A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Lapis Furmint

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj Lapis Furmint 2006

Véleményünk szerint

Karakteres, határozott bor. Széles spektrumú illatában birsalma, fahéj, vaj, karamell és aszalt szilva. Kóstoláskor az illathoz hasonló jegyeket kapunk aszalt gyümölcsökkel, keleti fűszerekkel, mineralitással, hosszú utóízzel. Illat és ízintenzitása, határozott savai és érezhető alkoholtartalma folytán lehengerlő bor. Ezen jegyei alapján vélhetően még jó pár évnyi palackos érlelésre hivatott.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2008-04-30

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  14.0 %
 • Palackmennyiség

  1239
 • Ár

  6480 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A Lapis dűlő az 1999-es évjárattól létezik a fogyasztók tudatában. Leginkább azonban, mint az édes borok világában versenyző termőhelyet tartották számon. Mindez azonban csak előítélet - bizonyítja ez a bor. Kovaköves, enyheén zöldalmás, nyomokban gyógyfüvekre emlékeztető, illatát napokig megtartja. Szerkezete magas, savai elevenek, fel sem tűnik mellettük a 14 százalékos alkoholtartalom. Utóíze nagyon hosszú.

Érlelési információk

400 literes tölgyfahordó

Pinceidő

10 év

Hol vásárolható meg

Monarchia, Terroir Club

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj bemutatása

Pincészetemet azzal a céllal alapítottam 1996-ban, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismertetésének közvetlenül is részese lehessek. A szakmai alapokat részben Budapesten, a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szereztem meg. 1993-tól vettem részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal. Vállalkozásom első évében a sátoraljaújhelyi családi gazdaságunk szőlőterületéről, pincénk hagyományos eszközeivel készítettem bort. A következő években Tokaj-Hegyalja különböző részein vásároltam szőlőterületeket. Tokajban a Szerelmi, Mádon a Veres, Rátkán a Közép-hegy és Bodrogkeresztúron a Kakas, valamint Lapis-dűlőkben. Jelenleg 5 település határában, 7 dűlőben, közel 7 hektáron gondozok szőlőskerteket. Tokaj belvárosában, egy 1790-ben épült műemlék ház pincéjében erjesztem és érlelem boraimat. Lehetőségeimet kihasználva törekszem a különböző dűlőkből dűlőszelektált tételeket készíteni. Boraimat három változatban készítem, melyeken keresztül legtisztábban közvetíthető véleményem szerint az az egyediség, mely a borvidéket jellemzi. Ezek a száraz borok, a Főborok és az Aszúborok. A szőlők szélsőséges hozamkorlátozásával, a lehető legpontosabb érettség megértésével, a termőhelyek változatosságának és gazdagságának megmutatásával próbálom támogatni Tokajt, a világ bortérképére való visszakerülésében.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!