortyot elegánssá az élénk savak teszik, amelyek nem csak kijelölik haladásának irányát, de a beltartalmat is ennek ez egyenes ívnek a szolgálatába állítják. A citrusokkal is kiegészülő, illatnak megfelelő aromatika inkább a háttérbe húzódik, a szerkezetnek adva át a főszerepet. A test közepes, az alkohol alacsony. Kiegyensúlyozott, ingergazdag kompozíció. Tovább 

Vörösbor mindennapokra

Vinoport kedvencei 2014 tél

Bordó 2008

Janus Borház

Rögtön a pohárba töltés után határozottan lép fel a bor illata, amelyet egyrészt egy finoman édes, érett tónus, másrészt egy pikáns paprikahúsos, borsos karakter elegye ad. A korty egyenesnek hat: a savak és a tannin egymással vállvetve haladva szabják meg az irányát. Az ízvilágot a bor felépítésétől feszes érzetű meggy és ribizli határozza meg. A test és az alkohol a közepes súlycsoportba sorolható, mindkettő a bor alapját teremti meg, nem lóg ki. Lecsengésében csokoládés asszociációkkal búcsúzik. Tovább 

Vörösbor presztízs

Vinoport kedvencei 2014 tél

Wassmann Kékfrankos 2011

Wassmann Pince

Korához képest meglepő, hogy még mindig hordoz lilás árnyalatokat a bor pereme, ez üde benyomást ad a kóstolónak. Az illat közepes intenzitású, meggyre, cseresznyére épülő, mélységet hordozó. A kortyot az teszi elegánssá, hogy a savak húzzák meg az ívét; e szerkezeti elem mögött a tannin a második helyen áll, a test és az alkohol közepes. A kompozíció egy irányba mutat, kiegyensúlyozott, feszes, mégis élettel töltik meg a bogyós gyümölcsös ízek. Tovább

Édes bor

Vinoport kedvencei 2014 tél

Tokaji Szamorodni 2009

Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet

Magabiztosan fellépő illat, amelyet az tesz kiegyensúlyozottá, ahogy a sárgabarack, a körte és a méz báját kiegészíti a citrusok, valamint a mineralitás adta vitalitás. Az olajos textúra és a maradék cukor körbeveszi a savgerincet; e két komponens önálló karakterként halad egymás mellett. Az ízvilágot a teafüves, herbális jegyek építik fel. A test a közepesnél nagyobb, az alkohol a kompozícióhoz illő, nem lóg ki az összképből. Tartalmas, kerek tétel, amelyet a pikáns fűszeres villanások tesznek izgalmassá. Tovább

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!