A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Zsendül a furmint, a hárslevelű

Növényvédelmi előrejelzés a Tokaji borvidékre, augusztus 10-15.

2016-08-09 | Vinoport


Zsendül a furmint, a hárslevelű

Megkezdődött Tokaj fő szőlőfajtáinál is a zsendülés. Furmint és hárslevelű szőlőfajta esetében is megfigyelhető a bogyók puhulása. A második csonkázás elvégzése több ültetvényben is időszerű. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet helyzetjelentése.


Lisztharmat

A lisztharmat fertőzési nyomása továbbra is magas ugyan, de a bogyók a zsendülésükkel egyre kevésbé fogékonyak. A lombozat védelme érdekében kontakt hatóanyagokra (kén, meptildinokap) alapozva folytathatjuk a védekezést.

Peronoszpóra

Az elmúlt napok szárazabb időjárás nem kedvez a kórokozónak. Az idősebb levelek fogékonysága kisebb, tüneteket elsősorban a fiatalabb leveleken találunk. Védekezésre réz készítményeket használjunk, melyek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap. Ezt vegyük figyelembe a szüret időpontjának megválasztásakor, elsősorban a korai fajták esetében.

Szürkerothadás

A bogyók fejlődésük előrehaladtával egyre fogékonyabbak a kórokozóra. A tünetek több helyen megfigyelhetőek a fürtökön. A termés érdekében indokolt a védekezés, speciális szürkerothadás elleni készítményekkel. A bogyókat ért sérülés (mechanikai vagy jégverés) teret nyithat a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil. 

 

Fakó rothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre megfelelő a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények ez esetben nem alkalmasak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

Feketerothadás

Feketerothadás esetében újabb fertőzésre már nem igazán kell számítani. Ahol az idei évben a kórokozó problémát okozott, ott a következő évben mindenképp figyelmet kell majd fordítani a kórokozóra. 

Fás betegségek

A fás betegségek tünetei több ültetvényben egyre erőteljesebben látszanak. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A tüneteket mutató tőkét meg kell jelölni. Ezen tőkéket a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét már most azonnal vágjuk ki és égessük el.

Tarka szőlőmoly

A tarka szőlőmoly ellen nem indokolt a védekezés.

 

Zsendül a furmint, a hárslevelű

Atka

Levél-, gubacs- és takácsatka kártétel több helyen megfigyelhető. Ahol jelentősebb a kártétel ott indokolt lehet atkaölő készítmény használata.

Amerikai szőlőkabóca

Az idén jelentősen kevesebb kabócával találkoztunk, mint tavaly. A kihelyezett sárga ragacslapokon megtalálhatóak az amerikai szőlőkabóca imágói. Mivel a kártevő a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma vektora, védekezni kell ellene. Az ültetvények vizsgálata alapján a növényvédelmi kezeléseket ki kell egészíteni a kabóca elleni készítményekkel. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

K-hiány

Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

 

A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

 

A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

 

Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezheti optimális tőketerhelés esetén.

 

Zsendül a furmint, a hárslevelű

Gyomszabályozás

A csapadékos és meleg időjárás következtében erőteljes a gyomok fejlődése. Fordítsunk erre is figyelmet. A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

 

Aki a soraljak gyomtalanítását választja, az kapálással, soraljművelővel is elvégezhető. Amennyiben esetleg mégis a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt.

 

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt. Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

 

Az elmúlt hét hőmérséklet és csapadékadatai:

2015.08.01-08.

csapadék (mm)

átlaghőmérséklet (°C)

Sárospatak Királyhegy

9,6

22,99

Hercegkút Gombos

7,7

22,08

Hercegkút Hosszúhegy

8,5

22,33

Bodrogolaszi Pajzos

5,6

22,61

Tolcsva Kincsem

4,6

22,98

Tolcsva Nyakvágó

5,3

22,89

Erdőbénye Lőcse

4,5

22,11

Vámosújfalu Rány

5,7

22,63

Olaszliszka Haraszt

6,8

23,35

Szegi Poklos

6,1

22,94

Tarcal Vinnai

5,9

22,88

Tokaj Hétszőlő

7,2

23,13

Bodrogkeresztúr Lapis

7

22,78

Bodrogkeresztúr Dereszla

8,9

22,54

Mád Betsek

9,5

22,69

Mád Juharos

4,5

21,91

Mád Úrágya

3,7

24,01

Tállya Nyergesek

4,5

22,81

Abaújszántó Kassaváros

9,5

22,34

 

Várható időjárás 08.10-15.

A hét közepén lehűlés várható. Csütörtökön a napi maximum hőmérséklet 20°C alatt maradhat. Péntektől újra melegedni fog az idő. Csapadékra szerdán és csütörtökön számíthatunk.

 

Szerző: Pableczki Bence, növényorvosMinitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!