A pincészet borbemutatása
A gyöngyöstarjáni Gömöri-dűlő termése, amelynek andezittörmelékben gazdag barna erdőtalaja van. A szépen túlérett szőlő a bogyózást követően azonnal préselésre került. Az erjedést 20 órás mustülepítés előzte meg. A tétel fajélesztő segítségével erjedt ki tartályban, az erjedés utolsó napjaiban megtörtént első fejtés után 10 hónapig volt finomseprőn felkeverés nélkül.
Érlelési információk15 hónapig 4 db 5 éves 225 literes fahordókban, majd 6 hónap tartályban. |
Csernyik Pince bemutatása
Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.