A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Késői Szüretelésű Olaszrizling

Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Késői Szüretelésű Olaszrizling 2000

Véleményünk szerint

A mélyebb sárga, már-már aranyba hajló árnyalatú bor illatát kezdetben keleti és zöld fűszerek, valamint aszalt gyümölcsök jellemzik, ahogy pedig levegőt kap, egyre több karamell fejlődik ki benne. Amikor megkóstoljuk a bort, előbb a jelentős maradékcukor-tartalom és a lágy savak adta vastagságot érezzük, a korty második felében és a lecsengésben azonban már a dohányos, mazsolás, tökmagos érlelési ízek mutatkoznak, melyekhez gyógyfüves asszociációk társulnak. Korábban kóstoltuk már 2009.05.27-én: Az aranysárga nedűnek érett, mézes, aszalt gyümölcsös, eukaliptuszos illata van. Kóstoláskor a bor túláradó édességét és grépfrútaromát érzünk. A hosszan tartó lecsengést olajos magvak uralják. Mandulás süteményt vagy zserbót és Edith Piaf sanzonjait szolgálnánk fel hozzá. De az se gond, ha magában kínáljuk desszertként egy több generációt felvonultató, családi étkezést követően.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2013-11-12

 • Típus

  Édes
 • Borvidék

  Badacsony
 • Alkohol %

  12.0 %
 • Palackmennyiség

  15000
 • Ár

  5800 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% olaszrizling

Első Magyar Borház - Szeremley Birtok borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Intenzív aranysárga színével, tiszta, gazdagon gyümölcsös illatával azonnal felhívja magára a figyelmet. Elsősorban őszibarack és grépfrúthéj jut eszünkbe, a citrusfélék olajosságával. Ízében az előző évjáratokhoz képest váratlan édesség, mellyel kitűnő egyensúlyt tartanak a bor élénk savai. A bor ízvilágát az almán és a birsalmán kívül finom növényi ízek is díszítik, főként fiatal "tejes" dió. A bor koncentrált, jelentős potenciállal és hosszú utóízzel. Szép savai utánozhatatlan frissességet és kellemet adnak az aszúktól teljességgel eltérő stílusú bornak. A Zeus édestestvére és versenytársa. Örök kérdés, hogy kinek melyik a kedvence. Csak úgy dönthetünk igazságosan, ha mindkettőt alaposan megkóstoljuk! (a strassbourgi rizlingolimpia, a Riesling du Monde és több más borverseny aranyérmese)

Érlelési információk

Nagy fahordós érlelést kapott.

Hol vásárolható meg

Budapest Bortársaság, Borok Világa Kft.

Első Magyar Borház - Szeremley Birtok bemutatása

A Badacsonyi Borvidék és a Balaton világszerte az egyik legismertebb pincészete. A termőhely, vagyis a vulkanikus bazalt és a sajátos badacsonyi mikroklíma sajátosságait tükröző terroir-borok készülnek, elérhető áron. A pincészet hungarikumairól is ismert: művelik itt a bakatort, de a zeus és a budai zöld is a birtok révén vált újra elismertté, a kéknyelű pedig népszerűvé. Európai viszonylatban is egyedülálló birtok-koncepciót követünk, mely során a bor készítését bio tartású hungarikumokkal (mangalica, szürkemarha és bivaly) egészül ki.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!