A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Mátrai Szürkebarát

Csernyik Pince Mátrai Szürkebarát 2013

Véleményünk szerint

Halvány szalmasárga színű a bor, amelynek illatában az első benyomást a vajas és a pörkölési asszociációk jelentik, ezek azonban gyorsan kiegészülnek virágokkal, fehér húsú barackkal és egzotikus gyümölcsökkel. Az ízvilág az illattal párhuzamosan halad, bár itt a fűszeresség határozottabban lép fel. A szerkezet kontúrjait a maradék cukor és a krémes textúra folytán létrejövő kerekség rajzolja ki, de emellett érezhetőek az élő savak is. A test és az alkoholtartalom közepes. Elemeiben egységet mutató, arányos bor.

 • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2015-01-13

 • Típus

  Száraz
 • Borvidék

  Mátra
 • Alkohol %

  13,0 %
 • Palackmennyiség

  nincs adat
 • Ár

  nincs adat
 • Fajtaösszetétel

  100% szürkebarát

Csernyik Pince borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A Gyöngyöstarján határában található Gömöri-dűlő talaja andezittörmelékben gazdag barna erdőtalaj. A tízéves szürkebarát ültetvényen 2013. szeptember 14-én szüreteltünk.

Érlelési információk

A teljesen érett szőlő a bogyózást követően azonnal préselésre került. Az erjedést 24 órás mustülepítés előzte meg. A tétel fajélesző segítségével erjedt ki, részben használt 225 literes hordókban, részben tartályban, a teljes tétel 4 hónapig volt finomseprőn érlelve felkeverés nélkül. 11 hónapig 50%-a 1-6 éves 225 literes fahordóban, 50%-a pedig tartályban érlelődött. 2014 augusztusában palackozták.

Csernyik Pince bemutatása

Borászatunk a Mátrai borvidéken, Gyöngyöstarján központi részén, egy hangulatos utcácskában található. A pince és a borház közel 100 éves. Mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borkészítés során elsődleges szempontunk a természetesség. Szeretnénk, ha a boraink tükröznék a termőhelyük adottságait. A borok készítésekor fontosnak tartjuk a folyamatos kísérletezést, mellyel sok új gyakorlati tapasztalatot szerezhetünk annak érdekében, hogy még egyedibb borokat készíthessünk. Nyitottak vagyunk mindenre, erjesztünk és érlelünk borokat fahordóban és tartályban. Kísérletezünk fajélesztőkkel, melyek segítségével friss üde gyümölcsös borok készülnek, de készítünk borokat, melyek teljesen hagyományos módon születnek, spontán erjedés, derítés, szűrés nélküli palackozás, tehát mindenféle technológiai beavatkozás nélkül.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!