A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

Beszabadultunk a kémia laborba

2019-10-20 | Geri Ádám


Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

Geri Ádámnak hívnak. 2017 óta vagyok a Vinoport/Borászportál újságírója. 2019 szeptemberében beiratkoztam a "Soós" egy éves borász tanfolyamára. 2020 nyarán borász leszek. De addig még hosszú út vezet. Hogy milyen hosszú, azt az olvasók velem együtt követhetik hetente készített beszámolóim segítségével.

 

 

A boros hét az immár menetrend szerinti pénteki gyakorlattal kezdődött Etyeken.

 

Bár az volt a terv, hogy az első gyakorlati naphoz hasonlóan pinot noirt fogunk préselni, a bornak viszont nem szóltak, így ő már keddre teljesen kierjedt, ezért le kellett préselni. Ezzel viszont gyakorlatilag véget ért a szüret (minden tétel tartályokban pihen), így a múlt heti látványos pezsgődegorzsálás után ezúttal jöhetett a kevésbé izgalmas, de nem kevésbé fontos nagytakarítás a pincében. Hiszen - ahogy Rókusfalvy Palkó fogalmazott - "most 45 hétre minden el lesz téve", ennyi idő alatt pedig végzetesen fel tudnának szaporodni a nemkívánatos kórokozók.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

De mielőtt belevetettük volna magunkat a munka sűrűjébe, Robi körfejtette a sauvignon blanc tételt. A napokban, az utolsó pár gramm cukor kierjesztéséhez, "boostolták", vagyis beoltották a bort, az élesztőnek viszont jót tesz az oxigén, vagyis meg lett forgatva a tartály tartalma. 

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

A takarításhoz alapvetően citromsavas (1 vödör = 1 merőlapát), enyhén mosószeres meleg vizet használtunk (a citromsav már a korábbi hetekben is fontos szerepet játszott egyszer), erősebb savas vizes oldatot csak a fém csatlakozókhoz és a "kutyafejhez" (emlékszik még valaki, mi az?)...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

És a szivattyúhoz... (előtte és utána természetesen minden vízzel is alaposan átmosva, hogy a sav ne maradjon rajta).

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Délutánra így csillogott-villogott a pince.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Úgyhogy jóleső érzéssel kóstoltuk az előbb mutatott sauvignon blanc-t. A bal oldalon iskolatársam, Dezső látható, aki szintén a Rókkusfalvy Birtokon tölti gyakorlatát, ez volt az első napja. (Aki rájön, hol van a képen a hiba, annak a tiszteletére megiszom egy pohár pezsgőt.)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

 

Most szombaton volt a mi csoportunknak az első labor gyakorlata, amiből összesen 6 lesz. A mi gyakorlatvezetőnk Erdősné Cserkuti Katalin tanárnő.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Van, aki kísérletekre (például savtitrálás) a saját már kierjedt és lefejtett borát tudta hozni. Hogy az enyém hol tart, arról egy kicsit később keretesben.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Tanárnő végigmutatta a labor eszközeit, amiket mi is fogunk használni. A vizsgán 6 a laborgyakorlathoz kapcsolódó tétel van, a kísérletet el is kell ott tudni végezni majd.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Az első gyakorlat a táramérleggel való ismerkedés volt, a legkisebb súly 10mg, vagyis gramm századrész pontosságig tudunk mérni. 

 

A tára a csomagolás vagy a mért anyaghoz használatos edény. Ha ennek súlyát üresen lemérjük, akkor tulajdonképpen lenullázzuk a mérleget, így az utána beletett, valóban mérni kívánt anyag súlya a bruttó súly mérése után már egy egyszerű kivonással számítható.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

A csoport lázasan mér.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

Az én szőlővel megpakolt porcelánedényem bruttó súlya 250,31 gramm, előtte lemértem a tálat, ami üresen 144,30 grammot nyomott. Ebből kiszámítható, hogy a szőlőfürt súlya 106,01 gramm.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

A csoport másik fele ezalatt refraktométererrel mérte szőlőbogyók cukortartalmát.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

A mustfokmérés fontos részfeladata a szőlő hőmérsékletének mérése, ugyanis a refraktométer 20 Celsius fokon mutatja a valós értéket, ettől eltérő hőmérséklet esetén korrekcióra van szükség.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Ő a refraktométer.

 

Hol mindenhol használnak refraktométert? 

 

Laboratóriumi medicinában refraktométert használnak a teljes plazmafehérje mérésére vérmintában és vizelet fajsúlyának mérésére vizeletmintában.

 

A gyógyszerdiagnosztikában refraktométert használnak az emberi vizelet fajsúlyának mérésére.

 

A gemológiában a drágakő refraktométer a gemológiai laboratóriumban használt egyik alapvető berendezés. A drágakövek átlátszó ásványok, ezért optikai módszerekkel vizsgálhatók. A törésmutató az anyag kémiai összetételétől függő anyagkonstans. A refraktométert arra használják, hogy segítsen azonosítani a drágaköveket a törésmutatójuk mérésével, amely a drágakő típusának meghatározásában használt egyik fő tulajdonság. Mivel a törésmutató függ az alkalmazott fény hullámhosszától (azaz a diszperziótól]]), a mérést általában a D-vonal (NaD) nátrium-vonal hullámhosszán mérik ~ 589 nm. Ezt a napfényből szűrik ki, vagy monokróm fénykibocsátó diódával (LED) állítják elő. Bizonyos kövek, például rubin, zafír, turmalin és topáz optikailag anizotróp, azaz a fény polarizációs síkja alapján kettős törést mutatnak. A két különböző törésmutatót polarizációs szűrővel osztályozzák. A drágakő refraktométerek klasszikus optikai műszerként és digitális kijelzővel ellátott elektronikus mérőeszközként is kaphatók.

