A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

Mi az: felül fekete, alul rozé?

2020-01-13 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

A blog hűséges olvasói az alábbi képből már tudhatják, hogy ezen a napon laboróránk volt. Ilyenkor mindig van rá lehetőség, hogy akár otthonról hozott borokon végezzük a gyakorlatokat. Vannak, akik ezt maximálisan ki is használják.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

Tanárnő eligazítást tart. A mai teendők: bor savtartalmának csökkentése szénsavas mésszel, savemelés borkősavval, pirkadt színű bor színjavítása aktív szénnel, bentonitos próbaderítés (ilyen ugyebár csináltunk már gyakorlaton, sőt élesben is). A maradék időben lehetett a hozott borokat analizálni.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

A bor savtartalmának változtatásáról a 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról rendelkezik. 

  • Savtompítás és savemelés ugyanannál a bornál nem végezhető.
  • A savtompító segédanyagkészletről és ennek felhasználásáról nyilvántartást kell vezetni.
  • A must, illetve a bor javítása esetén a bor származási bizonyítványon fel kell tüntetni a javítás előtti és a javítást követő cukor- és savtartalmat.
  • A bor összes savtartalma (borkősavban kifejezve) nem lehet kisebb mint 3,50 gramm/liter.
  • A must savtartalma legfeljebb 2,5 g/l-rel, a bor savtartalma 1,5 g/l-rel növelhetõ, de az így kezelt mustból erjesztett borban újabb savnövelés nem alkalmazható.
  • A savtompítás borkősavban kifejezve 1 g/l felső határig történhet

Érdekesség, hogy bizonyos helyi/regionális termékleírások tiltják a savtompítást és a savemelést! Ilyen például a Balaton-felvidéki nemzeti parki termék védjegy.

 

A savtartalom növelése/csökkentése előtt természetesen nem maradhat el a bor aktuális savtartalmának megmérése a már jól ismert titrálással.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

Egyik mintába borkősav megy savat növelni, másikba szénsavas mész (CaCO3 - kálcium-karbonát), csökkenteni. (Utóbbira megoldás a bor lehűtése is, hiszen annak eredményeként a borkősav kristály formájában kicsapódik. Ez persze nyilván egy nehezebben szabályozható folyamat.)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

Mindkettőt jól elkeverjük az adott mintában.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

Közben elkezdjük az aktív szenes feladatot is. Minden padsornak más mennyiségű aktív szénport (granulátumot?) kell a borhoz adnia és a végén megnézzük a színkülönbségeket. (Aktív szénnel a külső gyakorlaton is találkoztam már.)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

Kész a "savtompított" és "savnövelt" bor, dolgozik a szén a harmadik mintában.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

Jöhet a jól megérdemelt ebédszünet. Szokás szerint előkerül egy kis házi...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

Közben az aktív szénnel kezelt bor szépen csöpög le a szűrőn. Jól látható, hogy pirkadásnak már nyoma sincs.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

A csoport egyik fele egy már sillerbe hajló, de rozénak szánt boron végzi az aktív szenes kezelést.  Jól látszanak az árnyalatbeli különbségek (a címlapfotón is).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

Közben előkerült régi ismerősünk a bentonit is.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #15

 

Idáig tartott a "kötelező program", de aki akart gyakorolhatta a korábbi feladatokat: savtitrálás, illósav titrálás, szabad kén mérés stb. (utóbbira én a vizsgaborom esetében 30 mg/litert mértem). Legközelebbi laboron pedig állítólag előkerül a mikroszkóp is. Kíváncsian várom.