A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Lapis Furmint

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj Lapis Furmint 2007

Véleményünk szerint

Valóság. Az aranysárga bor lassú könnycseppekben folyik le a pohár falán. Sűrű szövésű illatában vanília, reszelt alma, fahéj, citrusok, méz... Kóstoláskor már úgy érezzük, hogy a mineralitás a vezető ízjegy, azonban mellette ott vannak a hordós érlelés nyomai, az alkohol és a savak is. Hosszú, hosszú utóízében megőrzi a fűszeres, almás vonulatot. Ha káposztás harcsát készítünk hozzá, ne savanyú káposztát, hanem fehéret használjunk! Aktívabb vendégseregnek tálaljunk sajtfondüt! Jó pár évre a pincében felejthető tétel.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-02-16

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Tokaj
 • Alkohol %

  14.0 %
 • Palackmennyiség

  1550
 • Ár

  6480 Ft
 • Fajtaösszetétel

  100% furmint

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Finoman citrusos, enyhén borókás, zöld almás illat és minerális íz – az illatban feltűnő jegyekkel díszítve. Harmonikusan gömbölyű bor, aminek magas, finom savkészlete tökéletesen kitölti a teste. Nagyon szépen emelkedik ki ebből az évjáratból a Lapis dűlő. Az alig észlelhetően őszibarackosan cseres felszín még egyensúlyosabbá teszi a bort. Gyönyörűen érő, fiatalságát mégis hibátlanul megőrző tétel.

Érlelési információk

4 hl-es második töltésű tölgyfahordóban történt a szárazra erjesztése és érlelése.

Pinceidő

10 év

Hol vásárolható meg

Monarchia Borbolt, Terroir Club

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj bemutatása

Pincészetemet azzal a céllal alapítottam 1996-ban, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismertetésének közvetlenül is részese lehessek. A szakmai alapokat részben Budapesten, a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szereztem meg. 1993-tól vettem részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal. Vállalkozásom első évében a sátoraljaújhelyi családi gazdaságunk szőlőterületéről, pincénk hagyományos eszközeivel készítettem bort. A következő években Tokaj-Hegyalja különböző részein vásároltam szőlőterületeket. Tokajban a Szerelmi, Mádon a Veres, Rátkán a Közép-hegy és Bodrogkeresztúron a Kakas, valamint Lapis-dűlőkben. Jelenleg 5 település határában, 7 dűlőben, közel 7 hektáron gondozok szőlőskerteket. Tokaj belvárosában, egy 1790-ben épült műemlék ház pincéjében erjesztem és érlelem boraimat. Lehetőségeimet kihasználva törekszem a különböző dűlőkből dűlőszelektált tételeket készíteni. Boraimat három változatban készítem, melyeken keresztül legtisztábban közvetíthető véleményem szerint az az egyediség, mely a borvidéket jellemzi. Ezek a száraz borok, a Főborok és az Aszúborok. A szőlők szélsőséges hozamkorlátozásával, a lehető legpontosabb érettség megértésével, a termőhelyek változatosságának és gazdagságának megmutatásával próbálom támogatni Tokajt, a világ bortérképére való visszakerülésében.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!