 

A tengeri akvárium tartásában refraktométert használnak a víz sótartalmának és fajsúlyának mérésére. Refraktométert használnak az autóiparban a hűtőfolyadék koncentrációjának meghatározására, továbbá a hűtőolajok pH-értékének mérésére CNC-megmunkálás során.

 

Sörfőzéskor a fermentációs refraktométert a fermentáció előtti fajlagos gravitáció mérésére használják, hogy meghatározzák a potenciálisan alkoholra átalakítható fermentálható cukrok mennyiségét.

 

A Brix-refraktométereket gyakran használják a lelkes amatőrök a befőttek, lekvárok víz- vagy cukortartalmának megállapítására. A méhészetben a mézben lévő víz mennyiségének mérésére Brix-refraktométert használnak.

 

(forrás: wikipédia)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Egy másik módszer a cukortartalom mérésre a Pálinkás Gyula által 1927-ben kidolgozott mustfokoló, ami a magyar mustfok (MM) mérésére szolgál (ehhez szintén tartozik korrekciós szám, amennyiben a must hőmérséklete eltér a 17,5 Celsius foktól).

 

Pálinkás Gyula (Cegléd, 1883. november 21. – Budapest, 1957. január 3.) vegyész, szőlészeti és borászati kutató. Cegléden született 1883. november 21-én. Vegyész technológus képzettséget szerzett. 1905-től Körmöcbányán a Kossuth-majolikagyár, majd a Nasici Tanningyár vegyésze volt, 1908-tól 1940-ig a Központi Szőlészeti Kísérleti Állomás és Ampelológiai Intézetben dolgozott. 1910-től 1940-ig a Borászati Lapok belső munkatársa volt. 1940-től 1944-ig pedig főszerkesztője. 1945 és 1948 között a Magyar Bor és Gyümölcs felelős szerkesztője, 1949-től 1952-ig az Állami Borforgalmi Vállalat budafoki laboratóriumának vezetője, majd a Szőlészeti Kutató Intézet kutatója haláláig. Sokoldalú szakember és kiváló szakgrafikus volt. Elkészítette Magyarország részletes szőlészeti térképét, a szőlészet világtérképét, a szőlőbetegségek színes tábláit. A hazai borkősavgyártás, mustsűrítés technológiájának, a Malligand-rendszerű bor-alkoholmérő hazai gyártásának kidolgozója. Megszerkesztette a borextraktmérőt, aszúmérőt, új rendszerű mustfokolót, logaros alkoholtáblázatot, mustfok – szeszfok átszámítási mércét.  (forrás: wikipédia)

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

És íme a legmodernebb és legprecízebb eszköz, a digitális refraktométer. Egy cseppentés, és már írja is az eredményt.

 

Ebédszünetben felmentem a tangazdaságba, mert többektől azt az információt kaptuk, hogy már fejtés közeli állapotba kerültek a vizsgaboraink. Beleszagolva (élesztős), megkóstolva (maradékcukros, szénsavas) úgy éreztem, még erjedésben van, a tangazdaság munkatársai ezt meg is erősítették. Azt mondták, még kb. 1 hét. Érdekesség, hogy van olyan csoporttárs, aki megkért, ha már úgyis ott járok, keverjem fel az ő borát. Kíváncsian várom, milyen vizsgabor születik a "battonage" eljárással.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

 

Ebédszünet után következett a valódi kísérletezés, ehhez már be is öltöztünk.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Az első foglalkozás feladata a savtitrálás volt.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

A lényege röviden. Vesszük a mérni kivánt bort, 15 ml-hez adunk 10 csepp brómtimolkék indikátort, összekeverjük őket. Ezután nátrium-hidroxidot kezdünk adagolni hozzájuk, ezt addig folytatjuk, amíg az elegy nem vált zöldről kékre. Abban a pillanatban, amikor ez megtörténik, megnézzük (leolvassuk a bürettáról), hogy ehhez mennyi nártium-hidroxidra volt szükség, ebből már könnyen kiszámolható a bor savtartalma.

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Ezt az egész kísérletet vizsgán is tudni kell majd bemutatni, onnantól fogva, hogy mi szereljük össze az állványt a bürettával és töltjük fel pontosan nátrium-hidroxiddal...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Pipettával kimérjük a bort...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Majd figyeljük, hogy az elegyünk mennyi nátrium-hidroxidnál vált zöldből kékbe (a srácok itt még messze vannak tőle)...

 

Így lesz valaki egy év alatt végzett borász #6

 

Nem csoda, hogy mindenki erősen koncentrál.

 

A következő labor december elején lesz, a tanárnő elmondta, akkor alkoholfokot fogunk mérni többek között - már a saját kierjedt, kénezett vizsgaborunkon. Úgy legyen!