A pincészet borbemutatása
A Gyöngyöstarján határában található Gömöri-dűlő talaja andezittörmelékben gazdag barna erdőtalaj. A tízéves szürkebarát ültetvényen 2013. szeptember 14-én szüreteltünk.
Érlelési információkA teljesen érett szőlő a bogyózást követően azonnal préselésre került. Az erjedést 24 órás mustülepítés előzte meg. A tétel fajélesző segítségével erjedt ki, részben használt 225 literes hordókban, részben tartályban, a teljes tétel 4 hónapig volt finomseprőn érlelve felkeverés nélkül. 11 hónapig 50%-a 1-6 éves 225 literes fahordóban, 50%-a pedig tartályban érlelődött. 2014 augusztusában palackozták. |
Csernyik Pince bemutatása
Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.