A pincészet borbemutatása
Gyöngyöstarján hivatalosan Paskom, de a köznyelvben gyarkan Bércnek nevezett dűlőjében található az az andezittörmelékben gazdag, barna erdőtalajjal bíró hétéves zenitültetvény, amelyről az alapanyag származik. Tőkesűrűség: 4000 tőke/hektár, hozam: 14 hl/ha azaz 0,5 kg/tőke. A túlérett, enyhén töppedt szőlő esetében a bogyózást követően 24 órás hideg áztatásra került sor. Az erjedést 30 órás mustülepítés előzte meg. A tétel természetes élesztők segítségével erjedt ki. 2011 augusztusában derítést és szűrést követően került palackozásra.
Érlelési információk10 hónapig 1 db hatéves 225 literes fahordóban és két 50 literes üvegballonban érett a bor. |
Hol vásárolható meg
A pincénél.
Csernyik Pince bemutatása
Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.